Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής ενημερώνει τα μέλη του

·         23η “Detrop Boutique Show Athens”
Σας ενημερώνουμε ότι ή ΔΕΘ - HELEXPO A.E. διοργανώνει την 23η “Detrop Boutique Show Athens” η οποία θα διεξαχθεί στην Αθήνα, στις 14-16 Μαρτίου 2014, στο HELEXPO MAROUSSI. Η Διεθνής Έκθεση Τροφίμων-Ποτών DETROP, με τη νέα εξειδικευμένη έκθεση ‘Boutique Show Athens’, στοχεύει σε μια αποκλειστική ξενάγηση στα Μοναδικά Ελληνικά, Μεσογειακά, Πιστοποιημένα Προϊόντα που παράγονται στην Ελλάδα, προϊόντα Π.Ο.Π., Π.Γ.Ε. και Ε.Π.Ι.Π. καθώς και σε......
επιλεγμένες ετικέτες προϊόντων. Στο πλαίσιο της έκθεσης η ΔΕΘ-HELEXPO με γνώμονα πάντα την ποιοτική και όχι ποσοτική παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών, θα φιλοξενήσει ένα σημαντικό αριθμό εμπορικών επισκεπτών (δίκτυα διανομής, s/m, h/m, καταστήματα delicatessen κλπ) από συγκεκριμένες χώρες-στόχους όπως Γερμανία, Ολλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ρωσία, Σκανδιναβία & Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και από άλλες που έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους όπως χώρες της Β. Αφρικής (Μαρόκο, Λιβύη κα), του Καναδά, της Κύπρου, του Ιράκ, της Κεντρικής Ευρώπης και των Βαλκανικών χωρών κ.α. με τους οποίους θα κλεισθούν προκαθορισμένα Β2Β ραντεβού. Η Διεθνής Έκθεση Τροφίμων-Ποτών “Detrop Boutique Show Athens”, τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης, του Υπουργείου Εξωτερικών, του Υπουργείου Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, του ΣΕΒΙΤΕΛ του ΠΑΣΕΚΤ, του ΣΕΤΕ και της ΠΟΕΣΕ. Για περισσότερες πληροφορίες στα τηλ. 2310 291201, 291142, e mail : detrop@helexpo.gr, www.helexpo.gr
  • ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ GREECE WELCOMES YOU TO LONDON
Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής ενημερώνει τις επιχειρήσεις – μέλη του στο πλαίσιο των συντονισμένων δράσεων εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων, ότι θα πραγματοποιηθεί από τις 3 έως και τις 6 Ιουλίου 2014 στο Λονδίνο, στην  Αγγλία, έκθεση με moto «GREECE WELCOMES YOU TO LONDON». Η  έκθεση που διοργανώνεται από τη η Εταιρεία  GREEK AGORA EXPO LTD, ως ιδιωτικός φορέας προβολής και προώθησης Ελληνικών Επιχειρήσεων στο Εξωτερικό, εξασφάλισε την διοργάνωση Έκθεσης στο ΟLYMPIA ΝΑΤΙΟΝΑL HALL στο Λονδίνο,  χωρητικότητας 10.000 τ.μ, διαθέσιμα μόνο σε Ελληνικές Επιχειρήσεις που παράγουν εκλεκτής ποιότητας Ελληνικά προϊόντα κάθε κατηγορίας από τρόφιμα και ποτά, έως έργα τέχνης και υπηρεσίες . Η Έκθεση θα περιλαμβάνει συνεργασίες Β2Β (Business to Bussines) με μεγάλες εταιρίες έως και μικρές τοπικές επιχειρήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και άλλων χωρών που δραστηριοποιούνται στον τομέα του χονδρικού και λιανικού εμπορίου κάθε κατηγορίας και της διανομής παραδοσιακών τροφίμων, ποτών , καθώς και συνεργασίες Β2C (Business to Consumer), όπου οι εκθέτες θα υποδεχθούν μεγάλο αριθμό επισκεπτών από την Μεγάλη Βρετανία και τουριστών από γειτονικές και άλλες χώρες. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα έντυπα της έκθεσης στο Λονδίνο που αφορούν το κόστος και τους γενικούς όρους συμμετοχής, στο website της Εταιρείας GREEK AGORA EXPO LTD  www.greekagoraexpo.net  και στα τηλέφωνα 2130291884-2130291886.
  • ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής στα πλαίσια της προσπάθειάς του για την ενίσχυση του τουριστικού τμήματος και της εξωστρέφειας των Επιχειρήσεων, ανακοινώνει ότι θα λάβει μέρος σε Τουριστικές Εκθέσεις και θα πραγματοποιήσει Επιχειρηματικές Αποστολές σε χώρες του εξωτερικού. Θα συμμετάσχει στις παρακάτω τουριστικές εκθέσεις:
1.  Σόφια από 13/02 έως 16/02/2014 στην Έκθεση HOLIDAY & SPA EXPO 2014 και διαμονή  σε δίκλινο δωμάτιο στο ξενοδοχείο SOFIA PRINCESS με κόστος συμμετοχής 116,00 € / άτομο. Δηλώσεις συμμετοχής στο Γραφείο Γενικού Τουρισμού του κου Πέτκογλου Νικολάου την Κασσανδρεία (τηλ. 23740 25350, fax 23740 25023, e-mail: petkogloutours@gmail.com).
2.  Βελιγράδι από 26/02 έως 02/03/2014 στην Έκθεση IFT Belgrade 2014 και διαμονή σε δίκλινο δωμάτιο στο ξενοδοχείο BEST WESTERN SUMADIJA, με κόστος συμμετοχής 219,00 € / άτομο. Δηλώσεις συμμετοχής στο γραφείο Γενικού Τουρισμού του κου Σγουρή Δημητρίου στα Νέα Μουδανιά ( τηλ. 23730 52333, fax 23730 52116, e-mail:  services@sgouris-travel.gr)
3.  Βουκουρέστι από 12/03 έως 16/03/2013 στην Έκθεση TTR ROMANIA 2014 και διαμονή  σε δίκλινο δωμάτιο στο ξενοδοχείο RAMADA PARK HOTEL, με κόστος συμμετοχής 194,00 € / άτομο. Δηλώσεις συμμετοχής στο Γραφείο Γενικού Τουρισμού του κου Πέτκογλου Νικολάου την Κασσανδρεία (τηλ. 23740 25350, fax 23740 25023, e-mail:  petkogloutours@gmail.com).
Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής επιδοτεί με ποσοστό 10% του κόστους για διαμονή σε δίκλινο δωμάτιο στα μέλη του που θα συμμετάσχουν στις τουριστικές αποστολές και είναι οικονομικά ενήμερα μέχρι και το έτος 2012.  Στο κόστος των αποστολών περιλαμβάνονται τα έξοδα μεταφοράς και μετακίνησης με λεωφορείο, διαμονή στα προαναφερόμενα ξενοδοχεία με πρωινό, σε δίκλινα δωμάτια, συνοδό κατά τη διάρκεια της αποστολής, ασφάλεια αστικής ευθύνης. Οι αιτήσεις συμμετοχής βρίσκονται και στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής www.epichal.gr. Παρακαλούνται οι επιχειρηματίες-μέλη που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στις τουριστικές αποστολές, να επικοινωνήσουν με τα τουριστικά γραφεία που προαναφέρονται.


  • ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΣΧΟΛΗ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής στα πλαίσια της προσπάθειας συνεχούς κατάρτισης και εκπαίδευσης των μελών του πρόκειται να διοργανώσει ένα νέο κύκλο σεμιναρίων επιχειρηματικού ενδιαφέροντος. Θα πραγματοποιηθούν τα εκπαιδευτικά σεμινάρια με θέματα: (1) Social Media Marketing (Διάρκεια 12 ώρες – κόστος 50€ / συμμετέχοντα), (2) Σύγχρονο Management και Ηγεσία  (Διάρκεια 12 ώρες – κόστος 50€ / συμμετέχοντα), (3) Tourism Management & Marketing (Διάρκεια 12 ώρες – κόστος 50€ / συμμετέχοντα).Τα μαθήματα θα πραγματοποιηθούν στο Πολύγυρο, στα Ν. Μουδανιά και σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Χαλκιδικής, εφόσον συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός ενδιαφερομένων για κάθε τμήμα, τις ημέρες Δευτέρα και Τετάρτη απόγευμα. Τα τμήματα θα είναι 25 ατόμων και θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας. Μετά τη λήξη των προγραμμάτων παραδίδεται και πιστοποιητικό παρακολούθησης. Για πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στα τηλέφωνα του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής: 2371024200–24300 και στο e-mail.: info@epichal.gr, υπεύθυνη κα Τζηρίτη Γεωργία. Η αίτηση συμμετοχής και το ενημερωτικό των σεμιναρίων είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου:  www.epichal.gr. Αιτήσεις συμμετοχής έως την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014.

  • ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ «ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ» ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Στα πλαίσια του επιχειρησιακού προγράμματος «Ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού – Εξωστρέφεια», το Επιμελητήριο Χαλκιδικής σε συνεργασία με την ΕΕΔΕ, διοργανώνει νέο εκπαιδευτικό σεμινάριο για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις και τις εν δυνάμει εξαγωγικές επιχειρήσεις, μετά την επιτυχημένη διοργάνωση του 1ου κύκλου σεμιναρίων με το ίδιο γνωστικό αντικείμενο που πραγματοποιήθηκε στις αρχές του 2013. Η διάρκεια της κατάρτισης είναι 40 ώρες και η επιδότηση 5€/ώρα μεικτά ανά συμμετέχοντα. Μπορούν να συμμετέχουν εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι και επιχειρηματίες. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Ανώτατος αριθμός συμμετεχόντων ανά εταιρία πέντε (5) άτομα, ενώ ο αριθμός συμμετεχόντων στο ενημερωτικό πρόγραμμα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 25. Περισσότερες πληροφορίες για τα δικαιολογητικά που απαιτούνται καθώς και την αίτηση συμμετοχής που πρέπει να υποβάλλουν οι ενδιαφερόμενοι, στο site του Επιμελητηρίου www.epichal.gr και στα τηλέφωνα του Επιμελητηρίου 23710 24200, 24300 υπόψιν κου Μήντου Δημητρίου.

  • ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής ενημερώνει τα μέλη του ότι προτίθεται να πραγματοποιήσει σεμινάρια ΕΦΕΤ για «Υγιεινή και Ασφάλεια Τροφίμων» (10 ώρες εκπαίδευσης, κόστους 80,00€). Τα σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν τόσο στον Πολύγυρο στην αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου του Επιμελητηρίου, όσο και σε οποιαδήποτε περιοχή της Χαλκιδικής, εφόσον συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός ενδιαφερομένων (30 άτομα). Βασική προϋπόθεση για τα μέλη μας που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στα σεμινάρια είναι να είναι ταμειακά ενήμεροι για το έτος (2013) στα μητρώα του Επιμελητηρίου και να έχουν καταβάλλει το ανάλογο κόστος του σεμιναρίου. Για δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να απευθύνεστε στα τηλ. του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής: 2371024200 – 24300 και στο e-mail: info@epichal.gr, υπεύθυνη κα Τζηρίτη Γεωργία. Η αίτηση συμμετοχής υπάρχει αναρτημένη και στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου:  www.epichal.gr.

  • ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής ενημερώνει τα μέλη του που παρακολούθησαν τα σεμινάρια Τεχνικού Ασφαλείας που πραγματοποιήθηκαν στη Νικήτη 20 & 21/07/2013, στη Χανιώτη 27 & 28/07/2013, στην Καλλιθέα 03 & 04/08/2013 και στον Πολύγυρο 17 & 18/08/2013 να επικοινωνήσουν με το Επιμελητήριο για να παραλάβουν τη Βεβαίωση Επιμόρφωσης Τεχνικού Ασφαλείας στα τηλέφωνα 2371024200 & 24300 υπεύθυνη κα Τζηρίτη Γεωργία.
Στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου www.epichal.gr υπάρχουν αναρτημένες οι λίστες με τα εγκεκριμένα μέλη που παρακολούθησαν τα σεμινάρια. Οι βεβαιώσεις για τα υπόλοιπα τμήματα θα παραδοθούν κατά το επόμενο χρονικό διάστημα όπου το Επιμελητήριο θα ενημερώσει εκ νέου τα μέλη του.
·         ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΜΕ ΤΟ ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ ΓΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ
Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής στην προσπάθειά του να στηρίξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του νομού μας που πλήττονται από την πρωτοφανή κρίση που όλοι βιώνουμε, ενημερώνει τα μέλη του ότι θα συνεργαστεί με το Ινστιτούτο Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ) το οποίο έχει δημιουργήσει μια ομάδα εξειδικευμένων συμβούλων επιχειρήσεων στη Βόρεια Ελλάδα, με σκοπό τη δωρεάν συμβουλευτική υποστήριξη επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν προβλήματα βιωσιμότητας και ανάπτυξης.Η συμβουλευτική υποστήριξη είναι δωρεάν για την κάθε επιχείρηση και χωρίς οποιαδήποτε μελλοντική υποχρέωση για την υποστήριξη που θα τη λάβει. Τα πεδία στα οποία παρέχεται η συμβουλευτική υποστήριξη εστιάζουν στα σημαντικότερα θέματα λειτουργίας των μικρών επιχειρήσεων (π.χ. οργάνωση, χρηματοδότηση, μάρκετινγκ κ.α.).Καλούνται όσες επιχειρήσεις ενδιαφέρονται, να υποβάλουν αίτηση για να λάβουν την δωρεάν συμβουλευτική υποστήριξη. Οι επιχειρήσεις που θα επιλεχθούν θα προωθηθούν στους κατάλληλους συμβούλους του δικτύου, ανάλογα με το πρόβλημα της επιχείρησης και την ειδικότητα των συμβούλων.Η συμπληρωμένη αίτηση,  θα αποστέλλεται στη συνέχεια στο fax 210-3838027 ή θα υποβάλλεται ηλεκτρονικά στη διεύθυνση diktyo@imegsevee.gr. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη δωρεάν συμβουλευτική υποστήριξη στο ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ στο τηλέφωνο 210 8837188 (κκ. Ηλίας Γεωργόπουλος και Πέτρος Πρωτοπαπαδάκης) και στην ιστοσελίδα www.imegsevee.gr και www.diktyo.imegsevee.gr, καθώς και στο Επιμελητήριο Χαλκιδικής στο τηλ. 2371024200.
 
·         ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ 440.000 ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
Ευκαιρίες κατάρτισης και απασχόλησης σε 440.000 άνεργους (από τους οποίους οι 240.000 θα είναι νέοι ηλικίας έως 24 ετών χωρίς εργασιακή εμπειρία) θα δώσει η κυβέρνηση τους επόμενους μήνες -και σταδιακά έως το 2015- στο πλαίσιο διετούς προγράμματος για την ανάσχεση της ανεργίας που προβλέπει την «εμπροσθοβαρή» αξιοποίηση κοινοτικών πόρων ύψους 1,528 δισ. ευρώ. Το πρόγραμμα ανακοίνωσε -κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Εργασίας- ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, δηλώνοντας ότι «το χτύπημα της ανεργίας είναι ο πρωταρχικός στόχος της κυβέρνησης». 
 
 
·         ΤτΕ: ΜΕΙΩΘΗΚΑΝ ΚΑΤΑ 3,9% ΟΙ ΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ ΔΑΝΕΙΩΝ ΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ
Περαιτέρω μείωση παρουσίασαν το 2013 οι χορηγήσεις δανείων σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, με αποτέλεσμα το χρέος του ιδιωτικού τομέα προς τις τράπεζες να μειωθεί κατά 3,9% στα 217,9 δισ. ευρώ από 227,6 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2012.Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, το Δεκέμβριο του 2013, ήταν αρνητική κατά 110 εκατ. ευρώ και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της διαμορφώθηκε σε -4,9 %, από -4,7% το Νοέμβριο του 2013.

·         ''ΚΟΥΡΕΜΑ'' ΕΩΣ 50% ΣΤΑ ΕΞΟΝΤΩΤΙΚΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΠΑ

Νομοθετική παρέμβαση για μείωση στα πρόστιμα που αφορούν στην εκπρόθεσμη υποβολή ΦΠΑ και άλλων κατηγοριών δηλώσεων, ετοιμάζει το υπουργείο. Σύμφωνα με δημοσιεύματα τύπου, η εισήγηση που έχει υποβληθεί αφορά δραστική μείωση του προστίμου έως και 50% την πρώτη φορά που κάποιος δεν υποβάλει ή υποβάλει εκπρόθεσμα δηλώσεις με την προϋπόθεση συμμόρφωσης σε εύλογο διάστημα. Ο διπλασιασμός του προστίμου δεν θα γίνεται με τη δεύτερη δήλωση που υποβλήθηκε εκπρόθεσμα, αλλά μετά από διενέργεια ελέγχου που θα πιστοποιεί υποτροπή εντός πενταετίας. Για να υπάρξει τετραπλασιασμός του προστίμου θα πρέπει να υπάρξει (κατόπιν ελέγχου) και δεύτερη υποτροπή. Επίσης, υπάρχει εισήγηση για πλαφόν στο συνολικό πρόστιμο (1.000 ευρώ ανά απόδειξη) που επιβάλλεται για κάθε μία απόδειξη που δεν κόπηκε. Τέλος, δεν θα επιβάλλονται πρόστιμα στα ήδη υπάρχοντα.

·         ΑΠΑΛΛΑΣΣΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΦΠΑ Η ΔΩΡΕΑΝ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΛΠ ΣΕ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟΥΣ & ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΙΣ ΦΟΡΕΙΣ

Μετά τα κίνητρα για επενδύσεις η κυβέρνηση θεσπίζει και άλλα για τις δωρεές αγαθών σε κοινωφελείς ή φιλανθρωπικούς φορείς, απαλλάσσοντας από τον ΦΠΑ τα αγαθά που δωρίζονται στους φορείς αυτούς. Από την απαλλαγή αυτή εξαιρούνται αγαθά που υπόκεινται σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης, όπως για παράδειγμα, καύσιμα, ποτά και τσιγάρα. Ειδικότερα και σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, δεν υπόκειται σε ΦΠΑ η δωρεάν διάθεση τροφίμων, φαρμάκων, ρούχων ή άλλων αγαθών, πλην εκείνων που υπόκεινται σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης, σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου ή νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Η προτεινόμενη διάταξη εφαρμόζεται στις περιπτώσεις δωρεών αγαθών που δεν είναι κατάλληλα προς πώληση ή αξιοποίηση ιδίως λόγω λαθών, ελαττωμάτων ή ελλείψεων στη συσκευασία, την επισήμανση ή το ζύγισμα, λόγω απόσυρσης από την αγορά ή λόγω εγγύτητας προς την ημερομηνία λήξης.

·         ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΦΕΣΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ

Με γεωμετρική πρόοδο συνεχίζεται η αύξηση των ληξιπρόθεσμων χρεών των φορολογούμενων προς το δημόσιο.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων: (α) οι φορολογούμενοι δημιούργησαν το 2013 νέο ληξιπρόθεσμο χρέος ύψους 9,278  δισ. ευρώ. Από αυτά εξόφλησαν τα 1,688  δισ. ευρώ που σημαίνει ότι το καθαρό νέο ληξιπρόθεσμο χρέος των φορολογούμενων που συσσωρεύτηκε το 2013 ανέρχεται σε 7,6  δισ. ευρώ, (β) το παλιό ληξιπρόθεσμο χρέος, δηλαδή αυτό που συσσωρεύτηκε έως το τέλος του 2012 ανήλθε τον Δεκέμβριο του 2013 στα 53  δισ. ευρώ.  Εντός του 2013 αποπληρώθηκε «παλιό χρέος) ύψους 1,5  δισ. ευρώ ενώ διεγράφησαν και άλλα 292 εκατομμύρια.

  • ΠΡΟΣΥΜΠΛΗΡΩΜΕΝΟΙ ΚΩΔΙΚΟΙ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ
Παύει η υποχρέωση της έντυπης αποστολής βεβαιώσεων από τους ελεύθερους επαγγελματίες καθώς από εφέτος υποβάλλεται ηλεκτρονικά η βεβαίωση για τις αμοιβές των ελευθέρων επαγγελματιών. Στο πλαίσιο αυτό η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων στοχεύει σε προσυμπληρωμένους κωδικούς με τους παρακρατούμενους φόρους των ελευθέρων επαγγελματιών, καθώς τα σχετικά ποσά θα προκύψουν από την ηλεκτρονική υποβολή των βεβαιώσεων των αμοιβών από ελευθέρια επαγγέλματα στην ειδική εφαρμογή της ΓΓΔΕ. Μαζί με τις βεβαιώσεις αυτές θα πρέπει οι υπόχρεοι να υποβάλλουν ηλεκτρονικά και τις βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων , αλλά και τις βεβαιώσεις των εισοδημάτων από εμπορικές επιχειρήσεις. Εκτός από την υποβολή των βεβαιώσεων, οι υπόχρεοι θα πρέπει να υποβάλλουν και τις ανάλογες οριστικές δηλώσεις. Η υποβολή των βεβαιώσεων για τις αμοιβές των ελευθέρων επαγγελματιών ξεκίνησε στις 27 Ιανουαρίου και θα διαρκέσει έως τις 28 Μαρτίου 2014. Η έναρξη υποβολής των οριστικών δηλώσεων των ανωτέρω αμοιβών θα γίνει στις 17 Μαρτίου και θα πρέπει να ολοκληρωθεί στις 30 Απριλίου 2014.

·         ΤΡΙΠΛΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ «ΤΕΛΟΣ» ΓΙΑ ΑΔΗΛΩΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ – ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΔΗΛΩΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ – ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟ «ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΒΙΒΛΙΟ» ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Καταργούνται εντός του Μαρτίου τα πολλαπλά (έως και... 3) πρόστιμα που μπορούν να επιβάλουν, με βάση τα ισχύοντα, στις επιχειρήσεις οι επιθεωρητές εργασίας και, απολογιστικά, το ΙΚΑ για κάθε αδήλωτο - ανασφάλιστο εργαζόμενο.Τη διατήρηση του ενός προστίμου για τη συγκεκριμένη παράβαση (των 10.550 ευρώ για κάθε αδήλωτο ηλικίας άνω των 25 ετών και των 9.197 ευρώ αν είναι κάτω των 25 ετών, όπως ισχύουν από το Σεπτέμβριο του '13) και την ταυτόχρονη κατάργηση του «πορτοκαλί βιβλίου» στις επιχειρήσεις -αφού τα σχετικά στοιχεία δηλώνονται, πλέον, ηλεκτρονικά στην «Εργάνη»- προαναγγέλλει ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης. Τα πρόστιμα, θα καταργηθούν με ειδική ρύθμιση στο νομοσχέδιο το οποίο προωθείται προς ψήφιση στη Βουλή.

·         "ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ" Η ΕΛΛΑΔΑ – ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΥΨΗΛΟΤΕΡΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΕΕ

Από τους υψηλότερους δείκτες διαφθοράς στην ΕΕ καταγράφει η Ελλάδα, σύμφωνα με το σχετικό Ευρωβαρόμετρο και την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη διαφθορά στα κράτη-μέλη της ΕΕ, που δόθηκαν στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες. Η έκθεση επισημαίνει ότι η διαφθορά πλήττει όλα τα κράτη-μέλη και κοστίζει στην ευρωπαϊκή οικονομία γύρω στα 120 δισ. ευρώ ετησίως. Τα κράτη-μέλη έχουν αναλάβει πολλές πρωτοβουλίες τα τελευταία χρόνια, αλλά τα αποτελέσματα είναι άνισα και θα πρέπει να γίνουν περισσότερα για την πρόληψη και τιμωρία της διαφθοράς. Ειδικότερα για την Ελλάδα, η έκθεση της Επιτροπής επισημαίνει ότι το 2013, με τη στρατηγική καταπολέμησης της διαφθοράς καλύφθηκε ένα μεγάλο υφιστάμενο κενό και έγινε ένα σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση της διαφθοράς στη χώρα. Σημειώνει, ωστόσο, ότι σύμφωνα με την Ομάδα Κρατών κατά της Διαφθοράς (GRECO) του Συμβουλίου της Ευρώπης, το νομικό πλαίσιο κατά της διαφθοράς στην Ελλάδα είναι υπερβολικά περίπλοκο και κατακερματισμένο, επηρεάζοντας την εφαρμογή του. Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο για τη διαφθορά, το 63% των Ελλήνων ερωτηθέντων πιστεύουν ότι η διαφθορά επηρεάζει την καθημερινή τους ζωή (μέσος όρος ΕΕ: 26%) και το 80% ότι η ευνοιοκρατία και η διαφθορά παρεμποδίζουν τον ανταγωνισμό των επιχειρήσεων στην Ελλάδα (μέσος όρος ΕΕ: 69%). Επίσης, σύμφωνα με το 95% των Ελλήνων ερωτηθέντων υπάρχει διαφθορά σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο (μέσος όρος ΕΕ: 77%) και το 93% θεωρούν ότι η δωροδοκία και η χρήση διασυνδέσεων είναι συχνά ο ευκολότερος τρόπος για την πρόσβαση σε δημόσια υπηρεσία (μέσος όρος ΕΕ: 73%).

·         «ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ» ΣΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΓΙΑ ΑΚΟΜΗ ΕΝΑΝ ΜΗΝΑ Η ΕΛΛΑΔΑ

Στο 27,8% διαμορφώθηκε η ανεργία στην Ελλάδα τον Οκτώβριο, σημειώνοντας ελαφριά αύξηση σε σχέση με τον Σεπτέμβριο (27,7%), σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat. Η Ελλάδα εξακολουθεί να κατέχει τα πρωτεία στην Ε.Ε. στην ανεργία, γενικά, αλλά και στην ηλικιακή ομάδα των νέων, ενώ συμπεριλαμβάνεται και στην τριάδα με τις μεγαλύτερες αυξήσεις.  Εξάλλου, σταθερή στο 12% παραμένει η ανεργία στην Ευρωζώνη από τον Οκτώβριο ως το Δεκέμβριο, ενώ στην «Ε.Ε. των 28» η ανεργία μειώθηκε ελαφρώς από 10,8% το Νοέμβριο σε 10,7% το Δεκέμβριο. Δεν υπάρχουν στοιχεία για την ανεργία στην Ελλάδα το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο.
  • ΝΕΟ ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙΝΟΥΣ ΠΟΠ & ΠΓΕ
Νέο νομικό πλαίσιο για την αναγνώριση, προστασία και τον έλεγχο των οίνων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) εισάγει Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθ. Τσαυτάρης. Συγκεκριμένα με την απόφαση, που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, εισάγεται μια νέα διαδικασία αναγνώρισης και προστασίας γεωγραφικών ενδείξεων, η οποία είναι πλέον ενιαία για όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης Επίσης, εισάγεται για πρώτη φορά η έννοια του «Μητρώου εγκεκριμένων επιχειρήσεων παραγωγής οίνων ΠΟΠ και ΠΓΕ» με σαφείς υποχρεώσεις και δικαιώματα και στόχο τη θέσπιση ενός ισότιμου επιπέδου ανταγωνισμού. Για πρώτη φορά εισάγεται και η δυνατότητα χρήσης του ονόματος μιας μικρότερης γεωγραφικής ενότητας από αυτή της Προστατευόμενης  Γεωγραφικής Ένδειξης ή Ονομασίας Προέλευσης, ενώ θεσμοθετείται η διαδικασία κυκλοφορίας των ποικιλιακών οίνων (οίνοι χωρίς γεωγραφική ένδειξη που μπορούν να φέρουν στην ετικέτα τους την ποικιλία αμπέλου και το έτος εσοδείας). Παράλληλα, προβλέπεται ένα νέο σύστημα επιθεωρήσεων, συστάσεων συμμόρφωσης και όπου απαιτείται διοικητικών κυρώσεων, το οποίο, σύμφωνα με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, «εξασφαλίζει την αμεροληψία των αρχών, το δίκαιο και υγιή ανταγωνισμό των επιχειρήσεων και την αποτελεσματική προστασία των ονομασιών προέλευσης και των γεωγραφικών ενδείξεων».

·         ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΓΙΑ ΑΠΟΛΥΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΝΕΟΥΣ

Επιδοτήσεις για τη στήριξη μαζικά απολυομένων (εργαζομένων και αυτοαπασχολουμένων) και, ταυτόχρονα, αντίστοιχου αριθμού νέων που βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας, κατάρτισης και εκπαίδευσης (NEETs) θα λαμβάνει, από φέτος, η Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση. Με αφορμή την ένταξη στο ΕΤΠ, κατά την προηγούμενη περίοδο, μόνο 642 απολυμένων της εταιρείας ALDI, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης ανακοίνωσε ότι με το νέο Κανονισμό που οριστικοποιήθηκε και ισχύει από την 1/1/2014 «για κάθε έναν ωφελούμενο που θα εγκρίνεται για χρηματοδότηση από το Ταμείο, θα ωφελείται επιπροσθέτως και ένας νέος που ανήκει στην κατηγορία των ΝΕΕΤs». Στο πλαίσιο αυτό, εγκρίθηκε επιχορήγηση 10,1 εκατ. ευρώ για την ένταξη σε πρόγραμμα 505 απολυμένων της επιχείρησης Κατσέλης και επιπλέον 505 νέων.

·         ΣΕ ΠΟΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΜΠΗΚΕ Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

Ισχυρές ενδείξεις αναθέρμανσης της οικονομίας προκύπτουν από τα στοιχεία της Markit για την ελληνική μεταποίηση, που πέρασε σε φάση ανάπτυξης για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2009. Ελαφρώς βελτιωμένος ήταν τον Ιανουάριο και ο δείκτης Οικονομικού Κλίματος του ΙΟΒΕ, αποτυπώνοντας εικόνα αναμονής για τις ευρύτερες οικονομικές εξελίξεις, ενώ στο υπουργείο Οικονομικών αναμένουν στο επόμενο διάστημα σειρά νέων θετικών στοιχείων για την πραγματική οικονομία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: