Μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου παρατείνεται η προθεσμία για το άνοιγμα
λογιστικών βιβλίων από τους αγρότες, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγα
λεπτά στο twitter ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης.
Σύμφωνα
με τον κ. Θεοχάρη, η αναμενόμενη εγκύκλιος θα δημοσιευθεί αύριο Τρίτη
14 Ιανουαρίου, ωστόσο οι Δ.Ο.Υ. –όπως διευκρίνισε- έχουν ενημερωθεί
σχετικά με το θέμα.
Ο Γ.Γ. Εσόδων δεν αποσαφήνισε αν με την ίδια εγκύκλιο θα δίνονται απαντήσεις στα ουκ ολίγα "θολά" σημεία που....
αφορούν στο νέο φορολογικό καθεστώς, όπως π.χ. τις δαπάνες που θα μπορούν να συμπεριληφθούν στα έξοδα,. Τι θα συμβεί με τους συνταξιούχους που έχουν δικαιώματα κλπ. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, είναι πιθανό.
Υπενθυμίζεται ότι βάσει της προηγούμενης εγκυκλίου Θεοχάρη, από την υποχρέωση τηρήσεως βιβλίων και εκδόσεως στοιχείων απαλλάσσονται μόνον οι αγρότες που υπάγονται στο ειδικό καθεστώς ΦΠΑ, οι οποίοι πραγματοποίησαν κατά την προηγούμενη διαχειριστική περίοδο, από την πώληση αγροτικών προϊόντων παραγωγής τους και την παροχή αγροτικών υπηρεσιών, ακαθάριστα έσοδα, κατώτερα των 10.000 ευρώ και έλαβαν δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης κατώτερα των 5.000 ευρώ.
Μέχρι
στιγµής ελάχιστοι επαγγελµατίες του χώρου έχουν σπεύσει στις εφορίες
προκειµένου να κάνουν έναρξη βιβλίων καθώς τα ερωτηµατικά και οι απορίες
για τις λεπτοµέρειες του µέτρου είναι πολύ περισσότερο από αυτά που
απαντάει η περίφηµη εγκύκλιος Θεοχάρη η οποία, σηµειωτέον, εκδόθηκε
κυριολεκτικά στο «παραπέντε» (31 ∆εκεµβρίου 2013), δηλαδή… λίγες µόλις
ώρες πριν την έναρξη ισχύος του νέου φορολογικού νόµου.
Στην εν λόγω εγκύκλιο, υπενθυµίζουµε, αναφέρεται ότι εξαιρούνται από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων εσόδων-εξόδων οι αγρότες που υπάγονται στο ειδικό καθεστώς ΦΠΑ και οι οποίοι κατά την προηγούµενη διαχειριστική περίοδο είχαν έσοδα από την πώληση αγροτικών προϊόντων κάτω των 10.000 ευρώ κι επιπλέον έλαβαν δικαιώµατα ενιαίας ενίσχυσης λιγότερα των 5.000 ευρώ.
Ωστόσο π.χ. δεν διευκρινίζεται τι πρόκειται να συµβεί µε τους συνταξιούχους του ΟΓΑ που διαθέτουν δικαιώµατα και οι οποίοι, στην περίπτωση που δεν εµπίπτουν στις παραπάνω προϋποθέσεις και προχωρήσουν στην έναρξη βιβλίων, κινδυνεύουν να χάσουν τη σύνταξή τους. Στο σκοτάδι, βρίσκονται, επίσης οι περισσότεροι παραγωγοί σε ό,τι αφορά στις δαπάνες οι οποίες θα συνυπολογίζονται στα έξοδα, στο καθεστώς των εργατών γης.
Παράγοντες του κλάδου, µεµονωµένοι αγρότες αλλά και φοροτεχνικοί µιλούν για ανεξήγητη προχειρότητα στην εφαρµογή ενός µέτρου το οποίο ουσιαστικά προετοιµαζόταν καθ’ όλη τη διάρκεια του περασµένου χρόνου. «Πριν 14 µήνες είχαµε προτείνει στο υπουργείο Οικονοµικών να δούµε µαζί τις ιδιαιτερότητες στην υπαγωγή των αγροτών στον κώδικα βιβλίων και στοιχείων, ώστε η προετοιµασία να αρχίσει από το Μάρτιο του 2013. Έτσι οι αγρότες µέχρι το τέλος του 2013 θα είχαν κάνει έναρξη στην εφορία και από την 1η Ιανουαρίου του 2014 θα ξεκινούσε η λειτουργία του νέου συστήµατος» επισηµαίνει στην Agrenda ο πρόεδρος της Οµοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νοµού Ηρακλείου Γιώργος Τζωρτζάκης και προσθέτει: «∆εν είναι δυνατόν µε µία λακωνική εγκύκλιο που εκδόθηκε µάλιστα µία µέρα πριν την Πρωτοχρονιά, να υπαχθούν οι αγρότες στο νέο καθεστώς από την 1η Ιανουαρίου. Είναι απαραίτητο να δοθεί παράταση», επισηµαίνει και ο πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών Ηρακλείου Κρήτης, Παύλος Μπαριτάκης.
Παράταση για υποβολή δικαιολογητικών κι έναρξη επιτηδεύματος από εφορία
Τουλάχιστον µέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα παραταθεί η προθεσµία για την έναρξη βιβλίων στις Εφορίες µετά το «αλαλούµ» που παρουσιάστηκε στη διαδικασία. Σύµφωνα µε δήλωση του βουλευτή Πέλλας, Ιορδ. Τζαµτζή, σε επικοινωνία που είχε µε τον Γ.Γ. Εσόδων, Χ. Θεοχάρη έλαβε τη διαβεβαίωση ότι η έναρξη του µέτρου θα πάρει παράταση µέχρι το τέλος του µήνα.
Λίγο νωρίτερα πάντως ο βουλευτής Λάρισας, Χρ. Κέλλας αποκάλυπτε ότι η ενηµέρωση που είχε από τον κ. Θεοχάρη ήταν ότι η προθεσµία θα παραταθεί έως τις 10 Φεβρουαρίου. Μέχρι τη στιγµή που γράφονταν αυτές οι γραµµές πάντως η σχετική οδηγία δεν είχε φτάσει στις εφορίες, ωστόσο οι πληροφορίες έλεγανότι αυτό θα γίνει µέχρι το µεσηµέρι της Παρασκευής.
Η παράταση θα δώσει στο υπουργείο Οικονοµικών το χρονικό περιθώριο να εκδοθούν στο µεσοδιάστηµα οι απαραίτητες διευκρινιστικές εγκύκλοι ώστε να αποσαφηνιστούν τα ουκ ολίγα «θολά» σηµεία της µετάβασης στο νέο φορολογικό καθεστώς.
Βάσει του ισχύοντος πλαισίου, οι εφορίες δέχονταν αιτήσεις για την έναρξη επιτηδεύµατος µόνον µέχρι τις 10 Ιανουαρίου. Όλα τα προβλήµατα και οι «παράπλευρες» συνέπειες από την ένταξη των αγροτών στον κώδικα βιβλίων και στοιχείων αναµενόταν να τεθούν επί τάπητος στη προγραµµατισµένη για χτες συνάντηση του Θεοχάρη µε τους εκπροσώπους της Οµοσπονδίας Φοροτεχνικών. Ήδη αρκετοί αγρότες ταλαιπωρούνται µεταξύ της εφορίας και του ΟΑΕΕ χωρίς αποτέλεσµα. Για να κάνουν έναρξη στην εφορία χρειάζονται ασφαλιστική ενηµερότητα. Έτσι καταθέτουν τις ενηµερότητες του ΟΓΑ που δεν γίνονται δεκτές. Η εφορία ζητά απαλλαχτικό ασφάλισης από τον ΟΑΕΕ ο οποίος όµως δεν το παρέχει επειδή δεν έχει παραλάβει την εγκύκλιο.
Έµποροι των λαχαναγορών πιέζουν τους αγρότες να υπαχθούν άµεσα στο νέο καθεστώς διότι αλλιώς δεν θα δέχονται τα προϊόντα τους, καθώς ανησυχούν ότι θα τους επιβληθούν βαριά πρόστιµα. Βάσει του νέου κώδικα βιβλίων και στοιχείων που ισχύει από την 1η Ιανουαρίου τα πρόστιµα που επιβάλλονται ξεκινούν από 1.000 ευρώ. Σε «αναµµένα κάρβουνα κάθονται» επίσης δηµόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι που εισπράττουν ετησίως πάνω από 10.000 ευρώ από πώληση προϊόντων ή λαµβάνουν επιδοτήσεις άνω των 5.000 ευρώ. Κι αυτό διότι ο δηµοσιοϋπαλληλικός κώδικας σαφώς απαγορεύει στους υπαλλήλους να κάνουν έναρξη επαγγέλµατος! Επίσης, οι συνταξιούχοι κινδυνεύουν να χάσουν το 70% των συντάξεων τους εάν µετατραπούν σε… επιχειρηµατίες.
Μόνο μέσω τραπεζών τα τιμολόγια πάνω από 500 ευρώ
Σύµφωνα µε το νόµο για το φόρο ακινήτων, υποχρεούνται οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος να υποβάλουν συγκεντρωτικές καταστάσεις τιµολογίων, τόσο για το σκέλος των εσόδων όσο και για το σκέλος των δαπανών.
Επίσης, η εξόφληση των τιµολογίων άνω των 500 ευρώ βάσει του Νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήµατος θα γίνεται µόνο µέσω τραπεζών (κατάθεση σε λογαριασµό, επιταγή, πιστωτική ή χρεωστική κάρτα). Η µη συµµόρφωση επισύρει την µη έκπτωση της δαπάνης.
Εξάλλου, µε ξεχωριστή κλίµακα και από το πρώτο ευρώ θα φορολογούνται τα έσοδα από την εκµίσθωση γεωργικών εκτάσεων. Συγκεκριµένα, για εισοδήµατα 0,01 - 12.000 ευρώ η επιβάρυνση είναι 11%, ενώ για άνω των 12.000 ευρώ η φορολογία θα είναι 33%.
«Θα πληρώνουν φόρο και όσοι δεν παράγουν»
«Αν έκαναν µία σοβαρή µελέτη θα µπορούσαν να µας κολλήσουν στον τοίχο µε επιχειρήµατα που στέκουν. Τώρα όλα γίνονται στο πόδι» λέει στην Agrenda ο κ. Τζωρτζάκης, πρόεδρος της Οµοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νοµού Ηρακλείου. «Είναι τόση η προχειρότητα του συστήµατος που θα αναγκαστούν να πληρώσουν φόρο εισοδήµατος και φόρο για τα αγροτεµάχια χιλιάδες ελαιοπαραγωγοί που λαµβάνουν πάνω από 5.000 ευρώ το χρόνο ως ενιαία ενίσχυση αλλά το 2014 δεν θα πουλήσουν λάδι, αφού δεν θα παράγουν! Αυτά τα ευτράπελα µόνο στην Ελλάδα µπορούν να συµβούν».
Oι 13 υποχρεώσεις που «φέρνουν» μαζί τους τα βιβλία
Σειρά υποχρεώσεων απέναντι στην εφορία απορρέει για τους αγρότες που εντάσσονται στα βιβλία, σύµφωνα µε την ενηµέρωση που έχουν τις τελευταίες ηµέρες οι ενδιαφερόµενοι από λογιστικά γραφεία.
Παρά το γεγονός ότι το τοπίο εξακολουθεί να είναι «θολό», υπάρχει δεκατρείς συγκεκριµένες υποχρεώσεις (οι ίδιες µε τους εµπόρους και τους επιχειρηµατίες) που απορρέουν από το νέο τρόπο φορολόγησης και οι οποίες είναι οι εξής:
1. Μεταβολή στο µητρώο της εφορίας για τη µετάβαση από το ειδικό καθεστώς στο κανονικό.
2. Τήρηση βιβλίου εσόδων και εξόδων, καταχωρώντας σε αυτό όλα τα έσοδα (τιµολόγια που εκδίδουν) και τα έξοδα (τιµολόγια που λαµβάνουν) που αφορούν στο επάγγελµα του αγρότη.
3. Έκδοση τιµολογίου σε περίπτωση πώλησης των προϊόντων τους προς οποιονδήποτε, χρεώνοντας και εισπράττοντας ΦΠΑ επί της αξίας.
4. Οι αγρότες να λαµβάνουν τιµολόγιο για κάθε αγορά (εφόδια, µηχανήµατα, εργαλεία, σπόρους, καύσιµα κλπ) ή παροχή υπηρεσίας που τους προσφέρεται, π.χ. διάφορες µελέτες. Επίσης σε περίπτωση που οι αγρότες απασχολούν εργάτες, αυτοί πληρώνονται µε εργόσηµο και το στέλεχος του εργόσηµου θα διαφυλάσσεται για να καταχωρηθεί ως δαπάνη.
5. Μέχρι τη 15η ηµέρα κάθε µήνα υποβάλλουν στο TAXIS (υπουργείο Οικονοµικών), καταστάσεις για τα τιµολόγια εσόδων που έχουν εκδώσει τον προηγούµενο µήνα.
6. Κάθε τρίµηνο υποβάλουν στο TAXIS (υπουργείο Οικονοµικών) καταστάσεις µε τα τιµολόγια που λαµβάνουν εντός του τριµήνου.
7. Το πρώτο εικοσαήµερο κάθε µήνα που ακολουθεί κάθε ηµερολογιακό τρίµηνο, δηλαδή το πρώτο εικοσαήµερο των µηνών Απριλίου, Ιουλίου, Οκτωβρίου και Ιανουαρίου υποβάλλουν προσωρινή δήλωση ΦΠΑ για τις πωλήσεις, τις αγορές και τις δαπάνες του τριµήνου.
8. Υποβάλλουν εκκαθαριστική δήλωση ΦΠΑ κάθε Φεβρουάριο στην οποία δηλώνουν συγκεντρωτικά τις πωλήσεις, τις αγορές και τις δαπάνες καθώς και το ΦΠΑ που αναλογεί σε αυτές που έγιναν τον προηγούµενο χρόνο.
9. Υποβάλλουν δήλωση φορολογίας εισοδήµατος το Μάρτιο κάθε έτους στην οποία εκτός του Ε1 πρέπει να συνυποβληθεί και το έντυπο Ε3.
10. Έχουν υποχρέωση, όπου προβλέπεται από τις φορολογικές διατάξεις, να παρακρατούν φόρους και να τους αποδίδουν στο δηµόσιο.
11. ∆εν έχουν δικαίωµα να λάβουν επιστροφή ΦΠΑ από τις πωλήσεις αγροτικών προϊόντων
12. Έχουν δικαίωµα να ζητούν απαλλαγή ΦΠΑ για τις αγορές πάγιου εξοπλισµού, π.χ. τρακτέρ, εφόσον το πάγιο είναι καινούργιο και η αξία του υπερβαίνει κάποιο όριο που προσδιορίζεται από το υπουργείο Οικονοµικών.
13. Ο ΦΠΑ που εισπράττουν, πωλώντας τα προϊόντα τους, συµψηφίζεται µε το ΦΠΑ που πληρώνουν αγοράζοντας αγαθά και υπηρεσίες. Εάν το ποσό του ΦΠΑ που έχουν εισπράξει µέσα στο τρίµηνο είναι µεγαλύτερο από το ΦΠΑ που έχουν πληρώσει µέσα στο ίδιο τρίµηνο, τότε η διαφορά αυτή αποδίδεται στο δηµόσιο µε την υποβολή της προσωρινής δήλωσης ΦΠΑ. Αν ο ΦΠΑ που έχουν πληρώσει είναι µεγαλύτερος από αυτόν που έχουν εισπράξει, τότε η διαφορά µεταφέρεται για συµψηφισµό στο επόµενο τρίµηνο.
agronews.grΟ Γ.Γ. Εσόδων δεν αποσαφήνισε αν με την ίδια εγκύκλιο θα δίνονται απαντήσεις στα ουκ ολίγα "θολά" σημεία που....
αφορούν στο νέο φορολογικό καθεστώς, όπως π.χ. τις δαπάνες που θα μπορούν να συμπεριληφθούν στα έξοδα,. Τι θα συμβεί με τους συνταξιούχους που έχουν δικαιώματα κλπ. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, είναι πιθανό.
Υπενθυμίζεται ότι βάσει της προηγούμενης εγκυκλίου Θεοχάρη, από την υποχρέωση τηρήσεως βιβλίων και εκδόσεως στοιχείων απαλλάσσονται μόνον οι αγρότες που υπάγονται στο ειδικό καθεστώς ΦΠΑ, οι οποίοι πραγματοποίησαν κατά την προηγούμενη διαχειριστική περίοδο, από την πώληση αγροτικών προϊόντων παραγωγής τους και την παροχή αγροτικών υπηρεσιών, ακαθάριστα έσοδα, κατώτερα των 10.000 ευρώ και έλαβαν δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης κατώτερα των 5.000 ευρώ.
Τα χωριά στο πόδι για τις ασάφειες στην επιχείρηση λογιστικά βιβλία
Λασηθιωτάκη Πέλλα
Μετ’ εµποδίων
πραγµατοποιείται η µετάβαση αγροτών και κτηνοτρόφων στο νέο καθεστώς
φορολόγησης του εισοδήµατός τους που τέθηκε κι επισήµως σε ισχύ από την
1η Ιανουαρίου του 2014.Στην εν λόγω εγκύκλιο, υπενθυµίζουµε, αναφέρεται ότι εξαιρούνται από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων εσόδων-εξόδων οι αγρότες που υπάγονται στο ειδικό καθεστώς ΦΠΑ και οι οποίοι κατά την προηγούµενη διαχειριστική περίοδο είχαν έσοδα από την πώληση αγροτικών προϊόντων κάτω των 10.000 ευρώ κι επιπλέον έλαβαν δικαιώµατα ενιαίας ενίσχυσης λιγότερα των 5.000 ευρώ.
Ωστόσο π.χ. δεν διευκρινίζεται τι πρόκειται να συµβεί µε τους συνταξιούχους του ΟΓΑ που διαθέτουν δικαιώµατα και οι οποίοι, στην περίπτωση που δεν εµπίπτουν στις παραπάνω προϋποθέσεις και προχωρήσουν στην έναρξη βιβλίων, κινδυνεύουν να χάσουν τη σύνταξή τους. Στο σκοτάδι, βρίσκονται, επίσης οι περισσότεροι παραγωγοί σε ό,τι αφορά στις δαπάνες οι οποίες θα συνυπολογίζονται στα έξοδα, στο καθεστώς των εργατών γης.
Παράγοντες του κλάδου, µεµονωµένοι αγρότες αλλά και φοροτεχνικοί µιλούν για ανεξήγητη προχειρότητα στην εφαρµογή ενός µέτρου το οποίο ουσιαστικά προετοιµαζόταν καθ’ όλη τη διάρκεια του περασµένου χρόνου. «Πριν 14 µήνες είχαµε προτείνει στο υπουργείο Οικονοµικών να δούµε µαζί τις ιδιαιτερότητες στην υπαγωγή των αγροτών στον κώδικα βιβλίων και στοιχείων, ώστε η προετοιµασία να αρχίσει από το Μάρτιο του 2013. Έτσι οι αγρότες µέχρι το τέλος του 2013 θα είχαν κάνει έναρξη στην εφορία και από την 1η Ιανουαρίου του 2014 θα ξεκινούσε η λειτουργία του νέου συστήµατος» επισηµαίνει στην Agrenda ο πρόεδρος της Οµοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νοµού Ηρακλείου Γιώργος Τζωρτζάκης και προσθέτει: «∆εν είναι δυνατόν µε µία λακωνική εγκύκλιο που εκδόθηκε µάλιστα µία µέρα πριν την Πρωτοχρονιά, να υπαχθούν οι αγρότες στο νέο καθεστώς από την 1η Ιανουαρίου. Είναι απαραίτητο να δοθεί παράταση», επισηµαίνει και ο πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών Ηρακλείου Κρήτης, Παύλος Μπαριτάκης.
Παράταση για υποβολή δικαιολογητικών κι έναρξη επιτηδεύματος από εφορία
Τουλάχιστον µέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα παραταθεί η προθεσµία για την έναρξη βιβλίων στις Εφορίες µετά το «αλαλούµ» που παρουσιάστηκε στη διαδικασία. Σύµφωνα µε δήλωση του βουλευτή Πέλλας, Ιορδ. Τζαµτζή, σε επικοινωνία που είχε µε τον Γ.Γ. Εσόδων, Χ. Θεοχάρη έλαβε τη διαβεβαίωση ότι η έναρξη του µέτρου θα πάρει παράταση µέχρι το τέλος του µήνα.
Λίγο νωρίτερα πάντως ο βουλευτής Λάρισας, Χρ. Κέλλας αποκάλυπτε ότι η ενηµέρωση που είχε από τον κ. Θεοχάρη ήταν ότι η προθεσµία θα παραταθεί έως τις 10 Φεβρουαρίου. Μέχρι τη στιγµή που γράφονταν αυτές οι γραµµές πάντως η σχετική οδηγία δεν είχε φτάσει στις εφορίες, ωστόσο οι πληροφορίες έλεγανότι αυτό θα γίνει µέχρι το µεσηµέρι της Παρασκευής.
Η παράταση θα δώσει στο υπουργείο Οικονοµικών το χρονικό περιθώριο να εκδοθούν στο µεσοδιάστηµα οι απαραίτητες διευκρινιστικές εγκύκλοι ώστε να αποσαφηνιστούν τα ουκ ολίγα «θολά» σηµεία της µετάβασης στο νέο φορολογικό καθεστώς.
Βάσει του ισχύοντος πλαισίου, οι εφορίες δέχονταν αιτήσεις για την έναρξη επιτηδεύµατος µόνον µέχρι τις 10 Ιανουαρίου. Όλα τα προβλήµατα και οι «παράπλευρες» συνέπειες από την ένταξη των αγροτών στον κώδικα βιβλίων και στοιχείων αναµενόταν να τεθούν επί τάπητος στη προγραµµατισµένη για χτες συνάντηση του Θεοχάρη µε τους εκπροσώπους της Οµοσπονδίας Φοροτεχνικών. Ήδη αρκετοί αγρότες ταλαιπωρούνται µεταξύ της εφορίας και του ΟΑΕΕ χωρίς αποτέλεσµα. Για να κάνουν έναρξη στην εφορία χρειάζονται ασφαλιστική ενηµερότητα. Έτσι καταθέτουν τις ενηµερότητες του ΟΓΑ που δεν γίνονται δεκτές. Η εφορία ζητά απαλλαχτικό ασφάλισης από τον ΟΑΕΕ ο οποίος όµως δεν το παρέχει επειδή δεν έχει παραλάβει την εγκύκλιο.
Έµποροι των λαχαναγορών πιέζουν τους αγρότες να υπαχθούν άµεσα στο νέο καθεστώς διότι αλλιώς δεν θα δέχονται τα προϊόντα τους, καθώς ανησυχούν ότι θα τους επιβληθούν βαριά πρόστιµα. Βάσει του νέου κώδικα βιβλίων και στοιχείων που ισχύει από την 1η Ιανουαρίου τα πρόστιµα που επιβάλλονται ξεκινούν από 1.000 ευρώ. Σε «αναµµένα κάρβουνα κάθονται» επίσης δηµόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι που εισπράττουν ετησίως πάνω από 10.000 ευρώ από πώληση προϊόντων ή λαµβάνουν επιδοτήσεις άνω των 5.000 ευρώ. Κι αυτό διότι ο δηµοσιοϋπαλληλικός κώδικας σαφώς απαγορεύει στους υπαλλήλους να κάνουν έναρξη επαγγέλµατος! Επίσης, οι συνταξιούχοι κινδυνεύουν να χάσουν το 70% των συντάξεων τους εάν µετατραπούν σε… επιχειρηµατίες.
Μόνο μέσω τραπεζών τα τιμολόγια πάνω από 500 ευρώ
Σύµφωνα µε το νόµο για το φόρο ακινήτων, υποχρεούνται οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος να υποβάλουν συγκεντρωτικές καταστάσεις τιµολογίων, τόσο για το σκέλος των εσόδων όσο και για το σκέλος των δαπανών.
Επίσης, η εξόφληση των τιµολογίων άνω των 500 ευρώ βάσει του Νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήµατος θα γίνεται µόνο µέσω τραπεζών (κατάθεση σε λογαριασµό, επιταγή, πιστωτική ή χρεωστική κάρτα). Η µη συµµόρφωση επισύρει την µη έκπτωση της δαπάνης.
Εξάλλου, µε ξεχωριστή κλίµακα και από το πρώτο ευρώ θα φορολογούνται τα έσοδα από την εκµίσθωση γεωργικών εκτάσεων. Συγκεκριµένα, για εισοδήµατα 0,01 - 12.000 ευρώ η επιβάρυνση είναι 11%, ενώ για άνω των 12.000 ευρώ η φορολογία θα είναι 33%.
«Θα πληρώνουν φόρο και όσοι δεν παράγουν»
«Αν έκαναν µία σοβαρή µελέτη θα µπορούσαν να µας κολλήσουν στον τοίχο µε επιχειρήµατα που στέκουν. Τώρα όλα γίνονται στο πόδι» λέει στην Agrenda ο κ. Τζωρτζάκης, πρόεδρος της Οµοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νοµού Ηρακλείου. «Είναι τόση η προχειρότητα του συστήµατος που θα αναγκαστούν να πληρώσουν φόρο εισοδήµατος και φόρο για τα αγροτεµάχια χιλιάδες ελαιοπαραγωγοί που λαµβάνουν πάνω από 5.000 ευρώ το χρόνο ως ενιαία ενίσχυση αλλά το 2014 δεν θα πουλήσουν λάδι, αφού δεν θα παράγουν! Αυτά τα ευτράπελα µόνο στην Ελλάδα µπορούν να συµβούν».
Oι 13 υποχρεώσεις που «φέρνουν» μαζί τους τα βιβλία
Σειρά υποχρεώσεων απέναντι στην εφορία απορρέει για τους αγρότες που εντάσσονται στα βιβλία, σύµφωνα µε την ενηµέρωση που έχουν τις τελευταίες ηµέρες οι ενδιαφερόµενοι από λογιστικά γραφεία.
Παρά το γεγονός ότι το τοπίο εξακολουθεί να είναι «θολό», υπάρχει δεκατρείς συγκεκριµένες υποχρεώσεις (οι ίδιες µε τους εµπόρους και τους επιχειρηµατίες) που απορρέουν από το νέο τρόπο φορολόγησης και οι οποίες είναι οι εξής:
1. Μεταβολή στο µητρώο της εφορίας για τη µετάβαση από το ειδικό καθεστώς στο κανονικό.
2. Τήρηση βιβλίου εσόδων και εξόδων, καταχωρώντας σε αυτό όλα τα έσοδα (τιµολόγια που εκδίδουν) και τα έξοδα (τιµολόγια που λαµβάνουν) που αφορούν στο επάγγελµα του αγρότη.
3. Έκδοση τιµολογίου σε περίπτωση πώλησης των προϊόντων τους προς οποιονδήποτε, χρεώνοντας και εισπράττοντας ΦΠΑ επί της αξίας.
4. Οι αγρότες να λαµβάνουν τιµολόγιο για κάθε αγορά (εφόδια, µηχανήµατα, εργαλεία, σπόρους, καύσιµα κλπ) ή παροχή υπηρεσίας που τους προσφέρεται, π.χ. διάφορες µελέτες. Επίσης σε περίπτωση που οι αγρότες απασχολούν εργάτες, αυτοί πληρώνονται µε εργόσηµο και το στέλεχος του εργόσηµου θα διαφυλάσσεται για να καταχωρηθεί ως δαπάνη.
5. Μέχρι τη 15η ηµέρα κάθε µήνα υποβάλλουν στο TAXIS (υπουργείο Οικονοµικών), καταστάσεις για τα τιµολόγια εσόδων που έχουν εκδώσει τον προηγούµενο µήνα.
6. Κάθε τρίµηνο υποβάλουν στο TAXIS (υπουργείο Οικονοµικών) καταστάσεις µε τα τιµολόγια που λαµβάνουν εντός του τριµήνου.
7. Το πρώτο εικοσαήµερο κάθε µήνα που ακολουθεί κάθε ηµερολογιακό τρίµηνο, δηλαδή το πρώτο εικοσαήµερο των µηνών Απριλίου, Ιουλίου, Οκτωβρίου και Ιανουαρίου υποβάλλουν προσωρινή δήλωση ΦΠΑ για τις πωλήσεις, τις αγορές και τις δαπάνες του τριµήνου.
8. Υποβάλλουν εκκαθαριστική δήλωση ΦΠΑ κάθε Φεβρουάριο στην οποία δηλώνουν συγκεντρωτικά τις πωλήσεις, τις αγορές και τις δαπάνες καθώς και το ΦΠΑ που αναλογεί σε αυτές που έγιναν τον προηγούµενο χρόνο.
9. Υποβάλλουν δήλωση φορολογίας εισοδήµατος το Μάρτιο κάθε έτους στην οποία εκτός του Ε1 πρέπει να συνυποβληθεί και το έντυπο Ε3.
10. Έχουν υποχρέωση, όπου προβλέπεται από τις φορολογικές διατάξεις, να παρακρατούν φόρους και να τους αποδίδουν στο δηµόσιο.
11. ∆εν έχουν δικαίωµα να λάβουν επιστροφή ΦΠΑ από τις πωλήσεις αγροτικών προϊόντων
12. Έχουν δικαίωµα να ζητούν απαλλαγή ΦΠΑ για τις αγορές πάγιου εξοπλισµού, π.χ. τρακτέρ, εφόσον το πάγιο είναι καινούργιο και η αξία του υπερβαίνει κάποιο όριο που προσδιορίζεται από το υπουργείο Οικονοµικών.
13. Ο ΦΠΑ που εισπράττουν, πωλώντας τα προϊόντα τους, συµψηφίζεται µε το ΦΠΑ που πληρώνουν αγοράζοντας αγαθά και υπηρεσίες. Εάν το ποσό του ΦΠΑ που έχουν εισπράξει µέσα στο τρίµηνο είναι µεγαλύτερο από το ΦΠΑ που έχουν πληρώσει µέσα στο ίδιο τρίµηνο, τότε η διαφορά αυτή αποδίδεται στο δηµόσιο µε την υποβολή της προσωρινής δήλωσης ΦΠΑ. Αν ο ΦΠΑ που έχουν πληρώσει είναι µεγαλύτερος από αυτόν που έχουν εισπράξει, τότε η διαφορά µεταφέρεται για συµψηφισµό στο επόµενο τρίµηνο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου