Mια ομάδα εξαιρετικά ισχυρών πολιτικά και οικονομικά κρατών εμφανίζεται αποφασισμένη να αμφισβητήσει το.....
χαρακτηρισμό των ευρωπαϊκών Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ). Η ελληνική φέτα πλέον αντιμετωπίζει τον κίνδυνο "νόμιμης αντιγραφής" από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Στην αναγνώριση του χαρακτηρισμού ως ΠΟΠ της φέτας εκτός Ε.Ε. αντιτίθεται μια ομάδα εξαιρετικά ισχυρών πολιτικά και οικονομικών "τρίτων" κρατών. ΗΠΑ, Καναδάς, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία δεν θέλουν με κανένα τρόπο να κατοχυρωθεί η φέτα ως "ελληνικό" ΠΟΠ διεθνώς και αυτό γιατί θα απέκλειε ή στην καλύτερη περίπτωση θα έθετε περιορισμούς στην παραγωγή τυριού φέτα στις χώρες αυτές.
Θα έπρεπε δηλαδή ακόμη κι αν γινόταν παραγωγή λευκού τυριού με συστατικά ίδια με αυτά της ελληνικής φέτας, στη συσκευασία στην οποία θα πωλούνταν να αναφέρεται το προϊόν ως λευκό τυρί "τύπου ελληνικής φέτας". Ανάλογη διαπραγμάτευση θα γίνει και για Προϊόντα Γεωγραφικής Ενδειξης (ΠΓΕ) και ειδικότερα για το ελαιόλαδο και τις βρώσιμες ελιές.
Τίποτα όμως δεν θεωρείται εκ των προτέρων δεδομένο στις συνεδριάσεις του ΠΟΕ, αφού οι κατά περίπτωση συμμαχίες πλούσιων και φτωχών χωρών συχνά φέρουν απρόβλεπτα αποτελέσματα στις διαπραγματεύσεις τέτοιων διεθνών συναντήσεων. Εκτός αυτού η ελληνική αντιπροσωπεία δεν διαπραγματεύεται απευθείας στις συνόδους του Οργανισμού.
Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Ινδονησία θα είναι ο υφυπουργός ανάπτυξης Νότης Μηταράκης.
Η Ελλάδα έχει καταφέρει να κερδίσει τη σφραγίδα ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) σε 88 προϊόντα, μεταξύ αυτών 20 τυριά, 10 ειδών ελιές και 27 ελαιόλαδα, 23 λαχανικά - φρούτα- όσπρια, 1 αρτοσκεύασμα και 1 παρασκεύασμα ψαριού (αυγοτάραχο Μεσολογγίου) και κάποια άλλα προϊόντα όπως είναι ο κρόκος Κοζάνης, το μέλι και προϊόντα μαστίχας, μαστιχέλαιου και τσίχλας Χίου.
Εξίσου πλούσια είναι και η λίστα με τα αναγνωρισμένα παραδοσιακά αλκοολούχα ποτά (τσίπουρο, ούζο, τσικουδιά, κουμκουάτ Κέρκυρας, η μαστίχα Χίου και το κίτρο Νάξου) στην οποία συνεχώς προστίθενται κι άλλα.
Πηγή: news.gr
Μάχη για την επιβίωσή τους θα δώσουν παραδοσιακά ευρωπαϊκά και ελληνικά προϊόντα, όπως η φέτα, το ελαιόλαδο και οι βρώσιμες ελιές, στη διάρκεια του επόμενου γύρου εμπορικών διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου στην Ινδονησία (3-6 Δεκεμβρίου).
Mια ομάδα εξαιρετικά ισχυρών πολιτικά και οικονομικά κρατών εμφανίζεται αποφασισμένη να αμφισβητήσει το χαρακτηρισμό των ευρωπαϊκών Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ). Η ελληνική φέτα πλέον αντιμετωπίζει τον κίνδυνο "νόμιμης αντιγραφής" από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Στην αναγνώριση του χαρακτηρισμού ως ΠΟΠ της φέτας εκτός Ε.Ε. αντιτίθεται μια ομάδα εξαιρετικά ισχυρών πολιτικά και οικονομικών "τρίτων" κρατών. ΗΠΑ, Καναδάς, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία δεν θέλουν με κανένα τρόπο να κατοχυρωθεί η φέτα ως "ελληνικό" ΠΟΠ διεθνώς και αυτό γιατί θα απέκλειε ή στην καλύτερη περίπτωση θα έθετε περιορισμούς στην παραγωγή τυριού φέτα στις χώρες αυτές.
Θα έπρεπε δηλαδή ακόμη κι αν γινόταν παραγωγή λευκού τυριού με συστατικά ίδια με αυτά της ελληνικής φέτας, στη συσκευασία στην οποία θα πωλούνταν να αναφέρεται το προϊόν ως λευκό τυρί "τύπου ελληνικής φέτας". Ανάλογη διαπραγμάτευση θα γίνει και για Προϊόντα Γεωγραφικής Ενδειξης (ΠΓΕ) και ειδικότερα για το ελαιόλαδο και τις βρώσιμες ελιές.
Τίποτα όμως δεν θεωρείται εκ των προτέρων δεδομένο στις συνεδριάσεις του ΠΟΕ, αφού οι κατά περίπτωση συμμαχίες πλούσιων και φτωχών χωρών συχνά φέρουν απρόβλεπτα αποτελέσματα στις διαπραγματεύσεις τέτοιων διεθνών συναντήσεων. Εκτός αυτού η ελληνική αντιπροσωπεία δεν διαπραγματεύεται απευθείας στις συνόδους του Οργανισμού.
Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Ινδονησία θα είναι ο υφυπουργός ανάπτυξης Νότης Μηταράκης.
Η Ελλάδα έχει καταφέρει να κερδίσει τη σφραγίδα ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) σε 88 προϊόντα, μεταξύ αυτών 20 τυριά, 10 ειδών ελιές και 27 ελαιόλαδα, 23 λαχανικά - φρούτα- όσπρια, 1 αρτοσκεύασμα και 1 παρασκεύασμα ψαριού (αυγοτάραχο Μεσολογγίου) και κάποια άλλα προϊόντα όπως είναι ο κρόκος Κοζάνης, το μέλι και προϊόντα μαστίχας, μαστιχέλαιου και τσίχλας Χίου.
Εξίσου πλούσια είναι και η λίστα με τα αναγνωρισμένα παραδοσιακά αλκοολούχα ποτά (τσίπουρο, ούζο, τσικουδιά, κουμκουάτ Κέρκυρας, η μαστίχα Χίου και το κίτρο Νάξου) στην οποία συνεχώς προστίθενται κι άλλα.
Πηγή: news.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου