Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2014

ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ Σφάζονται για το αν θα πάρουμε νέο δάνειο και νέο Μνημόνιο το 2014

Το νέο πεδίο διαμάχης κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης επικεντρώνεται στη χρονιά που η Ελλάδα θα καταφέρει να βγει στις αγορές, δηλαδή να μην ζητήσει νέο δάνειο και να μην μπει σε νέο Μνημόνιο. Από την πλευρά της κυβέρνησης ο πρωθυπουργός τονίζει σε κάθε ευκαιρία πως το 2014 θα είναι η χρονιά που η χώρα θα απεμπλακεί από το δάνειο και το Μνημόνιο, ενώ από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει πως η Ελλάδα θα αναγκαστεί να μπει και σε νέο Μνημόνιο.

Μάλιστα από την Κουμουνδούρου επικαλούνται και έγγραφο της Κομισιόν, η οποία έχει διαφορετική άποψη σε σχέση με αυτή της κυβέρνησης αναφορικά με το χρονικό διάστημα κατά το οποίο θα μπορεί η Ελλάδα να βγει στις αγορές.
Στο συγκεκριμένο έγγραφο η Κομισιόν αποκαλύπτει ότι η Ελλάδα μπορεί -μερικώς, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει- να επανέλθει στις αγορές αλλά από το 2015. Συγκεκριμένα η εφημερίδα Αυγή δημοσιεύει την επίσημη απάντηση της Επιτροπής στο ερωτηματολόγιο της εξεταστικής επιτροπής, την οποία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει συγκροτήσει για το πώς τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες, (ανάμεσα τους και η χώρα μας), μπήκαν στα Μνημόνια.
Υπενθυμίζεται ότι η ευρωεξεταστική απέστειλε ερωτηματολόγια στους δανειστές (το ΔΝΤ αρνήθηκε να απαντήσει), από όπου δηλαδή και η επίμαχη απάντηση, αλλά και στις εθνικές κυβερνήσεις.
Στην 17σέλιδη απάντηση της Κομισιόν στο ερώτημα, ειδικότερα αν οι δανειστές είναι ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα της ακολουθούμενης πολιτικής, η Κομισιόν αναφέρει επί λέξει: «Η επιστροφή στις διεθνείς αγορές για δανεισμό με λελογισμένα επιτόκια, έχει επιτευχθεί όσον αφορά την Ιρλανδία, ενώ σημειώθηκε πρόοδος όσον αφορά την Πορτογαλία. Η προσδοκία για την Ελλάδα είναι ότι μπορεί μερικώς να έχει πρόσβαση στις αγορές από το 2015».
Μάλιστα η «Αυγή» υπενθυμίζει πως ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στο μήνυμα του προς τον ελληνικό λαό στις 30 Δεκεμβρίου ανέφερε «Το 2014 η Ελλάδα θα βγει ξανά στις αγορές, θα αρχίσει να γίνεται μία φυσιολογική χώρα όπως όλες οι άλλες».
Τι απάντησε ο Γιώργος Προβόπουλος στην εξεταστική για την Τρόικα
Οι εισηγητές της εξεταστικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έστειλαν στην Ελλάδα το ερωτηματολόγιο σε τρεις αποδέκτες. Στον Αντώνη Σαμαρά, τον Γιάννη Στουρνάρα και τον Γιώργο Προβόπουλο. Οπως αναφέρει όμως η εφημερίδα μέχρι σήμερα έχει απαντήσει μόνο ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, ο οποίος εμφανίζεται ταυτισμένος με την Τρόικα στους στόχους και τα χρονοδιαγράμματα.

Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: