Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Σε πέντε δόσεις το χαράτσι με… κατασχέσεις

Με τη νέα χρονιά, το ειδικό τέλος ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ θα καταβάλλεται σε πέντε δόσεις. Η πρώτη δόση θα καταβληθεί τον Απρίλιο του 2012,
ενώ η τελευταία δόση τον Ιανουάριο του 2013.

Αίτημα εξαίρεσης από την καταβολή του τέλους μπορούν να καταθέτουν οι πολίτες λόγω οικονομικής δυσχέρειας ή υγείας στον προϊστάμενο της εφορίας τους.

Σύμφωνα με τις τελικές ρυθμίσεις που δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, με τους λογαριασμούς του Απριλίου 2012 θα ξεκινήσει και η αποπληρωμή των δόσεων για το χαράτσι στα ακίνητα του 2012, η οποία θα ολοκληρωθεί με τους λογαριασμούς του Ιανουαρίου του 2013.

Αν ο καταναλωτής δεν πληρώσει το τέλος που του αναλογεί, και δηλώσει αδυναμία πληρωμής, τότε οι προϊστάμενοι των ΔΟΥ- και όχι τριμελείς επιτροπές όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί- θα αποφασίζουν αν θα γίνεται αναστολή της διακοπής ρεύματος ή όχι.

Ουσιαστικά, για να διατάξει την αναστολή της διακοπής ρεύματος, ο έφορος πρέπει να διαπιστώσει ότι ο ιδιοκτήτης - έχει σοβαρό πρόβλημα υγείας κι αν διακοπεί το ρεύμα θα τεθεί σε σοβαρό κίνδυνο η ζωή ή η υγεία του - δεν έχει εισόδημα ή άλλα περιουσιακά στοιχεία και η καταβολή του τέλους θα θέσει σε άμεσο κίνδυνο τη στοιχειώδη διαβίωση του ίδιου ή των προσώπων που συνοικούν με αυτόν και τον βαρύνουν φορολογικά.

Να σημειωθεί ότι δίνεται η δυνατότητα στον έφορο να διατάξει την καταβολή του τέλους σε περισσότερες δόσεις ή να το μειώσει.

Εάν όμως δεν συντρέχει κανείς από τους παραπάνω λόγους και το ειδικό τέλος δεν πληρωθεί εντός 4 μηνών από τη λήξη της προθεσμίας εξόφλησης του λογαριασμού, τότε οι ΔΟΥ θα πρέπει να εισπράξουν τις οφειλές επιβάλλοντας στους ιδιοκτήτες ακινήτων τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης (κατασχέσεις μισθών, συντάξεων, μισθωμάτων).

Όσον αφορά στα λάθη που υπάρχουν στους μέχρι τώρα λογαριασμούς, για το τέλος ακινήτων του 2011, αυτά θα διορθωθούν με συμφηφισμό στο ειδικό τέλος ακινήτων του 2012. Το υπουργείο δίνει τη δυνατότητα για συμψηφισμό έως τα τέλη Μαρτίου, ενώ διευρύνεται ο αριθμός των ευπαθών ομάδων που καταβάλλουν μειωμένο τέλος ακινήτων.


ΠΗΓΗ: epikaira.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: