Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Ανομβρίας αγώνας άνισος για τις καλλιέργειες σε όλη τη χώρα


Μάχη με την ξηρασία δίνουν αυτό τον καιρό οι αγρότες σε ολόκληρη τη χώρα, με τις σπορές των σιτηρών αντιμετωπίζουν ήδη μεγάλα προβλήματα στο φύτρωμα, ενώ ισχυρές πιέσεις δέχονται οι καλλιέργειες της ελιάς, των εσπεριδοειδών και των άλλων φθινοπωρινών καλλιεργειών όπως η ελαιοκράμβη και τα ψυχανθή. Αν υπάρχουν κάποιοι κερδισμένοι από την ανομβρία είναι οι βαμβακοκαλλιεργητές που είχαν την ευκαιρία να συλλέξουν και το τελευταίο «καρύδι» της φυτείας τους. Αντίθετα, μεγάλα κόστη λόγω της ξηρασίας γράφουν οι αιγοπροβατοτρόφοι που υποχρεώνονται από νωρίς αυτό τον χειμώνα να εκτρέφουν τα ζώα τους με έτοιμη ζωοτροφή, αφού το χορτάρι στα λιβάδια δεν επαρκεί για να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες των ζώων και ειδικά όσων βρίσκονται στο στάδιο της αναπαραγωγής.
Από πολλές πλευρές έχει τεθεί ήδη το θέμα της ενεργοποίησης του ΕΛΓΑ για την αποτίμηση των ζημιών, κάτι που συζητήθηκε και στην......
τελευταία συνάντηση των εκπροσώπων της Πανελλαδικής Συντονιστικής με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης το βράδυ της περασμένης Τετάρτης. Από την πλευρά των αγροτών εκτιμάται μάλιστα πως η αύξηση των εισφορών που εισέπραξε φέτος ο Οργανισμός επιτρέπουν την μέριμνά του για αποζημιώσεις όσων πλήττονται από την παρατεταμένη ανομβρία του Φθινοπώρου.  
Για τον ξηρότερο Νοέμβριο των τελευταίων 80 ετών κάνουν λόγο οι μετεωρολόγοι. Αρκεί να αναφερθεί ότι η μηνιαία καταγραφή βροχής τον περασμένο μήνα σε κάποιες περιοχές (π.χ. Αττική) ήταν μόλις ένα χιλιοστό, κάτι που κάνει τον φετινό Νοέμβριο όπως και τον αντίστοιχο μήνα του 1972 να είναι στις τελευταίες θέσεις από πλευράς βροχοπτώσεων εδώ και ένα αιώνα.   Ελπίδα δίνουν μόνο κάποιες προβλέψεις της μετεωρολογικής υπηρεσίας που κάνουν λόγο για βαρομετρικό χαμηλό που αναμένεται στα μέσα της εβδομάδας και θα φέρει κάποιες βροχές, ειδικά στις δυτικές περιοχές της χώρας. 
Έχει πάει Δεκέμβριος και εξ αιτίας του καιρού οι αγρότες δυσκολεύονται να διαμορφώσει το «καλάθι» των καλλιεργειών για τη νέα χρονιά, όπως δυσκολεύονται επίσης να αναλάβουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την υλοποίηση προγραμμάτων, όπως π.χ. η «απονιτροποίηση» που υποχρεώνουν σε σαφή προσδιορισμό της καλλιέργειας σε κάθε αγροτεμάχιο κατά τη διάρκεια της νέας καλλιεργητικής περιόδου. 
Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις καλλιεργητών που έχουν ήδη προχωρήσει σε δεύτερη σπορά των σιτηρών ελπίζοντας πως η εικόνα του καιρού θα αλλάξει. Την ίδια ώρα δεν είναι λίγες και οι αγρότες που επέλεξαν να βγάλουν από τα χειμερινά υπόστεγα τα αρδευτικά τους συστήματα (καρούλια, αντλίες κ.α.) και να ξεκινήσουν ποτίσματα που θα διευκολύνουν ένα καλό φύτρωμα ώστε να έχουν να περιμένουν. 
Η παρατεταμένη ανομβρία επιβαρύνει ήδη σε σημαντικό βαθμό τα καλλιεργητικά κόστη ειδικά εκεί όπου κρίνεται επιβεβλημένη η επανασπορά ή το φθινοπωρινό πότισμα, ενώ δυσκολεύει και τις προμήθειες των γεωπονικών καταστημάτων που μαζί με τις αλλαγές στην πιστωτική πολιτική των προμηθευτών τους, λόγω κρίσης, καλούνται να αντιμετωπίσουν και τις «παραδοξολογίες» σε ότι αφορά στη ζήτηση για σπόρια και λιπάσματα ως αποτέλεσμα των ιδιότυπων καιρικών συνθηκών και των αλλαγών στα καλλιεργητικά πλάνα.
 
O ξηρότερος Νοέμβριος των τελευταίων 80 ετών!     
O πιο άνυδρος μήνας των τελευταίων δεκαετιών ήταν για πολλές περιοχές της χώρας ο φετινός Νοέμβρης. Ο 11ος μήνας του χρόνου, όπως εξηγούν οι ειδικοί, είναι παραδοσιακά ο ένας από τους δύο πιο βροχερούς του έτους, κάτι το οποίο δεν επιβεβαιώθηκε φέτος.
Εντυπωσιακά χαμηλές είναι οι βροχοπτώσεις του Νοεμβρίου του 2011, σύμφωνα με τα στοιχεία του δικτύου των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), σε πολλές περιοχές της χώρας.
Πολύ χαμηλές βροχοπτώσεις παρατηρήθηκαν  στη Δυτική Ελλάδα, με τον σταθμό του ΕΑΑ στην Πάτρα να καταγράφει μηδενική βροχή, στο Κομπότι Αρτας 0.4 mm, στην Άρτα, Πρέβεζα και Λευκάδα 0.6 mm, στο Βαρθολομιό Ηλείας και στην Αμαλιάδα 1 mm, στην Ανδρίτσαινα 1.2 mm, στην Αρχαία Ολυμπία 2.6 mm.
Σύμφωνα με τον ερευνητή του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Κώστα Λαγουβάρδο «Στην Ευρώπη και πολύ περισσότερο στη Δυτική Μεσόγειο το προηγούμενο χρονικό διάστημα σχηματίστηκαν πολλά χαμηλά βαρομετρικά, με αποτέλεσμα να προκληθούν αυξημένες και έντονες βροχές που συνοδεύτηκαν από καταστροφές, πλημμύρες και απώλειες ζωών.
 
Αλλάζει το σκηνικό του καιρού
ImageΕν τω μεταξύ, βροχές στο Ιόνιο και στη Δυτική Ελλάδα και τοπικές νεφώσεις στην υπόλοιπη χώρα, αναμένονται από τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 0 ως 14 βαθμούς Κελσίου στη Βόρεια Ελλάδα, 4 ως 16 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, 7 ως 16 στη Δυτική Ελλάδα, 12 ως 17 βαθμούς στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη.
Μέτριοι άνεμοι νοτίων διευθύνσεων θα πνέουν στο Αιγαίο. Μέτριοι νοτιοδυτικοί άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο.
Τοπικές νεφώσεις περιμένουμε στην Αττική. Η θερμοκρασία θα φτάσει στους 16 ως 17 βαθμούς Κελσίου. Ασθενείς ως μέτριοι νότιοι άνεμοι θα πνέουν στο Σαρωνικό και στο Νότιο Ευβοϊκό.
Καλό καιρό θα έχει η Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα φτάσει στους 14 ως 15 βαθμούς Κελσίου. Ασθενείς ως μέτριοι νότιοι άνεμοι θα πνέουν στο Θερμαϊκό.
 
Πρώτο δείγμα στην Κρήτη
Βιβλική καταστροφή «άφησε στο πέρασμα του» παγετός  το βράδυ του Σαββάτου 3 Δεκεμβρίου στην περιοχή από το Ασήμι μέχρι το Αρκαλοχώρι νομού Ηρακλείου. Κατάστρεψε ολοσχερώς υπαίθρια κηπευτικά, έκανε σημαντικές ζημιές στον ελαιόκαρπο, ενώ φαίνεται σε ορισμένες περιπτώσεις να «έκαψε» και ελαιόδεντρα! Το μέγεθος των ζημιών αναμένεται να φανεί τις επόμενες μέρες. Ήδη όμως σύμφωνα με μαρτυρίες αγροτών από το Μεσοχωριό (Μεσαρά), μεγάλες εκτάσεις με πατατιές έχουν ήδη καφέ χρώμα… Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων νομού Ηρακλείου θα καλέσει εκτάκτως σήμερα τον ΕΛΓΑ να προχωρήσει σε αυτοψίες και βέβαια θα διεκδικηθούν αποζημιώσεις.
«Η ζημιά είναι μεγάλη. Πολλές αγροτικές οικογένειες έχουν καταστραφεί οικονομικά από τον παγετό» όπως λέει ο πρόεδρος της ΟΑΣΝΗ Γιώργος Τζωρτζάκης.
Πολλοί είναι οι αγρότες που είχαν προβλέψει τις τελευταίες μέρες ότι θα γινόταν παγετός. Δεν έχουν όμως μέσα για να προφυλάξουν τις καλλιέργειες τους.  Οι υψηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών, σε συνδυασμό με τις απότομες μεταβολές τις νύκτες, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για παγετό σύμφωνα με τους αγρότες. Όπως οι ίδιοι λένε, «έφτασαν στη βρύση, αλλά δεν πίνουν νερό…» εννοώντας ότι λίγο πριν τη συγκομιδή καταστράφηκε ο καρπός των δέντρων τους! Όπως προαναφέρθηκε, από τον παγετό αφανίστηκαν καλλιέργειες, ανυπολόγιστης μέχρι τώρα έκτασης, με υπαίθρια κηπευτικά όπως μαρούλια, λάχανα, καρότα, μπρόκολα και πατάτες. Μέσα σε μία νύκτα, οι κόποι πολλών μηνών, αλλά και τα έξοδα του καλλιεργητικού κόστους, έγιναν στάχτη…. Οι αγρότες καλλιεργούσαν τα κηπευτικά για να τα πουλήσουν ενόψει των Χριστουγέννων. Τώρα δεν θα έχουν εισόδημα στις γιορτές….
«Οι πληγέντες αγρότες μιλούν για καταστροφή. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο παγετός έκαψε ακόμα και δέντρα. Σήμερα και τις επόμενες μέρες θα γίνουν αυτοψίες για να διαπιστώσουμε το μέγεθος των ζημιών» καταλήγει ο κ. Τζωρτζάκης. 


http://www.agronews.gr/content/view/73498/67/lang,el/

Δεν υπάρχουν σχόλια: