Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

Γιάννης Μπουτάρης, η φούσκα της εποχής

Γράφει ο Κωνσταντίνος Ορφανός
Δεν φαίνεται να έβαλαν μυαλό οι άνθρωποι που έχουν «τάξει» τον εαυτό τους στην προοδευτική ή ,κατά την προσφιλή τους φρασεολογία, δημοκρατική παράταξη. Ξεχάσανε πόσο εύκολα το όλον τότε ΠΑΣΟΚ, γιατί εκεί άνηκαν και ας προσπαθούν τώρα να το ξεχάσουν, είχε θεοποιήσει τον Άκη Τσοχατζόπουλο και οριακά θα τον είχε επιβάλει για Πρωθυπουργό της χώρας. Ξεχνάνε με πόση ..
αφέλεια (ή και με δόλο πολλοί από αυτούς) έκλειναν τα μάτια μην βλέποντας την πραγματικότητα της εποχής Σημίτη όπου οι γνωστοί μεγαλοεργολάβοι πλούτισαν ακόμα παραπάνω και μπήκε η τελική θηλιά για τον ελληνικό λαό. Από την κρίση που κατά αυτούς δημιουργεί ευκαιρίες δεν έμαθαν τελικά τίποτα.


Σήμερα περάσαμε στο άλλο άκρο. Προσπαθώντας να επιβεβαιώσουν την ύπαρξη τους στην δημόσια σφαίρα προσπαθούν να επιβάλουν και πάλι ένα δικό τους πρότυπο που ουδέποτε αξιολόγησαν πραγματικά. Απλά ήταν το πιο διαθέσιμο και με την μεγαλύτερη προβολή. Ο Γιάννης Μπουτάρης στον «υπαρξιακό» αγώνα αυτό ήταν το κατάλληλο πρόσωπο. Παρουσιάζεται επιτυχημένος, άνθρωπος που πάλεψε και νίκησε εξαρτήσεις, που προσπαθεί να εκσυγχρονίσει τον δήμο του. Πόσα από αυτά όμως είναι αλήθεια ή μάλλον πόσα πρέπει να μας ενδιαφέρουν για να κρίνουμε έναν καλό Δήμαρχο;

Οι επιχειρηματικές του ικανότητες ή αποτυχίες είναι αλήθεια ότι θα μπορούσαν να προσθέτουν σε εμπειρία πολλά. Αλλά, καλός ή κακός το σημερινό σύστημα διάρθρωσης του κράτους (μέχρι και στην εφαρμογή του δημοσίου λογιστικού) ουδεμία σχέση έχει με μια εταιρία. Δεν αναφέρω καν την ιστορία για την οινοποιητική εταιρία Μπουτάρη που καμία σχέση δεν έχει σήμερα με τον Δήμαρχο. Αντίθετα έφυγε από εκεί με πολύ άσχημο τρόπο κάποτε αλλά αυτό δεν μας αφορά.

Πάμε τώρα στο άλλο μεγάλο πακέτο: «Είναι ο άνθρωπος που νίκησε τις εξαρτήσεις του», πραγματικά ισχύει. Αλλά το ζήτημα είναι κατά πόσο μια κοινωνία πρέπει να θεοποιεί έναν άνθρωπο που από επιλογή εθίστηκε στο αλκοόλ και μετά κατάφερε και αποτοξινώθηκε . Ήταν ένας άνθρωπος που δεν τον βρήκε κάποιο κακό της μοίρας ή που τον έπνιγε η οικονομική του κατάσταση (καθώς προέρχεται από πλούσια αστική οικογένεια όπως πολλές φορές έχει τονίσει) έτσι ώστε να δικαιολογούσαμε την κατάσταση αυτή. Με τα λεφτά του φρόντισε να ξεφύγει, γεγονός που πρέπει να κάνει την οικογένεια του περήφανη αλλά όχι την κοινωνία. Η κοινωνία μας πρέπει να αισθάνεται καμάρι για όλους εκείνους τους πατεράδες που σήμερα δεν έχουν να ταΐσουν τα παιδιά τους και παρόλα αυτά ακόμα παλεύουν, για όλα εκείνα τα νέα παιδιά που σπούδασαν όσο καμιά άλλη γενιά αλλά δεν θα κάνουν οικογένειες ποτέ και δεν το ρίχνουν στην εύκολη λύση όπως το αλκοόλ. Αυτοί πρέπει να είναι τα είδωλα μας.
Και πάμε τώρα στον εκσυγχρονισμό του Δήμου. Είναι προοδευτικό ή μαγκιά το να φοράει ο Δήμαρχος την κόκκινη κάλτσα; Είναι αντισυμβατικό που καπνίζει παντού; Είναι μοντερνο που βρίζει πότε πότε στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου; Τίποτα από όλα αυτά. Εκσυγχρονισμός θα ήταν αντί να χρησιμοποιεί 8 extra συμβούλους που κοστίζουν μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ στον Δήμο να αξιοποιήσει τους «υπεράριθμούς» υπαλλήλους του δήμου (αυτός έχει καταλήξει σε αυτό το συμπέρασμα). Εκσυγχρονισμός θα ήταν αν είχε φροντίσει όλες οι συναλλαγές με τον Δήμο να γίνονται ηλεκτρονικά και οι πληρωμές μέσω διατραπεζικού συστήματος κάτι που δεν συμβαίνει ούτε για αστείο. Εκσυγχρονισμός θα ήταν να αλλάξει τον τρόπο που λειτουργεί ο Δήμος Θεσσαλονίκης και όχι να κάνει έναν νέο Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας που έχει περισσότερες οργανικές μονάδες από τον προηγούμενο. Εκσυγχρονισμός θα ήταν να έχει προχωρήσει 3 χρόνια τώρα στην διαδικασία κρίσεων προϊσταμένων και διευθυντών και όχι να τοποθετούνται όλοι προσωρινά (δηλαδή 3,5 χρόνια) με απόφαση Δημάρχου. Προοδευτικά και ανεξάρτητο θα ήταν αν άφηνε τα πάντα να λειτουργούν με βάση τις διαδικασίες και όχι να επιβάλει την αποψή του ελέω ιδιότητας. Σε αυτό ποιος μπορεί να ξεχάσει ότι επέβαλε μια ολόκληρη θεατρική παράσταση (της Λάσκαρη) στα Δημήτρια με αποτέλεσμα να παραιτηθούν τα 2 μέλη της τριμελούς καλλιτεχνικής επιτροπής που ο ίδιος είχε διορίσει. Δημιουργικό είναι να έχεις στολίσει την πόλη σου για τα Χριστούγεννα όταν θέλεις να την κάνεις προορισμό όλων των εποχών.
Και τόσα πολλά άλλα που μπορούσαμε να λέμε για ώρες αλλά είναι περιττά. Αυτή η συνομοταξία «προοδευτικών» και «κεντροαριστερών» που προσπαθούν να ξανα-επιβληθούν σε αυτή την χώρα είναι εδώ και βρήκαν τον μέτριο Δούρειο Ίππο τους. Βρήκαν την νέα φούσκα της εποχής.
Κωνσταντίνος Ορφανός
Μαθηματικός

Δεν υπάρχουν σχόλια: