Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Μπορούμε να εθελοτυφλούμε;


Του Θοδωρή Δούκα
από το halkidikinews.gr

Η είδηση της σύλληψης 4 ατόμων σε περιοχές της Χαλκιδικής κατά περίπτωση, για κατοχή, πώληση και αγορά ναρκωτικών ουσιών την περασμένη Παρασκευή, πέρασε στα ψιλά. Κανείς δεν μπορούσε να το φανταστεί ότι το κουβάρι της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγετε σε σχολικό συγκρότημα στον Πολύγυρο…


Σύμφωνα λοιπόν με ρεπορτάζ του Πρώτου Θέματος αποκαλύφθηκε ότι η διακίνηση ναρκωτικών γινόταν μεταξύ μαθητών (!) μέσα σε ένα σχολικό συγκρότημα στην περιοχή του Πολυγύρου, με «βαποράκι» έναν ανήλικο, η σύλληψη του οποίου οδήγησε στην εξάρθρωση τετραμελούς σπείρας!
Όλα ξεκίνησαν όταν οι αστυνομικοί της Ασφαλείας συνέλαβαν έναν από τους μαθητές του...
σχολείου με μικροποσότητα ινδικής κάνναβης. Εκείνος αποκάλυψε ότι είχε αγοράσει τα ναρκωτικά στο προαύλιο του σχολείου από έναν συμμαθητή του, που και αυτός συνελήφθη λίγο αργότερα. Το «βαποράκι» οδήγησε τους αστυνομικούς σε τέσσερις άνδρες ηλικίας από 19 ως 26 χρόνων, οι οποίοι του προμήθευαν τα ναρκωτικά που διακινούσε στους ανήλικους μαθητές.
Οι δράστες εντοπίστηκαν στα σπίτια τους σε διάφορες περιοχές της Χαλκιδικής, όπου κατασχέθηκαν συνολικά 247,2 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης, μια σιδερογροθιά, ένα στιλέτο τύπου «πεταλούδα» και 540 ευρώ. Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Χαλκιδικής, ενώ στο σχολείο ξεκίνησε έρευνα για να εξακριβωθεί πόσοι μαθητές προμηθεύονταν χασίς από τον συμμαθητή τους!
Είναι ίσως κατανοητό γιατί η Αστυνομική Διεύθυνση Χαλκιδικής δεν έδωσε στη δημοσιότητα λεπτομέρειες για το συμβάν. Ωστόσο, είναι η ώρα η τοπική κοινωνία μας, να θέσει "τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων". Οι νέοι που έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με εθιστικές ουσίες είναι ανάμεσα στα δώδεκα με δεκαεπτά, δηλαδή είναι η ηλικία των μαθητών του γυμνασίου και του λυκείου. Η μάστιγα των ναρκωτικών δεν υπάρχει κάπου αλλού. Είναι δίπλα και μέσα στα σπίτια μας.
Δεν μπορούμε λοιπόν να αποσιωπούμε τέτοιες ειδήσεις. Δεν μπορεί η τοπική κοινωνία να βάζει το πρόβλημα «κάτω από το χαλί». Σύμφωνα με απολύτως ασφαλείς πληροφορίες του halkidikinews.gr, οι δοσοληψίες και η χρήση ουσιών γίνονταν την ώρα του διαλείμματος! «Σιγά το νέο» θα πουν κάποιοι και ακόμη περισσότεροι μαθητές που μας διαβάζουν. Κι όμως! Αυτό το νέο, που φαίνεται παλιό, που μοιάζει μυστικό, που σιγοψιθυρίζεται, πρέπει να μας απασχολήσει επιτέλους ουσιαστικά και φανερά.
Το πρόβλημα των ναρκωτικών στα σχολεία είναι τεράστιο και είναι καθήκον όλων να αναλάβουν δράση. Οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς, οι μαθητές, ο δήμος, η αστυνομία και οι άλλοι φορείς.
Η μέχρι σήμερα αντιμετώπιση, κυρίως λόγω του φόβου, χαρακτηρίζεται από αμηχανία και αδράνεια. Αλλά αυτό δεν αξίζει στα παιδιά μας, δεν αξίζει στο μέλλον τους.
Όταν διάβασα την είδηση και το σχολείο του Πολυγύρου να φιγουράρει στα πανελλαδικά νέα, τρόμαξα. Όχι για την είδηση αυτή καθ΄αυτή, αλλά γιατί εδώ στη Χαλκιδική, η είδηση αυτή έγινε «γαργάρα» από όλους μας. Δεν πρέπει να μείνουμε αδρανείς περιμένοντας να αλλάξουν τα πράγματα. Αντίθετα πρέπει να κάνουμε κάτι τώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: