Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Κυριακή 28 Ιουλίου 2013

3 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ


Ενάμισι δισεκατομύριο ευρώ μέσα από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ και περίπου άλλα τόσα μέσα από αντίστοιχα προγράμματα των ελληνικών τραπεζών, αναμένεται να διοχετευθούν στην αγορά έως το τέλος του 2013. Στη...

συμφωνία αυτή κατέληξαν, μεταξύ άλλων, χθες κυβέρνηση και τράπεζες, σε μία κοινή προσπάθεια να συμβάλλουν στη διατήρηση της βιωσιμότητας και την ανάκαμψη της ελληνικής επιχείρηση.
Ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης και το προεδρείο της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών κατέληξαν στην κοινή προσπάθεια στήριξης της ελληνικής ΜμΕ, με «δέσμευση» την άμβλυνση της γραφειοκρατίας και την απαλοιφή των όποιων προβλημάτων παρατηρούνται κατά τη διαδικασία της χρηματοδότησης. Οι οδηγίες που δόθηκαν στους τραπεζίτες αφορούν στην επίσπευση των διαδικασιών και την αμεσότητα της εκταμίευσης.
Σε ό,τι αφορά στον τραπεζικό δανεισμό, μόνο το ένα τρίτο των ΜμΕ θεωρεί ότι έχει ακάλυπτες ανάγκες χρηματοδότησης, όπως διαπιστώνει η Εθνική Τράπεζα στο πλαίσιο της εξαμηνιαίας έρευνας συγκυρίας των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜμΕ), που εκπονήθηκε από τη Διεύθυνση Στρατηγικής και Οικονομικής Ανάλυσης, βάσει δείγματος σχεδόν 1.000 εταιρειών.
Ειδικότερα, όσον αφορά στην ανάγκη χρηματοδότησης, το 41% του συνόλου των ΜμΕ δήλωσαν ότι δεν χρειάστηκαν χρηματοδότηση, το 26% του συνόλου των ΜμΕ (που αντιστοιχεί στα 3/4 των ΜμΕ που έκαναν αίτηση) έλαβαν χρηματοδότηση και το λοιπό 1/3 του συνόλου των ΜμΕ χρειάστηκε χρηματοδότηση, αλλά δεν μπόρεσε να την λάβει (κυρίως γιατί δεν έκαναν αίτηση και δευτερευόντως λόγω απόρριψης της αίτησής τους).
Πέρα από τον θετικό δείκτη εμπιστοσύνης, οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις του δείγματός μας ξεχωρίζουν ως το πιο υγιές κομμάτι των ΜμΕ και υπό το πρίσμα της κεφαλαιακής επάρκειας, καθώς αντιμετωπίζουν αποδοτικότερα τις πιέσεις ρευστότητας και λαμβάνουν τη χρηματοδότηση που αιτούνται σε ποσοστό της τάξης του 90% (έναντι 30% για τις μικρότερες ΜμΕ). Ετσι, μόνο το 17% των μεγαλύτερων ΜμΕ δηλώνουν ότι έχουν ακάλυπτες ανάγκες χρηματοδότησης, έναντι 60% για τις μικρότερες.

Την ίδια στιγμή, η έρευνα αποκαλύπτει ότι «η μικρή τάση βελτίωσης του επιχειρηματικού κλίματος για τις ΜμΕ που σημειώθηκε στο τέλος του 2012 εντείνεται κατά το πρώτο εξάμηνο του 2013. Συγκεκριμένα αύξηση σημειώνεται στο ποσοστό των επιχειρήσεων με πρωταρχικό στόχο την ανάπτυξη, οι οποίες φτάνουν το 1/3 του τομέα ΜμΕ το πρώτο εξάμηνο του 2013. Παράλληλα, οι εκτιμήσεις των ΜμΕ για την απασχόληση του επόμενου εξαμήνου αποτυπώνουν μία τάση σταθεροποίησης, ενώ οι επενδυτικές προοπτικές τους είναι βελτιωμένες (ιδιαίτερα στον κλάδο της βιομηχανίας).
Σε αυτό το πλαίσιο, η πορεία του δείκτη εμπιστοσύνης είναι θετική για όλους τους κλάδους, με την εντονότερη βελτίωση να παρατηρείται στο κομμάτι του δείκτη που αντικατοπτρίζει τη μελλοντική ζήτηση. Επιπλέον, οι προσδοκίες των επιχειρήσεων γίνονται όλο και πιο θετικές όσο μεγαλύτερος είναι ο κύκλος εργασιών τους, όπως αποτυπώνεται στο επίπεδο του δείκτη εμπιστοσύνης. Σημειώνουμε ότι οι μεγαλύτερες ΜμΕ στην πλειονότητά τους δηλώνουν βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος. Αντιστοίχως, το μέγεθος του κύκλου εργασιών επιδρά θετικά στη στρατηγική προτεραιότητα των επιχειρήσεων. Ειδικότερα, το 60% των μεγαλύτερων ΜμΕ στοχεύουν στην ανάπτυξη, έναντι μόλις 11% των μικρότερων ΜμΕ».
Σύμφωνα με την έρευνα που υπογράφουν οι αναλύτριες της Εθνικής κυρίες Φραγκίσκα Βουμβάκη, Μαρία Σάββα και Αθανασία Κουτούζου, σε μία συγκυρία έντονης συρρίκνωσης, οι ΜμΕ αποδείχτηκαν αρκετά ευέλικτες και συγκράτησαν το κόστος εργασίας τους. Παρά την ύφεση και τη μείωση της απασχόλησης από τις ΜμΕ την τελευταία πενταετία, το 17% των ΜμΕ επέλεξε το ίδιο διάστημα καθαρή αύξηση της απασχόλησης, με το 7% των ΜμΕ να αυξάνει την απασχόλησή του πάνω από 50%. Παράλληλα, ο μέσος ετήσιος μισθός μειώθηκε κατά 28% την προηγούμενη πενταετία (42% στις μικρές και 17% στις μεσαίες επιχειρήσεις), με τη μεγαλύτερη πτώση στις υπηρεσίες (κατά 47%) και τη μικρότερη στη βιομηχανία (κατά 11%).

Δεν υπάρχουν σχόλια: