Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Η μεγάλη ρεμούλα για την «Πολιτιστική Πρωτεύουσα Θεσσαλονίκη»

Όλα ξεκίνησαν από ένα ωραίο όνειρο της Μελίνας που κατέληξε σε εφιάλτη για την ελληνική οικονομία. Η Μελίνα ξεκίνησε με τις καλύτερες προθέσεις για την Ελλάδα, αλλά δεν πρόλαβε, «έφυγε», και αυτοί που συνέχισαν το όνειρό της «πνίγηκαν» στα απόνερα ενός οργίου ατασθαλιών.

Του Κώστα Χαρδαβέλλα
Σαν τα κεφάλια της «Λερναίας Ύδρας» ξεπετάγονται τα σκάνδαλα των τελευταίων 20 ετών, με τους ανακριτές και τους εισαγγελείς να προσπαθούν να ερευνήσουν υποθέσεις που για χρόνια παρέμεναν καλά θαμμένες στα συρτάρια των αρμόδιων υπουργείων.
Ένα τέτοιο διακομματικό πάρτι διαφθοράς που συνεχίζουμε να το πληρώνουμε δεκαεπτά χρόνια μετά τη λήξη του, ακούει στο όνομα «Θεσσαλονίκη: Πολιτιστική Πρωτεύουσα '97». Ένα πάρτι που κόστισε στους Έλληνες 350 εκατ. ευρώ, κάνοντας τα 17 εκατ. που πήρε πίσω το Δημόσιο από τις μίζες των εξοπλισμών και τα διαθέτει σήμερα στην Υγεία και την Παιδεία να μοιάζουν ψίχουλα!
Μόλις πριν από ενάμιση χρόνο μάθαμε ότι ο οργανισμός Ο.Π.Π.Ε-Θ ΄97, που ιδρύθηκε με μοναδικό αντικείμενο να διοργανώσει την «Πολιτιστική Πρωτεύουσα» μας κόστισε από το 1993 μέχρι το 2012 που παρέμεινε σε φάση... εκκαθάρισης, 75,8 εκατ. ευρώ! Αυτό παραδέχτηκε ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας κ. Κ. Τζαβάρας, απαντώντας τον Οκτώβριο του 2012 σε σχετική ερώτηση του Α. Τσίπρα και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ!
Και το ποσό αυτό αφορά μόνο στα λειτουργικά έξοδα και τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, καθώς εάν συνυπολογίσουμε και τις δαπάνες για τα κατασκευαστικά έργα που έγιναν στη Θεσσαλονίκη το 1997 με άλλοθι την «Πολιτιστική Πρωτεύουσα» τότε ο λογαριασμός ανεβαίνει στο υπέρογκο ποσό των 350 εκατ. ευρώ! Οι καταγγελίες για υπερκοστολογήσεις και σκάνδαλα είχαν αρχίσει, δύο χρόνια πριν ο τότε υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος κόψει την κορδέλα των εγκαινίων και συνεχίστηκαν μέχρι και το 2007, όταν δημοσιοποιήθηκε η Έκθεση των ορκωτών λογιστών που κατέγραφε υπερβάσεις έργων που έφταναν και το 209%!
thess-polprot
Τεχνικά έργα και λειτουργικά έξοδα του Ο.Π.Π.Ε-Θ κόστισαν 305,8 εκατ. (230 εκατ. τα κατασκευαστικά και 75,8 εκατ. τα λειτουργικά) καταγράφοντας υπέρβαση 209%, ενώ τα πολιτιστικά προγράμματα κόστισαν 49,8 εκατ. ευρώ (από 29,3 εκατ. που ήταν ο αρχικός προϋπολογισμός) σημειώνοντας υπέρβαση 170%.
Η ρεμούλα όλως δεν τελείωσε την ημέρα λήξης των εκδηλώσεων! Από το 1997 ο Ο.Π.Π.Ε.-Θ μπήκε σε φάση... εκκαθάρισης η οποία στην ουσία δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, αλλά έληξε με μία τροπολογία της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου το 2012 με την οποία πέρασαν όλες οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματά του Ο.Π.Π.Ε-Θ στο Ελληνικό Δημόσιο. Στο διάστημα αυτό, πληρώσαμε 7,5 εκατ. ευρώ για μισθούς εκκαθαριστών, λογιστών, ελεγκτών και δικηγόρων, ενός Οργανισμού που είχε ολοκληρώσει το έργο του πριν από 15 χρόνια!

Read more:
http://www.newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: