Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

«Αιτία πολέμου» για συνδικάτα οι περικοπές μισθών στον ιδιωτικό τομέα

Εσπευσμένα καλούνται να συνεδριάσουν οι εργοδοτικές οργανώσεις και τα συνδικάτα, ώστε να καθορίσουν τη στάση τους απέναντι στην κυβέρνηση, η οποία προσπαθεί άρον άρον να περάσει μειώσεις στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα και περικοπή του 14ου μισθού,
κατόπιν υποδείξεων της τρόικας.

Από τις συναντήσεις αυτές, αναμένεται να προκύψουν έντονες αντιδράσεις καθώς τα συνδικάτα έχουν καταστήσει σαφές ότι οι μειώσεις των μισθών στον ιδιωτικό τομέα αποτελούν κόκκινη γραμμή και «αιτία πολέμου».

Σήμερα, Δευτέρα, θα πραγματοποιηθεί μία άτυπη συνάντηση των εργοδοτικών οργανώσεων, ώστε να καθοριστεί η στάση που θα κρατήσουν, ενώ αύριο, Τρίτη, οι εργοδοτικές οργανώσεις θα συναντηθούν με τα συνδικάτα των εργαζομένων, Αύριο, επίσης, θα συνεδριάσει και η ολομέλεια της ΓΣΕΕ, η οποία φυσικά αντιδρά στην επικείμενη μείωση των κατώτερων ορίων και ζητεί μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος για τη μείωση των εισφορών.
Από την πλευρά των εργοδοτών προτείνεται το «πάγωμα» των αυτόματων ωριμάνσεων (τριετίες) έως τα τέλη του 2014 και την αναστολή της αύξησης που προβλέπει η εθνική συλλογική σύμβαση (για την 1η Ιουλίου 2012) στα κατώτερα όρια μισθών και ημερομισθίων. Επίσης, ζητούν τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 10% (5% για τις επιχειρήσεις και 5% για τους εργαζόμενους). Για τον κατώτατο μισθό υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις.

Οι απαιτήσεις της τρόικας

Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση δέχεται ασφυκτικές πιέσεις από την τρόικα ώστε να κάνει σαρωτικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, οι οποίες θα φέρουν σημαντικές μειώσεις στο ήδη πετσοκομμένο εισόδημα χιλιάδων εργαζομένων στη χώρα. Οι απαιτήσεις αυτές, μάλιστα, έχουν σταλεί στην Ελληνική κυβέρνηση μέσω… email (για περισσότερες πληροφορίες, δείτε εδώ).

Τα σενάρια ποικίλουν από «πάγωμα» μισθών και ωριμάνσεων για μία τριετία, έως κατάργηση του 13ου-14ου μισθού και συμπίεση του κατώτατου μισθού σε επίπεδο Πορτογαλίας. Ένα άλλο σενάριο προβλέπει το «πάγωμα» αυξήσεων και ωριμάνσεων για μία τριετία, την κατάργηση του 14ου μισθού και την ενσωμάτωση του 13ου στις αποδοχές.


eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: