Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013

Γιατί ο Μπουτάρης έχει γίνει τοξικός για την πόλη.

Ο παντός επιστητού λαλίστατος δήμαρχός μας, έχει μείνει άλαλος για τα σοβαρά και επικίνδυνα, όπως είναι το θέμα της επικινδυνότητας των τοξικών φορτίων που διέρχονται και αποθηκεύονται σε μέρη της πόλης.
Όπως φαίνεται,

συνεργάζεται άψογα με τα μεγάλα συμφέροντα και αγνοεί τον λαό της πόλης που τον ψήφισε και που με τις διαδηλώσεις των 25000 ατόμων και τις συναυλίες των 35000, έδειξε ότι καταΝΟΕΙ τους κινδύνους από τις εξορύξεις χρυσού που θα υποσκάψουν το μέλλον της πόλης.
Δεν είναι περίεργο που ο δήμαρχος προωθεί γύρω του ανθρώπους ανάξιους και αδιάφορους στα πραγματικά συμφέροντα της πόλης.
ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Σάλος από τη διαρροή επικίνδυνων υλικών σε κοντέινερ στον ΟΛΘ



Σάλος έχει ξεσπάσει μετά τη διαρροή επικίνδυνου υλικού σε κοντέινερ, που μεταφέρονταν από την Ελληνικός Χρυσός στη Χαλκιδική μέσω του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, καθώς αποκαλύπτεται ότι δε γίνονται οι απαιτούμενοι έλεγχοι στη μεταφορά, η εταιρία αποθήκευσης δεν έχει τις προβλεπόμενες άδειες, ενώ αλληλοσυγκρουόμενες είναι οι απόψεις για το βαθμό επικινδυνότητας αυτών των φορτίων.
Το θέμα έλαβε πολιτικές διαστάσεις μετά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΔΗΜΑΡ, Οικολόγοι Πράσινοι).
Το ζήτημα που προέκυψε το Σάββατο 5 Οκτωβρίου, έλαβε την Παρασκευή διαστάσεις, καθώς στη συνεδρίαση της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης, ο περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Θεοδωρόπουλος κατέθεσε σχετική ερώτηση από την οποία προέκυψε ότι τα υλικά που μεταφέρονται από τις εξορυκτικές δραστηριότητες της Ελληνικός Χρυσός Χαλκιδικής, είναι τοξικά και επικίνδυνα (όπως αναφέρει η Διεύθυνση Ανάπτυξης ότι αναγράφεται στα συνοδευτικά έγγραφα) και συνεπώς θα έπρεπε να μεταφέρονται από ειδικά πιστοποιημένα φορτηγά και οδηγούς με ADR κάτι που δε συμβαίνει, καθώς στην έγκριση περιβαλλοντικών όρων αναφέρεται ότι τα υλικά είναι επικίνδυνα, αλλά όχι τοξικά.
Η μονάδα της εταιρίας Balkan Logistics όπου μεταφέρονται και αποθηκεύονται τα επικίνδυνα και τοξικά υλικά δεν έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία αδειοδότησης που απαιτείται από την Οδηγία SEVESO II παρόλο που έχει λάβει άδεια περιβαλλοντικών επιπτώσεων και πυρασφάλειας.
Μάλιστα, όπως ανέφερε στη συνεδρίαση της μητροπολιτικής, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Φάνης Παπάς, έχει κινηθεί η διαδικασία σφράγισης. «Έχουμε αποστείλει την πρόθεση παύσης λειτουργίας, την οποία θα ακολουθήσει η παύση σε ένα μήνα κι αν στο μεταξύ δεν έχουν κατατεθεί όλα τα απαιτούμενα έγγραφα από την εταιρία για την έκδοση άδειας λειτουργίας θα σφραγίσουμε τη μονάδα».

Το ατύχημα στη Ρεντίνα
Το ζήτημα με τη μεταφορά των υλικών από τη Χαλκιδική στη ΒΙΠΕΘ και από εκεί στο λιμάνι είχε απασχολήσει ξανά την επικαιρότητα και τις αρχές στις 12 Σεπτεμβρίου, έπειτα από ένα ατύχημα φορτηγού στη Ρεντίνα και την πτώση υλικών στο έδαφος. Τότε η διεύθυνση ανάπτυξης της περιφέρειας πραγματοποίησε έλεγχο στην εταιρία, για να διαπιστώσει ότι δεν έχει πάρει την τελική άδεια λειτουργίας, ενώ διαπιστώθηκε ότι η μεταφορά του φορτίου γινόταν με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία περί μεταφοράς επικίνδυνων εμπορευμάτων.
Ο ΟΛΘ με ανακοίνωσή του για το θέμα ξεκαθαρίζει ότι μέσω του λιμανιού διακινούνται φορτία που επιτρέπονται από το νόμο, δεν αποθηκεύονται ή συσκευάζονται επικίνδυνα φορτία εντός του λιμανιού και μετά τη διαρροή έγινε άμεση απομάκρυνση των φορτίων από το λιμάνι, ενώ η εταιρία Ελληνικός Χρυσός υποστηρίζει ότι το υλικό που μεταφέρεται είναι συμπύκνωμα χρυσοφόρου πυρίτη, από το εργοστάσιο εμπλουτισμού στην Ολυμπιάδα και χαρακτηρίζεται επικίνδυνο, όχι όμως και τοξικό. Παράλληλα τονίζει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, καθώς η μεταφορά γίνεται σύμφωνα με τις απαιτούμενες προδιαγραφές ασφαλείας.

Ερώτηση στη βουλή από ΚΚΕ
Διαφορετική αντίληψη για την επικινδυνότητα του υλικού έχουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Θεόδοσης Κωνσταντινίδης και Ελένη Γερασιμίδου, όπως προκύπτει από την ερώτηση για «διαρροή τοξικών υγρών, στο Λιμένα Θεσσαλονίκης, από φορτία ορυκτών υλών της «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.Μ.Β.Χ.» που κατέθεσαν προς τους αρμόδιους υπουργούς.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλούνται οι δύο βουλευτές, «το φορτίο με τα τοξικά ορυκτά υλικά (πυριτικά συμπυκνώματα, Σφαλερίτης και Γαληνίτης) μεταφέρεται χωρίς κανέναν έλεγχο από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης» και μεταξύ άλλων σημειώνουν:
-Το φορτίο είναι προϊόν των εξορυκτικών δραστηριοτήτων της «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.Μ.Β.Χ.», από το έργο: «Απομάκρυνση, καθαρισμό & αποκατάσταση χώρου απόθεσης παλαιών τελμάτων Ολυμπιάδας», που με βάση την ταξινόμηση κατά CLP (οδηγία CE 1272/2008 CLP), ταξινομούνταν ως τοξικά και επικίνδυνα.
-Οι συγκεκριμένες τοξικές και επικίνδυνες ορυκτές ύλες μεταφέρονται, από φορτηγά ιδιωτικής εταιρείας μεταφορών, σε μονάδα αποθήκευσης της «BALKAN LOGISTICS ΕΠΕ» στη ΒΙ.ΠΕ. Θεσσαλονίκης, και από εκεί στο λιμάνι, παρ’ όλο που η ΜΠΕ (ΚΥΑ 26/7/2011, ΑΔΑ:4ΑΣΔ0-ΩΔ0) του προαναφερόμενου έργου άλλα προβλέπει.
-Σε έγγραφο (ΑΠ.6432/2013) της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας (Διεύθυνση Ανάπτυξης Τμήμα χορήγησης Αδειών Ανάπτυξης Ενέργειας και Φυσικών Πόρων) επισημαίνεται ότι «… η «BALKAN LOGISTICS ΕΠΕ» δεν μπορεί να αδειοδοτηθεί από την Υπηρεσία μας έως ότου καταχωρηθεί η Μελέτη Ασφαλείας διότι εμπίπτει στην ΚΥΑ 12044/613/2007 (ΦΕΚ Β 376/19-3-2007/Οδηγία SEVESOII), όπως ρητά αναφέρεται και στην Μ.Π.Ε.»
-Το ΥΠΕΚΑ (ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Ε.Α.Ρ.Θ. ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ), με την απόφαση (Αρ.Πρωτ.21619/5-3-2013), έδωσε την «Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων για τη λειτουργία της µονάδας αποθήκευσης εµπορευµάτων και ορυκτών υλών της "BALKAN LOGISTICS Ε.Π.Ε." που είναι εγκαταστηµένη στη Β’ Φάση της ΒΙ.ΠΕ. Θεσσαλονίκης στη Σίνδο του δήμου Δέλτα του Ν. Θεσσαλονίκης» αφού ανάμεσα στα άλλα πήρε υπόψη και το έγγραφο (41494/20.08.2012) της Δ/νσης Χωροταξίας του ΥΠΕΚΑ (αρ. πρ. Δ/νσης ΕΑΡΘ 213286/05.09.2012) όπου αναφέρεται ότι η προτεινόμενη δραστηριότητα στην αιτούμενη περιοχή είναι σύμφωνη µε τις κατευθύνσεις του χωροταξικού σχεδιασμού σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.
Όμως στην "Έγκριση − Τροποποίηση Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της Δημοτικής Ενότητας Εχεδώρου του Δήμου Δέλτα Ν. Θεσσαλονίκης", (ΦΕΚ 304 ΑΑΠ 7-11-2011, σελ 2944) γίνεται σαφής και ρητή αναφορά για: «Την απαγόρευση της εγκατάστασης οποιασδήποτε νέας μονάδας «SEVESO» στα διοικητικά όρια της Δημοτικής Ενότητας Εχεδώρου.».

Αντιδράσεις από ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ και Οικολόγους
Για το θέμα αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ προγραμματίζει συνέντευξη τύπου για τη Δευτέρα, ενώ με ανακοινώσεις τους ΔΗΜΑΡ και Οικολόγοι Πράσινοι ζητούν την εφαρμογή της νομοθεσίας. Το τμήμα περιβάλλοντος της Δημοκρατικής αριστεράς επισημαίνει ότι ανακύπτουν σοβαρά ερωτηματικά σχετικά με την αποθήκευση, συσκευασία και μεταφορά αυτών των φορτίων και ζητούν την πλήρη εφαρμογή των κοινοτικών οδηγιών και των κανόνων ασφαλείας. Οι Οικολόγοι Πράσινοι υποστηρίζουν ότι με τα πρόσφατά ατυχήματα και «τη νέα διαρροή μεταφερόμενων τοξικών απόβλητων της Ελληνικός Χρυσός στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, όχι μόνο επιβεβαιώνει τους φόβους μας για την παραγωγή εκατομμυρίων τόνων τοξικώναποβλήτων, αλλά δείχνει ότι το όποιο πρόβλημα δεν περιορίζεται τοπικά στην περιοχή των εξορύξεων».



Δεν θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ανεξήγητη η συμπεριφορά του δήμαρχου της πόλης κ. Μπουτάρη, όχι μόνο να μην αντιταχθεί αλλά και έμμεσα να βοηθήσει την μεταλλευτική εταιρία στο καταστροφικό έργο της.
Υπάρχει η φωτογραφία στελεχών της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ να μπαίνουν στο γραφείο του Μπουτάρη στο δημαρχείο, λίγο μετά από την συνεδρίαση του Δ.Σ όπου συζητήθηκε το θέμα των εξορύξεων χρυσού και όπου η συντριπτική πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων τάχθηκε κατά της καταστροφικής για την Χαλκιδική αλλά και για την Θεσσαλονίκη εξόρυξης.
Ο Δήμαρχος δεν αποδεικνύεται ανίκανος να διαφυλάξει τα συμφέροντα της πόλης αλλά κάτι χειρότερο. Είναι αδιάφορος μπροστά στην καταστροφή της υγείας των συμπολιτών του αλλά και της οικονομίας της που θα επηρεαστεί σοβαρά από την καθίζηση της οικονομίας της Χαλκιδικής, της οποίας θα καταστραφούν όλοι οι κλάδοι εκτός από αυτόν της μεταλλουργίας.

Αλήθεια κ. Μπουτάρη συμφωνήσατε σε κάτι με τα στελέχη της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ; Γιατί στην συνάντηση καλέσατε μόνο τους αντιδήμαρχους που είναι γνωστοί για τις νεοφιλελεύθερες θέσεις τους και την συμπαράταξή τους με κατασκευαστικές εταιρίες που φυσικά προωθούν τα δικά τους και μόνο συμφέροντά, και αποκλείσατε αντιδήμαρχους που εκφράστηκαν κατά της εξόρυξης; Είχατε κάτι να κρύψετε;
Κύριε Μπουτάρη που είναι το δημοκρατικό σας ήθος όταν αγνοείτε την θέληση των Θεσσαλονικιών και του δημοτικού συμβουλίου; Ακόμη και οι σύνδεσμοι φιλάθλων των ομάδων της πόλης σας ξεπέρασαν και αποδείχτηκαν πιο ώριμοι στην κρίση τους από εσάς, εκφράζοντας την αντίθεση τους στην ίδια την εξόρυξη, αλλά και στις "χορηγίες" της εταιρίας προς τις ομάδες τους , πράξη που θεώρησαν ντροπή για τους συλλόγους τους.
Εσείς αρνείσθε ή δέχεστε τις "χορηγίες" που προωθεί ΠΑΝΤΟΥ η εταιρία, με αυτό το αντίτιμο που είναι οι καταστροφές της υγείας, της ίδιας της ζωής και της φύσης που χάριν αυτής ζούμε;








http://thessalonikimesaapoeikones.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: