Θεωρώ αυτονόητο καθήκον των ευαισθητοποιημένων στελεχών της Δημοτικής αρχής Θεσσαλονίκης, αλλά και των υπευθύνων πολιτών, που εντάχθηκαν ή στήριξαν τη δημοτική παράταξη "Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη" του Δημάρχου Μπουτάρη να αποδοκιμάσουν τις αχαρακτήριστες δηλώσεις του για την Χαλκιδική και να του απαντήσουν καταλλήλως για τα όσα είπε σχετικά με την εκεί «επένδυση» εξόρυξης χρυσού από την Eldorado gold.
Ανάλογη στάση θα πρέπει να κρατήσουν και οι εκπρόσωποι (βουλευτές, αντιπεριφερειάρχης, δήμαρχοι, περιφερειακοί σύμβουλοι) και θεσμοθετημένοι φορείς της Χαλκιδικής (Παγχαλκιδικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, Ιστορική και Λαογραφική Εταιρία Χαλκιδικής κ.ά.) δίνοντας αυστηρή απάντηση στον επί παντός επιστητού -και εκτός των αρμοδιοτήτων του- έχοντα άποψη δήμαρχο Θεσσαλονίκης.
Οφείλουν να του ζητήσουν εξηγήσεις και να τον επαναφέρουν στην τάξη για τις απαξιωτικές δηλώσεις και τους ανυπόστατους χαρακτηρισμούς, όπως «Τι θα ήταν η Χαλκιδική, χωρίς τη Θεσσαλονίκη; Ένα κωλοχώρι...» ή για βαρύγδουπες δηλώσεις του με ύφος ...«Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς», κόντρα στην έντονα αμφισβητούμενη από αρμόδιους επιστημονικούς φορείς μεταλλευτική δραστηριότητα της εξόρυξης χρυσού, σχετικά με την επικινδυνότητα και βλαπτικότητά της στους Χαλκιδικιώτες, στους «παρεπιδημούντες» στη χερσόνησο Σαλονικιούς, αλλά και στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, μεταξύ των οποίων, βέβαια, και της Θεσσαλονίκης.
Οφείλουν όλοι να τον ενημερώσουν, όχι μόνο για όσα ανιστόρητα είπε για την Χαλκιδική, αλλά και για τις χιλιάδες τόνους σκόνης την ημέρα από τις ανοικτές εξορύξεις (φουρνέλα κ.λπ) που, όταν θα μεταφέρονται με τον αέρα στη Σαχάρα ...για να ανταποδώσουν την πολύ λιγότερη σκόνη που συχνά μας έρχεται από εκεί, δεν θα ...παρακάμπτουν την Θεσσαλονίκη! Να του πουν ότι θα γεμίζουν σκόνη και τα δικά του ρουθούνια και πνευμόνια, όπως δυστυχώς και όλων των συνδημοτών του, ενημερωμένων ή όχι για τους κινδύνους...
Να του πουν ότι μια τόσο μεγάλης έκτασης μεταλλευτική δραστηριότητα και με τέτοιους τρόπους εξόρυξης, δεν θα εξαφανίσουν μόνο τοπικούς επαγγελματίες, αλλά τους πολλούς συνδημότες του, που ασκούν στη Χαλκιδική επαγγελματικές δραστηριότητες (στον τουρισμό, στην μελισσοκομία κ.ά.)... Να του πουν ότι ιστορικοί και ιδιαίτερου φυσικού κάλλους τόποι δεν καταστρέφονται για μια «επένδυση» που θα ωφελήσει μόνο ξένους και ντόπιους επιχειρηματίες και όχι βέβαια την χώρα. Να τον ενημερώσουν για το τι απεφάνθησαν τα ευρωπαϊκά δικαστήρια για το ευτελές τίμημα της παραχώρησης μια έκτασης 317.000 στρεμμάτων και ιδιαίτερων συγκριτικών πλεονεκτημάτων -μαζί με άλλες εγκαταστάσεις και δίκτυα- έναντι ποσού ...11.000.000 ευρώ!
Δεν είναι δυνατόν, ακόμη, να αφήσουν αναπάντητο τον «πρώτο πολίτη» της Θεσσαλονίκης να διατυπώνει απόψεις όπως ότι «η εν λόγω επένδυση, βασιζόμενη στη σύγχρονη τεχνολογία και έχοντας πάρει όλους τους περιβαλλοντικούς όρους για την ενεργοποίησή της, πρέπει να στηριχθεί και από την τοπική κοινωνία αλλά και από την κοινωνία της Θεσσαλονίκης». Γιατί είναι παγκοίνως γνωστό ότι έχουν αποφανθεί αρνητικά τόσο για την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), όσο και για τα ελάχιστα έως ανύπαρκτα οφέλη του ελληνικού Δημοσίου, ειδικοί επιστήμονες και καταξιωμένοι επί του συγκεκριμένου αντικειμένου φορείς, όπως το ΑΠΘ, το ΤΕΕ/ΤΚΜ, τα ΤΕΙ, η Γεωπονοδασολογική Σχολή κ.λπ κ.λπ., απαλλαγμένοι μάλιστα από τα όποια συμφέροντα συμφέροντα ή δεσμεύσεις...
Είναι αυτονόητο πως όταν ο κ. δήμαρχος αποφαίνεται για την «επένδυση» μ’ αυτό τον τρόπο, τότε πέφτει στο κενό η παραίνεσή του «Οφείλουμε όλοι με ψυχραιμία να ακούσουμε όλες τις πλευρές και να στηρίξουμε τις νόμιμες διαδικασίες» !!! Εκτός κι αν υιοθετεί την ερμηνεία του «νόμιμου», όπως την αντιλαμβάνονται, την εφαρμόζουν και συχνά την επιβάλουν οι διάφορες εξουσίες, ιδιαίτερα οι πιο πρόσφατες (βλ. σχετικές τροπολογίες π. υπουργού Πάχτα, διαδικασία έγκρισης ΜΠΕ από τον π. υπουργό ΥΠΕΚΑ Παπακωνσταντίνου κ.λπ.). Αλλιώς θα πρέπει να κάνει τον κόπο να πληροφορηθεί ή να λάβει υπόψη του τις καταγγελίες των κατοίκων για την παντελή έλλειψη ουσιαστικού διαλόγου («διαβουλεύσεις» στα λόγια τις ονομάζουν...) μεταξύ της τοπικής κοινωνίας και των εντεταλμένων φορέων της Πολιτείας (ΥΠΕΚΑ, Νομαρχιακό Συμβούλιο Χαλκιδικής κ.λπ.).
Πέρα απ’ αυτά όμως, πιστεύω πως μόνο μια διχασμένη προσωπικότητα μπορεί να έχει οικολογικές ανησυχίες, που να καθορίζονται κάθε φορά διαφορετικά και ανάλογα με τον τόπο στον οποίο αναφέρονται και το είδος της πανίδας και χλωρίδας που θα πρέπει να προστατευτεί... Η περίπτωση του κ. Μπουτάρη είναι χαρακτηριστική. Από την μια επιζητεί να πιστωθεί με οικολογικές ευαισθησίες γιατί ίδρυσε -και πολύ καλά έκανε- τον «Αρκτούρο» για την προστασία της τοπικής αρκούδας στον τόπο καταγωγής του το χωριό Νέβετσκα (Νυμφαίο), που ενδεχομένως -και κακώς για μένα- θα το αποκαλούσε κανείς με την ίδια επιπολαιότητα «κωλοχώρι». Από την άλλη για συγκεκριμένους λόγους μπορεί να του καταλογισθεί, σήμερα, έλλειψη ευαισθησίας για την προστασία της τόσο ενδιαφέρουσας πανίδας και χλωρίδας, όπως είναι αυτή του Κάκαβου της Β.Α. Χαλκιδικής, που συν τοις άλλοις είναι η πατρίδα του Αριστοτέλη και η «Πύλη» του Αγίου Όρους!
Με αυτή την οπτική, λοιπόν, αναρωτιέμαι κατά πόσο απασχόλησε τον κ. Μπουτάρη η έλλειψη μέτρων προστασίας από τις επιπτώσεις μιας μεταλλευτικής δραστηριότητας, όπως αυτή της εξόρυξης χρυσού στη συγκεκριμένη περιοχή, όταν μάλιστα πρόκειται για επεμβάσεις στο περιβάλλον τόσο μεγάλης και τόσο πρωτόγνωρης για τα ελληνικά δεδομένα κλίμακας. Όταν το φυσικό και οικιστικό τοπίο έχουν άλλα χαρακτηριστικά, όταν συνορεύουν με μια νομοθετημένη ζώνη προστασίας «Natura» και ένα μοναδικής αξίας ιστορικό τόπο, όπως το Άγιο Όρος...
Φαίνεται, ακόμη, να μην τον προβλημάτισαν για την επικινδυνότητα της επένδυσης γεγονότα και απόψεις ειδικών επιστημόνων (σεισμολόγων, γιατρών κ.λπ.), όπως για παράδειγμα ότι η τεράστια έκταση της «επένδυσης» βρίσκεται σε μια εξαιρετικά σεισμογενή περιοχή, όπου πέρα από τους Χαλκιδικιώτες διαμένουν, έστω και εποχιακά, πολλοί δημότες της Θεσσαλονίκης; Δεν έμαθε ούτε για τα θύματα και τις καταστροφές του μεγάλου σεισμού του 1932 (ισοπεδώθηκαν χωριά, όπως για παράδειγμα η Ιερισσός που είχε και 85 νεκρούς!).
Με αυτό και μόνο το κενό της όποιας επιχειρηματολογίας του θα πρέπει οι φορείς, που προανάφερα, να ζητήσουν από τον κ. δήμαρχο να εξηγήσει γιατί υιοθέτησε τόσο αβασάνιστα τις απόψεις της εταιρίας Eldorado gold, αλλά και του διαβόητου δημάρχου Πάχτα και γιατί αποδέχεται de facto τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), που υπέγραψε μάλιστα με συνοπτικές διαδικασίες ο π. ΥΠΕΚΑ ...Γ. Παπακωνσταντίνου!!! Να εξηγήσει ακόμη την απαξιωτική, με τις δηλώσεις του, στάση απέναντι στις τόσο τεκμηριωμένες απόψεις σοβαρών φορέων και επιστημόνων-συνδημοτών του.
Αλλιώς ο κ. δήμαρχος Θεσσαλονίκης, οι περί αυτόν και όσοι από τους εντεταλμένους φορείς κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν τις απαξιωτικές δηλώσεις του, θα αφήσουν σε όλους τους σκεπτόμενους πολίτες -και όχι μόνο τους Χαλκιδικιώτες- πολλά περιθώρια να κάνουν δεύτερες σκέψεις. Σκέψεις που συσχετίζονται με τους κομματικούς φορείς που στήριξαν την εκλογή του κ. Μπουτάρη, ακόμη και μ’ αυτούς στους οποίους ίσως προσβλέπει μελλοντικά να τον στηρίξουν και σήμερα κρατούν μια αβάσιμη -μέχρι ελέγξιμη στάση- ως προς την ωφελιμότητα της συγκεκριμένης «επένδυσης»...
Πολύγυρος 5-3-2013
Υ.Γ. Πέρα απ’ αυτά κάνω έκκληση στους Σαλονικιούς φίλους, στους σκεπτόμενους και ευαισθητοποιημένους πολίτες, να πάρουν μέρος στη διαδήλωση, που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο 9 Μαρτίου 2013. Η συγκέντρωση απ’ όπου θα ξεκινήσει η πορεία θα γίνει στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης στις 11:30 π.μ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου