Τα μη κορεσμένα λίπη όπως είναι το ελαιόλαδο, είναι οι φυσικοί μας σύμμαχοι κατά της κατάθλιψης.
Σύμφωνα με μια έρευνα, όσα περισσότερα κορεσμένα τρανς λιπαρά καταναλώνει κάποιος, όχι μόνο κάνει κακό στην καρδιά του, αλλά και στην ψυχική του υγεία!
Επιστήμονες από τα.....
Πανεπιστήμια της Ναβάρα και της Λας Πάλμας στα Κανάρια νησιά, διαπίστωσαν στο πλαίσιο της μελέτης πως κάποιες μεσογειακές τροφές, όπως το ελαιόλαδο, που έχουν πολλά ωμέγα-9 λιπαρά οξέα, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο της κατάθλιψης.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση "plos one".
Οι επιστήμονες μελέτησαν για έξι χρόνια τη διατροφή, τον τρόπο ζωής και την κατάσταση της υγείας περισσότερων από 12.000 εθελοντών, από τους οποίους κανείς δεν είχε κατάθλιψη στην αρχή της έρευνας.
Μετά από έξι χρόνια 657 άτομα είχαν διαγνωστεί με κατάθλιψη.
Όπως φάνηκε, όσοι κατανάλωναν συχνά έτοιμα φαγητά από ταχυφαγεία και γλυκά βιομηχανικής παραγωγής, πλούσια σε υδρογονωμένα τρανς λιπαρά, εμφάνιζαν σημαντική αύξηση έως και 48% του κινδύνου εμφάνισης κατάθλιψης.
Όσο περισσότερα λιπαρά κατανάλωνε κάποιος, τόσο φαινόταν να επιβαρύνει την ψυχική υγεία του, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι τα πολυακόρεστα που υπάρχουν στα ιχθυέλαια και στα φυτικά έλαια, όπως το ελαιόλαδο, σχετίζονται με μείωση του κινδύνου εμφάνισης κατάθλιψης.
Η μελέτη επισημαίνει ότι σε όλο τον κόσμο περίπου 150 εκατ. άνθρωποι υποφέρουν από συμπτώματα κατάθλιψης, ενώ σε ορισμένες χώρες, όπως στις ΗΠΑ και τη βόρεια Ευρώπη, σε αντίθεση με τις μεσογειακές ευρωπαϊκές χώρες, είναι αυξημένο το ποσοστό κατανάλωσης ανθυγιεινών κορεσμένων και τρανς λιπαρών, που υπάρχουν σε κρέατα, βούτυρα, μαζικά παραγόμενα γλυκά και τροφές των ταχυφαγείων.
Πηγή: http://www.radar.gr
Σύμφωνα με μια έρευνα, όσα περισσότερα κορεσμένα τρανς λιπαρά καταναλώνει κάποιος, όχι μόνο κάνει κακό στην καρδιά του, αλλά και στην ψυχική του υγεία!
Επιστήμονες από τα.....
Πανεπιστήμια της Ναβάρα και της Λας Πάλμας στα Κανάρια νησιά, διαπίστωσαν στο πλαίσιο της μελέτης πως κάποιες μεσογειακές τροφές, όπως το ελαιόλαδο, που έχουν πολλά ωμέγα-9 λιπαρά οξέα, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο της κατάθλιψης.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση "plos one".
Οι επιστήμονες μελέτησαν για έξι χρόνια τη διατροφή, τον τρόπο ζωής και την κατάσταση της υγείας περισσότερων από 12.000 εθελοντών, από τους οποίους κανείς δεν είχε κατάθλιψη στην αρχή της έρευνας.
Μετά από έξι χρόνια 657 άτομα είχαν διαγνωστεί με κατάθλιψη.
Όπως φάνηκε, όσοι κατανάλωναν συχνά έτοιμα φαγητά από ταχυφαγεία και γλυκά βιομηχανικής παραγωγής, πλούσια σε υδρογονωμένα τρανς λιπαρά, εμφάνιζαν σημαντική αύξηση έως και 48% του κινδύνου εμφάνισης κατάθλιψης.
Όσο περισσότερα λιπαρά κατανάλωνε κάποιος, τόσο φαινόταν να επιβαρύνει την ψυχική υγεία του, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι τα πολυακόρεστα που υπάρχουν στα ιχθυέλαια και στα φυτικά έλαια, όπως το ελαιόλαδο, σχετίζονται με μείωση του κινδύνου εμφάνισης κατάθλιψης.
Η μελέτη επισημαίνει ότι σε όλο τον κόσμο περίπου 150 εκατ. άνθρωποι υποφέρουν από συμπτώματα κατάθλιψης, ενώ σε ορισμένες χώρες, όπως στις ΗΠΑ και τη βόρεια Ευρώπη, σε αντίθεση με τις μεσογειακές ευρωπαϊκές χώρες, είναι αυξημένο το ποσοστό κατανάλωσης ανθυγιεινών κορεσμένων και τρανς λιπαρών, που υπάρχουν σε κρέατα, βούτυρα, μαζικά παραγόμενα γλυκά και τροφές των ταχυφαγείων.
Πηγή: http://www.radar.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου