Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

ΙΟΣ ΔΥΤΙΚΟΥ ΝΕΙΛΟΥ Ήρθαν τα κουνούπια, αργούν οι ψεκασμοί

Την ώρα που οι υγειονομικές αρχές της χώρας βρίσκονται σε επιφυλακή ενόψει της εμφάνισης κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου, οι πρώτοι ψεκασμοί κουνουπιών σε έδαφος και από αέρος στην Κεντρική Μακεδονία θα αρχίσουν με καθυστέρηση τουλάχιστον ενός μήνα.

Ειδικό βάρος θα δοθεί σε περιοχές με.....

μεγάλες υδάτινες επιφάνειες και εκτάσεις ορυζώνων, όπως η Θεσσαλονίκη, η Πιερία, η Πέλλα και η Ημαθία, οι οποίες αποτελούν εστίες κουνουπιών.
Η καθυστέρηση οφείλεται στον έλεγχο νομιμότητας που ασκεί το ελεγκτικό συνέδριο, όπου έχουν σταλεί ήδη οι συμβάσεις των έργων καταπολέμησης κουνουπιών από τους φορείς των επτά περιφερειακών ενοτήτων. Οι ψεκασμοί είχαν προγραμματιστεί να αρχίσουν στα τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Αναπτυξιακής Θεσσαλονίκης (ΑΝΕΘ), που υλοποιεί το πρόγραμμα, οι συμβάσεις αναμένεται να εγκριθούν σε περίπου δύο με τρεις εβδομάδες. «Για πρώτη φορά οι επτά ενότητες της περιφέρειας συντονίστηκαν, ώστε το πρόγραμμα να αρχίσει ταυτόχρονα, ωστόσο καθυστερεί το ελεγκτικό συνέδριο στην έγκριση των συμβάσεων», τόνισε ο γενικός διευθυντής της ΑΝΕΘ Βασίλης Παπαβασιλείου.
Σημείωσε ότι οι ψεκασμοί θα γίνουν πρώτα σε περιοχές με μεγάλες υδάτινες επιφάνειες και εκτάσεις ορυζώνων, ενώ ανέφερε ότι σε όλες τις περιοχές υπάρχει εκτεταμένο πρόγραμμα τοποθέτησης παγίδων. Οι παγίδες στήνονται, για να ελεγχθεί η αναπαραγωγή των κουνουπιών, καθώς και για να διαπιστωθεί αν τα κουνούπια αυτά φέρουν τον ιό του Δυτικού Νείλου.
Την ίδια ώρα επιπλέον μέτρα για τη μικρότερη δυνατή όχληση από τα κουνούπια λαμβάνουν παραθαλάσσιοι και αγροτικοί δήμοι, όπου αναπτύσσονται ορυζώνες. Ήδη στο δήμο Βόλβης, από τις πλέον τουριστικές παραθαλάσσιες περιοχές, βρίσκεται σε εξέλιξη πιλοτικό πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών στους παράκτιους οικισμούς Βρασνών, Ασπροβάλτας και Σταυρού, καθώς και στους τρεις σταθμούς βιολογικού καθαρισμού. Σύμφωνα με το δήμαρχο Δημήτρη Γαλαμάτη συνεργεία του δήμου προχωρούν σε μπάζωμα, με χώμα, διαφόρων κοινόχρηστων χώρων όπου υπάρχουν στάσιμα νερά, ενώ γίνεται αποξήρανση σε λακκούβες όπου λιμνάζουν νερά, προκειμένου να περιοριστούν οι εστίες κουνουπιών.



makthes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: