Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

Λεφτά υπάρχουν, αλλά…

Τα περίπου 750 εκατ. ευρώ τα οποία θα «ρίξει» στην ελληνική αγορά η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) μπορεί να μοιάζουν σαν σταγόνα στον ωκεανό των αναγκών της ελληνικής οικονομίας, ωστόσο, είναι μια αρχή. Κι έτσι αντιμετωπίζονται από την κυβέρνηση και το οικονομικό της επιτελείο.
Ουσιαστικά, τα λεφτά θα έχουν τη μορφή εγγυήσεων στις ελληνικές τράπεζες για να δώσουν ισόποσα δάνεια σε.....


επιχειρήσεις, που τα έχουν ανάγκη κι έχουν να δουν, παράλληλα, το χρώμα του χρήματος πολύ καιρό τώρα.
Το σημαντικότερο; Όπως εξηγούσε αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών στη Voria.gr, τα λεφτά αυτά δίνονται «χωρίς περίεργες ρήτρες», όπως αυτές που ήθελε να βάλει η ΕΤΕπ σε μια προηγούμενη απόπειρα της να χρηματοδοτήσει την Ελλάδα. Ο λόγος αφορά στο νόμισμα… Αυτή τη φορά, τέτοιου είδους κωλύματα δεν υφίστανται και τα λεφτά έρχονται απευθείας, χωρίς δεσμεύσεις και αστερίσκους.
Στο υπουργείο Οικονομίας θέλουν να πιστεύουν ότι «είναι απλώς η αρχή» και ότι θα ακολουθήσουν κι άλλα. Το πιθανότερο είναι πως αυτό θα γίνει στην πράξη, υπό την αίρεση ότι αυτή τη φορά θα κατευθυνθούν απευθείας στην αγορά και δεν θα κολλήσουν κάπου στην πορεία. Γιατί και άλλες φορές δόθηκαν πακέτα ενισχύσεων, τα οποία ωστόσο χάθηκαν…
Στο μεταξύ το πρόβλημα του ΕΣΠΑ και της μη απορρόφησης των πόρων του, εξακολουθεί να προβληματίζει την κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο. Τα έως τώρα ποσοστά, τα οποία, στην πραγματικότητα, σε καμία περίπτωση δεν ξεπερνούν το όριο του 25% - 30%, θεωρούνται και είναι αντικειμενικά πολύ μικρά και εδώ παρατηρείται το εξής παράδοξο φαινόμενο: Ενώ η χώρα έχει παντελή έλλειψη ρευστότητας, δεν απορροφά και τους κοινοτικούς πόρους που της διατίθενται, για τον απλό λόγο ότι δεν έχει τους απαραίτητους μηχανισμούς. Και κάπως έτσι, η αγορά «στεγνώνει».

http://www.voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: