Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

ΑΝΑΦΟΡΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ: Για την προσχηματική "οριοθέτηση" των ρεμάτων Καρατζά και Λοτσάνικο στις Σκουριές

IMG_0972
Στις 3 Σεπτεμβρίου εκδικάζεται η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που έχουν καταθέσει πάνω από χίλιοι κάτοικοι του Δήμου Αριστοτέλη Χαλκιδικής, για την αναστολή των εργασιών που πραγματοποιεί η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ στην περιοχή του ρέματος Καρατζά στις Σκουριές. Η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων πατάει στέρεα πάνω στην κείμενη νομοθεσία και στην απόφαση 1492/2013 του ΣτΕ που ορίζουν σαφώς ότι χωρίς απόφαση οριοθέτησης του ρέματος με Προεδρικό Διάταγμα, οποιαδήποτε επέμβαση υλοτόμησης – εκχωμάτωσης – αποψίλωσης – καθαρισμού στην περιοχή του ρέματος, είναι ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΗ. Όλες οι εργασίες εκχέρσωσης της κοίτης του ρέματος που εκτελεί από τις αρχές Απριλίου και με ταχύτατο ρυθμό η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ είναι παράνομες.
Μέσα στο καλοκαίρι, εταιρεία και “αρμόδιες” Υπηρεσίες συνεργάζονται ώστε να “νομιμοποιηθεί” εκ των υστέρων η παρανομία και να ολοκληρωθεί το έγκλημα εναντίον της περιοχής. Στις 11 Ιουλίου,
η εταιρεία Hellas Gold υπέβαλε ξανά για έγκριση τη “Μελέτη Οριοθέτησης” των ρεμάτων Καρατζά, Λοτσάνικου και Καρόλακκα, η οποία από το 2010 πηγαινοέρχεται μεταξύ του ΥΠΕΚΑ και της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας χωρίς να εγκρίνεται, αφού έχει διατυπωθεί η “ανάγκη επανασύνταξης και συμπλήρωσής” της. Μέσα σε δυο μόλις εβδομάδες, οι αρμόδιες Υπηρεσίες ικανοποίησαν το αίτημα της εταιρείας και έχει ήδη δοθεί εντολή στη Διεύθυνση Νομοθετικού Έργου του ΥΠΕΚΑ να προχωρήσει στη σύνταξη σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος Οριοθέτησης. Μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης στις 3 Σεπτεμβρίου, είναι πολύ πιθανό ότι όλα θα είναι πλέον “νόμιμα”.
Η οριοθέτηση των τριών μεγάλων ρεμάτων, Καρατζά και Λοτσάνικου, όπως προδιαγράφεται ότι θα εγκριθεί, αποτελεί παραβίαση του νόμου και διαστρέβλωση της κοινής λογικής. Σύμφωνα με το νόμο 3010/2002, στόχος της διαδικασίας οριοθέτησης των ρεμάτων που είναι απαραίτητη πριν από την εκτέλεση οποιασδήποτε εργασίας στην περιοχή τους, είναι η διατήρηση της φυσικής τους κατάστασης και η διασφάλιση της επιτελούμενης από αυτά λειτουργίας της απορροής των υδάτων”. Όμως με την ΚΥΑ 201745/2011, έχει ήδη εγκριθεί ότι τα ρέματα Λοτσάνικο και Καρατζάς θα καταργηθούν και θα ενταφιαστούν κάτω από δεκάδες εκατομμύρια τόνους αποβλήτων εμπλουτισμού, ενώ θα κατασκευαστούν τρία τσιμεντένια κανάλια για να μαζεύουν το νερό της βροχής. Ήδη τα αρχέγονα δάση της περιοχής ξερριζώνονται και ολόκληρη η περιοχή ισοπεδώνεται.
Αυτή είναι η “διατήρηση της φυσικής κατάστασης των ρεμάτων” που “θεσμοθετούν” οι αρμόδιες Υπηρεσίες, “αποφασίζουν” τα αρμόδια δικαστήρια και εκτελεί με ζήλο η Hellas Gold. Σε ένα μήνα από τώρα, ο Καρατζάς θα είναι έρημη έκταση. Και θα ακολουθήσει το Λοτσάνικο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: