Εξήγησε ότι το πρωινό σκηνικό, στο οποίο ήταν ισχυρή η πιθανότητα να μην "κλειδώσει" εντελώς το πακέτο έως ότου αναχωρήσει την Κυριακή ή τη Δευτέρα η τρόικα από την Αθήνα, φαίνεται να ανατρέπεται.
"Μία καλή ιδέα έπεσε στο τραπέζι", ανέφερε, εξηγώντας ότι δεν μπορεί να την κοινοποιήσει, καθώς θα πρέπει να προηγηθεί έγκρισή της από τους..... προϊστάμενους της τρόικας στην Αθήνα, δηλαδή το ΔΝΤ και την Ε.Ε.
Ούτως ή άλλως, πρόσθεσε, «έχουμε οριοθετήσει τις διαφορές και δεν θα μείνει ανοιχτό κομμάτι μετά την Κυριακή», διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι αυτή η συμφωνία θα τελεί, φυσικά, υπό την έγκριση των τριών πολιτικών αρχηγών και των προϊσταμένων της τρόικας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η τρόικα έπαψε να πιέζει για νέες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα, μετά και την προειδοποίηση, όπως έλεγαν κύκλοι του υπουργείου, του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, ότι, «δεν υπογράφω αυτό και θα φύγω».
Η έως τώρα συμφωνία αφορά σε 7,5 δισ. ευρώ (που περιλαμβάνει περικοπές συντάξεων, μισθών, κοινωνικών επιδομάτων και την αύξηση των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση από τα 65 στα 67 έτη- το τελευταίο μέτρο θα αποδώσει 1,1 δισ. ευρώ) και 1,5 δισ. ευρώ από διαρθρωτικά μέτρα.
Ενώ, επιπλέον του συνολικού πακέτου των 11,9 δισ. ευρώ, πρέπει να εξευρεθούν 2 δισ. ευρώ από την αύξηση των φορολογικών εσόδων, με βάση το Μνημόνιο του Μαρτίου.
Στο πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ φέρεται επίσης να έχουν μπει 1,5 δισ. ευρώ από διαθρωτικά μέτρα (ΟΤΑ, υγεία, παιδεία, άμυνα κλπ) και αναζητούνται τα υπόλοιπα στο μέτρο -ή μέτρα- έκπληξη.
Το στέλεχος του ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι έντονες ενστάσεις φέρει η τρόικα για τους ΟΤΑ, ισχυριζόμενη ότι δεν θα αποδώσουν μέσα στην επόμενη διετία οι περικοπές αλλά αργότερα αλλά και για διάφορα μικρότερα κονδύλια περικοπών. Έφερε ως παράδειγμα την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες δημοτικών σχολείων (εξοικονόμηση 50 εκατ. ευρώ), μέτρο για το οποίο χρειάστηκε, όπως είπε, δίωρη διαπραγμάτευση για να γίνει κατανοητό.
Πρόσθεσε ότι πέρα από το πακέτο περικοπής δαπανών 11,5 δισ. ευρώ υπάρχουν και τα 2 δισ. ευρώ φορολογικών εσόδων. Διευκρίνισε ότι το νέο φορολογικό πακέτο θα ισχύσει από το 2014, δηλαδή για τα εισοδήματα που θα δημιουργηθούν το 2013. Τόνισε ότι το βασικό είναι να φορολογούνται όλοι με βάση στοιχεία και βιβλία.
Συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών
Ο κ. Βενιζέλος σε δηλώσεις του από την Ιπποκράτους σημείωσε ότι: Υπάρχει συμφωνία για μέτρα 8 δισ. που αφορούν σε μισθούς και συντάξεις. Σε εκκρεμότητα παραμένουν 3,5 δισ., που αφορούν στη λειτουργία του κράτους. Επανέλαβε την αντίθεση του ΠΑΣΟΚ στα οριζόντια μέτρα.
Όσο εγγυόμαστε, είπε, την ψήφιση των μέτρων, άλλο τόσο αγωνιζόμαστε για να είναι το τελευταίο πακέτο. Να είναι δίκαιο και ισορροπημένο. Ζήτησε επιτάχυνση των διαδικασιών για να κλείσει το πακέτο. Κάθε καθυστέρηση, είπε εκθέτει τη χώρα σε κινδύνους. Να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση , είπε, όχι όμως όπως όπως...και όχι με διάθεση τιμωρίας της κοινωνίας.
Επανέλαβε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για παράταση του μνημονίου έως το 2016 και σπάσιμο των μέτρων σε δύο δόσεις.
Αναφέρθηκε στην αναμόρφωση του εθνικού φορολογικού συστήματος, με στόχο την ενίσχυση των φορολογικών εσόδων. Όχι όμως από μισθωτούς και συνταξιούχους και αυτούς που δεν μπορούν να κρύψουν εισόδημα, όπως χαρακτηριστικά είπε.
Ο κ. Βενιζέλος δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές για το γεγονός ότι δεν συγκροτήθηκε η ομάδα εθνικής διαπραγμάτευσης που πρότεινε. Αν είχε συγκροτηθεί, είπε, θα είχαμε συμπράξει ενεργά σε όλες τις φάσεις.
Δεν έχει κλείσει τίποτα. Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται. Θα έχουμε νέα συνάντηση την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε ο Φ. Κουβέλης. Συμπλήρωσε πως όσοι βιάστηκαν να πουν ότι το πακέτο έκλεισε έκαναν λάθος. Κάλεσε την τρόικα να σταματήσει να επιτίθεται στην ελληνική κοινωνία. Υπάρχει συμφωνία σε ένα μεγάλο μέρος του πακέτου.
Πηγή: με πληροφορίες από nooz.gr- capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου