Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΟ ΤΟ ΜΕΛΙ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ

Το μέλι είναι ευεργετικό τόσο για την ανθρώπινη υγεία όσο και για την τόνωση της ελληνικής οικονομίας, όπως όλα δείχνουν. Σε μια εποχή που η ανεργία μαστίζει και πολλοί νέοι άνθρωποι αναζητούν λύσεις στο επαγγελματικό αδιέξοδο, η ενασχόληση με τη μελισσοκομία αποκτά όλο και μεγαλύτερο "κοινό".

"Η μελισσοκομία δεν είναι κάτι απλό και εύκολο. Για κάποιον όμως, που διαθέτει όρεξη, αγάπη για τη φύση, αλλά δεν έχει γη για να καλλιεργήσει, μπορεί να..... είναι μια επικερδής λύση" επισημαίνει η Χρυσούλα Τανανάκη, λέκτορας Μελισσοκομίας, στη Γεωπονική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).



"Στην αρχή μπορεί κανείς να πάρει δυο-τρία μελίσσια για ένα ομαλό ξεκίνημα και για να δει 'πώς θα τα πάει'. Επιβάλλεται προηγουμένως να έχει παρακολουθήσει εκπαιδευτικά σεμινάρια που διοργανώνονται κατά καιρούς είτε από το πανεπιστήμιο είτε από άλλους φορείς. Αν, μάλιστα, το αντικείμενό του είναι τελείως άγνωστο, θα συνιστούσα να παρακολουθήσει έναν ετήσιο μελισσοκομικό κύκλο" σημειώνει η κ.Τανανάκη.



Οι Έλληνες καταναλώνουν μέλι και είναι ένα προϊόν που αγαπούν. Σύμφωνα με την κ.Τανανάκη, στη χώρα μας παράγονται 15-17.000 τόνοι και εισάγονται 2500 τόνοι. Από την παραγωγή μας διοχετεύουμε στο εξωτερικό περίπου 500 τόνους.




Το ξηροθερμικό κλίμα της Ελλάδας ευνοεί την ανάπτυξη φυτών με πλούσια αρώματα και αυτό συντελεί στην παραγωγή ενός αρωματικού μελιού. Για αυτό άλλωστε το ελληνικό μέλι είναι φημισμένο σε όλο τον κόσμο και, όπως επισημαίνει η κ.Τανανάκη, όσες φορές έγιναν προσπάθειες να πουληθεί μέλι στο εξωτερικό ήταν αποτελεσματικές.



"Ίσως θα μπορούσαμε να εξάγουμε περισσότερο μέλι αν απευθυνόμασταν σε ένα πιο απαιτητικό αγοραστικό κοινό, επειδή στο εξωτερικό υπάρχουν πολλά μέλια σε πολύ χαμηλότερες, άρα και ανταγωνιστικότερες τιμές. Αυτό που κάνει, όμως, ξεχωριστό και ιδιαίτερο το ελληνικό μέλι είναι η ποιότητα του", υπογραμμίζει η επιστήμονας.



Άλλωστε το μέλι δε χρησιμοποιείται μόνο ως τροφή αλλά και ως φάρμακο, αφού λειτουργεί ενισχυτικά στο ανοσοποιητικά σύστημα του ανθρώπου.



Το ίδιο, βέβαια, ισχύει και για πολλά ακόμη προϊόντα της μέλισσας, όπως η πρόπολη, ο βασιλικός πολτός και η γύρη.



Οι νέες προοπτικές που ανοίγονται στον κλάδο της μελισσοκομίας, θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης στο 4ο συνέδριο Agrotica, της 24ης διοργάνωσης, που διεξάγεται από τη Helexpo στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή στις 5 Φεβρουαρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: