Σε «αναμμένα κάρβουνα» κάθονται οι παραγωγοί που συνεργάστηκαν τους τελευταίους μήνες με τη Macolive καθώς η εταιρεία που δραστηριοποιείται στην επεξεργασία βρώσιμης ελιάς βρίσκεται σε κρίσιμο στάδιο ρευστότητας.
Οι φήμες για ρύθμιση των προβλημάτων της με δραστικά μέτρα, δεν έχουν επαληθευτεί μέχρι στιγμής, ενώ αναμένεται να απαντήσει στην Agrenda για την κατάσταση που επικρατεί με τις οφειλές της προς τους ελαιοπαραγωγούς.
Από τη Στερεά μέχρι τη Χαλκιδική......
Μέχρι τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές, η εταιρεία και οτ εργοστάσιό της λειτουργούσε κανονικά. Το μέγεθος του προβλήματος, όμως, γίνεται κατανοητό αν αναλογιστεί κανείς ότι προμηθευόταν πρώτη ύλη από ελαιοκαλλιεργητές από τη Στερεά Ελλάδα μέχρι και την Χαλκιδική. Μάλιστα, μόνο στην τελευταία τα χρέη της στους παραγωγούς ξεπερνούν, σύμφωνα με ορισμένους πρόχειρους υπολογισμούς, τα 3 εκατ. ευρώ.
Ούτε στη Στερεά Ελλάδα, βέβαια, τα πράγματα είναι καλύτερα. Το ενδιαφέρον, μάλιστα, είναι ότι μόλις πέρυσι οι υπεύθυνοι της εταιρείας είχαν ζητήσει από το δήμο να τους παραχωρήσει ένα χώρο για την παραλαβή ελιών με τη δέσμευση να παραλάβουν μεγάλη ποσότητα ελιών στην τιμή των 0,85 ευρώ.
Κάτι που, σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν οι παραγωγοί, δεν έγινε, αφού με το πρόσχημα της ωριμασμένης ελιάς (γαλακτωμένες, όπως τις ονόμαζαν) άρχισαν να υποβιβάζουν τις κατηγορίες ενώ κάποια στιγμή (η πρώτη κατηγορία αυτόματα μετατρεπόταν σε δεύτερη ή και σε τρίτη με την αντίστοιχη μείωση της τιμής της), ενώ κάποια στιγμή η παραλαβή άρχισε να γίνεται με νέα ανώτερη τιμή τα… 0,60 ευρώ.
Το τελευταίο διάστημα είχαν πληθύνει οι φήμες στην επαρχία αλλά και στην αγορά για τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετώπιζε η εταιρεία, ενισχύοντας την αγωνία των παραγωγών οι οποίοι δεν είχαν εξοφληθεί για την περυσινή χρονιά. Μάλιστα, κάποιοι από αυτούς άρχισαν να επισκέπτονται δικηγόρους σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσουν τα χρήματά τους έστω μέσω της δικαστικής οδού.
agronews.gr