Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

Προς στάση πληρωμών 14 δήμοι

Όπως εκτιμάται, άλλοι 100 δήμοι θα έχουν το ίδιο πρόβλημα ρευστότητας τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο. Η τραγική οικονομική κατάσταση των 14 δήμων επιβεβαιώθηκε χτες κατά τη συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία της Κεντρικής Ενωσης Δήμων (ΚΕΔΕ) με τον...

υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, την ώρα που χιλιάδες εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση διαδήλωναν έξω από το υπουργείο Εσωτερικών.

Κατά τη συνάντηση, ο κ. Στουρνάρας ξεκαθάρισε στους δημάρχους ότι δεν μπορεί να υποσχεθεί τίποτα, παρά μόνο, όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες με την τρόικα, για την καταβολή της δόσης των 31 δισ. ευρώ. Ο ίδιος εκτίμησε ότι το θέμα θα έχει ξεκαθαρίσει στις αρχές Οκτωβρίου, κάτι που ουδόλως καθησύχασε τους δημάρχους, αφού, όπως λένε, η καθυστέρηση αυτή θα έχει ως συνέπεια τη μη καταβολή μισθοδοσίας του προσωπικού για τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο σε περισσότερους από 100 δήμους στη χώρα.



Ούτε τον Οκτώβριο
Οπως σχολίασε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Κ. Ασκούνης, «αυτό αποδεικνύει ότι το πρόβλημα είναι υπαρκτό και ότι, αν δεν πληρωθούμε, θα πάμε σε στάση πληρωμών». Εκτός όμως από αυτούς τους 14 δήμους, έντονη ήταν η φημολογία μεταξύ των συγκεντρωμένων ότι επιπλέον τέσσερις δήμοι δεν έχουν καταφέρει να καταβάλουν τις ασφαλιστικές εισφορές για τις μισθοδοσίες, ενώ δήμαρχοι κάνουν λόγο για άλλους 30 δήμους στη χώρα που θα καταβάλουν μεν τη μισθοδοσία, παίρνοντας όμως χρήματα από άλλους κωδικούς του προϋπολογισμού.



Ο Ευ. Στυλιανίδης
Στη συνάντηση που είχε νωρίτερα η αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ με τον υπουργό Εσωτερικών, Ευριπίδη Στυλιανίδη, ο υπουργός τους διαβεβαίωσε ότι το αργότερο μέχρι την ερχόμενη Τρίτη θα καταβληθεί στους δήμους η δόση των 35 εκατ. ευρώ από τους παρακρατηθέντες πόρους της αυτοδιοίκησης, βάσει και της σχετικής απόφασης που έχει υπογράψει. Ωστόσο, σύμφωνα και με τον πρόεδρο της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και πρόεδρο της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ, Σίμο Δανιηλίδη, η δόση αυτή δεν επαρκεί για να καλυφθούν οι ανάγκες. «Εκπέμψαμε κραυγή αγωνίας προς το πολιτικό σύστημα και την κοινωνία ότι ο μοναδικός χώρος που έχει απομείνει στη χώρα ως καταφύγιο για κοινωνική υποστήριξη όλων των πολιτών που έχουν ανάγκη, προβλήματα και δυσκολίες, είναι η τοπική αυτοδιοίκηση. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, περίπου ένα εκατομμύριο συμπολίτες μας που είναι σε αυτές τις δομές θα πάψουν να απολαμβάνουν αυτές τις υπηρεσίες και πολύ φοβάμαι ότι θα οδηγηθούμε σε καταστάσεις ζούγκλας και ανθρωποφαγίας. Το πολιτικό σύστημα θα πρέπει να καταλάβει ότι κινείται σε λάθος κατεύθυνση, θα πρέπει να εφαρμόσει ό,τι εφάρμοσαν οι προηγμένες χώρες σε περασμένες δεκαετίες: ενίσχυσαν περαιτέρω τις αρμοδιότητες και τους πόρους της αυτοδιοίκησης», τονίζει ο κ. Δανιηλίδης.



Τι μέλλει γενέσθαι
Σήμερα, δεύτερη μέρα της πανελλαδικής κινητοποίησης των δήμων, στην οποία μετέχει και η ΠΟΕ ΟΤΑ, οι δήμαρχοι θα παραστούν στην κοινή συνεδρίαση των επιτροπών Δημόσιας Διοίκησης και Οικονομικών της Βουλής. Οι δήμαρχοι θα ενημερώσουν τους βουλευτές για τα κρίσιμα οικονομικά προβλήματα της αυτοδιοίκησης. Αμέσως μετά θα συνεδριάσει το δ.σ. της ΚΕΔΕ, που θα αποφασίσει για το μέλλον των κινητοποιήσεων, αφού κάνει αποτίμηση των δεδομένων που προέκυψαν από τις συναντήσεις που είχαν αυτό το διήμερο.

Πλην ορισμένων περιπτώσεων, μεταξύ των οποίων και η Αθήνα, τα δημαρχεία της χώρας εξακολουθούν να είναι κλειστά για το κοινό, με μόνο κάποιες υπηρεσίες τους να λειτουργούν. Στον κεντρικό δήμο της Θεσσαλονίκης, λόγω και της λειτουργίας της ΔΕΘ, κανονικά λειτουργούν οι υπηρεσίες της Καθαριότητας, ενώ στους περισσότερους δήμους λειτούργησαν οι παιδικοί σταθμοί.







Ρεπορτάζ της Ευτυχίας Βατάλη στον "Αγγελιοφόρο"

Δεν υπάρχουν σχόλια: