Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

ΕΑΣ Αγρινίου: Ο μεγάλος σύμμαχος των αγροτών.

Η Ένωση των 109 Αγροτικών Συνεταιρισμών Αγρινίου, με παρουσία πάνω από 80 χρόνια στην ευρύτερη περιοχή δράσης της, έχει ήδη εξελιχθεί στον σημαντικότερο, αν όχι τον μοναδικό πυλώνα της τοπικής αγροτικής οικονομίας.

Είναι ο πραγματικά, μεγάλος σύμμαχος των αγροτών, ιδιότητα που οι ίδιοι οι αγρότες αναγνωρίζουν, αφού για κάθε τους ανάγκη στην ΕΑΣ Αγρινίου απευθύνονται.

Έχοντας στο δυναμικό της τρία εργοστάσια που δραστηριοποιούνται στην επεξεργασία των παραγόμενων αγροτικών προϊόντων της περιοχής έχει τη....... δυνατότητα παρέμβασης στη διαμόρφωση των τιμών της αγοράς και συμβάλλει μέσω του ανταγωνισμού στην επίτευξη υψηλότερης οικονομικής προσόδου για τους παραγωγούς.




Την περίοδο 2006-2007 προχώρησε στον εκσυχρονισμό των εργοστασίων : επεξεργασίας βρώσιμης ελιάς, παραγωγής ζωοτροφών και παραγωγής αποξηραμένης μηδικής (pellets), επενδύοντας κεφάλαια ύψους 2.000.000€, αυξάνοντας τη δυναμικότητα των γραμμών παραγωγής και βελτιώνοντας ακόμα πιο πολύ την ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων.




Οι δραστηριότητες ωστόσο δεν εξαντλούνται εδώ.




Η Ένωση διαθέτει Ξηραντήρια αραβοσίτου, ενώ επ’ ωφελεία των αγροτών ασχολείται συστηματικά με την εμπορία Σπόρων και Λιπασμάτων, με την εμπορία Φυτοφαρμάκων, ακόμη και με την εμπορία Γεωργικών Εφοδίων και Μηχανημάτων, παρέχοντας έτσι ολοκληρωμένες υπηρεσίες στους αγρότες, που ενισχύονται ασφαλώς μέσω του γραφείου ενημέρωσης, για την τεχνική υποστήριξη και την ολοκληρωμένη καθοδήγηση, για τα προγράμματα ή οτιδήποτε άλλο απασχολεί τον αγρότη.





Μεταξύ των υπηρεσιών της ΕΑΣ είναι φυσικά και το Τμήμα Επιδοτήσεων για το ΟΣΔΕ και τις Εξισωτικές Αποζημιώσεις, αλλά και το Τμήμα Αγροτικών Μελετών που αναφέρεται στους Νέους Αγρότες και τα Σχέδια Βελτίωσης, στις Πρόωρες Συντάξεις, στο Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, στα Βιολογικά Προϊόντα κ.τ.λ.




Όλα αυτά αποτελούν βέβαια την καθημερινή πρακτική της Ένωσης και των 120 ανθρώπων που εργάζονται σ’ αυτή, αναδεικνύοντάς την και σε σημαντικό εργοδότη με αξιοσημείωτη συνεισφορά στην αύξηση της απασχόλησης για την περιοχή. Το μείζον ωστόσο δεν είναι ο αριθμός των εργαζομένων, αλλά η προσπάθεια της ΕΑΣ για την συγκρότηση του αγροτικού πληθυσμού.





Η ΕΑΣ Αγρινίου μετά από ένα ευρύ ερευνητικό πρόγραμμα για τις δενδρώδεις καλλιέργειες, σε συνεργασία με πανεπιστήμια της χώρας και του εξωτερικού, εγκατέστησε πειραματικούς πιλοτικούς αγρούς στην περιοχή της για την καλλιέργεια της δαμασκηνιάς, κερασιάς, αχλαδιάς και μηλιάς. Ιδιαίτερη δε έμφαση δόθηκε στην καλλιέργεια δαμασκηνιάς όπου φυτεύτηκαν δεκάδες χιλιάδες δέντρα σε εκατοντάδες στρέμματα. Πρόσφατο παράδειγμα των αντανακλαστικών της ΕΑΣ Αγρινίου στις απαιτήσεις της αγοράς, ήταν η δημιουργία στις αρχές του καλοκαιριού του τμήματος φωτοβολταϊκών συστημάτων. Με μεθοδικότητα και υπευθυνότητα το εν λόγω τμήμα κατάφερε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να προωθήσει περί τις 540 αιτήσεις, αριθμός που κατατάσσει την ΕΑΣ Αγρινίου στην 1η θέση μεταξύ όλων των Ενώσεων σε Πανελλαδικό επίπεδο.




Το αναμενόμενο ύψος επένδυσης για την περιοχή θα είναι της τάξης των 162.000.000€, δίνοντας στους παραγωγούς ένα συμπληρωματικό εισόδημα με ορίζοντα εικοσιπενταετίας.



Στα τελευταία επενδυτικά σχέδια της ΕΑΣ Αγρινίου συγκαταλέγεται η ίδρυση σύγχρονης μονάδας επεξεργασίας γάλακτος με την επωνυμία ΑΜΦΙΓΑΛ Α.Ε..Μία επένδυση ύψους 9.000.000€.




Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, 8 μήνες μετά την προσωρινή έγκριση, υπέγραψε και την οριστική.




Η υπερσύγχρονη μονάδα επεξεργασίας γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων στοχεύει να στηρίξει έμπρακτα τον κτηνοτρόφο, απαλλάσσοντάς τον απ’ τα ολιγοπώλια, παρέχοντας συγχρόνως στον καταναλωτή τη δυνατότητα να απολαύσει το ντόπιο φρέσκο παστεριωμένο, σοκολατούχο ή μη, αγελαδινό και κατσικίσιο γάλα, την εξαιρετική φέτα, το κεφαλοτύρι, τη διάσημη γραβιέρα, την παραδοσιακή μυζήθρα, το γιαούρτι, το ρυζόγαλο, την κρέμα γάλακτος και άλλα αρίστης ποιότητας προϊόντα……σε τιμές ΕΑΣ Αγρινίου!




Πηγή: zookomos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: