Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Έρευνες για πετρέλαιο (και) στο Αιγαίο

Με… χίλια τρέχουν οι γείτονες όσον αφορά στο πρόγραμμα ερευνών για πετρέλαιο στη Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων ευρύτατων περιοχών του Αιγαίου.

Η τελευταία πρόσκληση της ΤΡΑΟ (Turkiye Petrolleri AO- www.tpao.gov.tr) για τη διενέργεια διερευνητικών γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο- εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων- έτυχε ευρύτατης ανταπόκρισης. Όλοι οι μεγάλοι και καλοί δήλωσαν παρόντες από την Shell,

Total, Petrobrass μέχρι τις Chevron, Exxon-Mobil.

Η κρατικών συμφερόντων TPAO- τη μερική ιδιωτικοποίηση της οποίας προωθεί η Αγκυρα- μετά την υπογραφή της συμφωνίας για υποθαλάσσιες έρευνες στα ανοιχτά της Αττάλειας με την ολλανδική Shell επιχείρησε να κατοχυρώσει δικαιώματα στην περιοχή (αρκεί μόνο μία κλεφτή ματιά στον χάρτη για να καταλάβει και ο πλέον άσχετος τον κεντρικό σχεδιασμό των γειτόνων).
Επικαλούμενη- όπως αποκάλυψε ο Φιλελεύθερος- ότι προβαίνει σε αυτή την ενέργεια με σκοπό τη διασφάλιση ΖΩΤΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ συμφερόντων της.

Η τουρκική Sabah αποκάλυψε μία μέρα μετά, πως οι Chevron, Exxon-Mobil, η γαλλική Total αλλά και η βραζιλιάνικη Petrobrass περιμένουν για την υπογραφή προσυμφώνων. Σημειωτέον, πως η ΤΡΑΟ έχει αποστείλει πρόσκληση για άμεση ανταπόκριση σε συνολικά 25 εταιρείες (όλων των σημαντικών πετρελαϊκών χωρών και προφανώς συμφερόντων ισχύος) με αντικείμενο τη διενέργεια γεωπολιτικών μελετών και ερευνών στον κόλπο της Μερσίνας, της Αλεξανδρέττας και της Αττάλειας. Καλά ενημερωμένη πηγή του κλάδου θεωρεί πολύ πιθανή την υπογραφή οριστικών συμφωνιών ακόμη και στα μέσα του 2012.

Και ενώ οι γείτονες «τρέχουν» με εξαιρετικά μεθοδικό σχεδιασμό η Αθήνα… καθεύδει.

Με τα χίλια ζόρια επιχειρεί ο υφυπουργός ΠΕΚΑ να κρατήσει «ζωντανό» το ενεργειακό από ελληνικής πλευράς με την Αθήνα να έχει κάνει- επί της ουσίας- από πέρυσι τον Μάιο μερικά βηματάκια. Τις τελευταίες εβδομάδες ο Γ. Μανιάτης επιχείρησε να ξεκουνήσει κάπως την κατάσταση βάζοντας στο παιχνίδι την προοπτική μελετών στην περιοχή Ν.Δ της Κρήτης (χωρίς ωστόσο η Αθήνα να έχει κάνει βηματάκι στο φλέγον θέμα της ΑΟΖ).

Μάλιστα μετά από σχετική ερώτηση- πάσα επί της ουσίας- του Π. Παναγιωτόπουλου (αρμόδιου επί σχετικών θεμάτων της ΝΔ) η όλη υπόθεση αναθερμάνθηκε. Σε σημείο, που ο Γ. Μανιάτης να δεσμευτεί πως «σε λίγες μέρες θα έχουμε ευχάριστα νέα» (σημείωνε προ δύομιση εβδομάδων ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, απαντώντας σε ερώτημα του τομεάρχη Εξωτερικών της Ν.Δ., Πάνου Παναγιωτόπουλου, σχετικά με την προοπτική ερευνών για φυσικό αέριο νότια της Κρήτης.)

Ωστόσο, στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας τα «γύρισε» λίγο, λέγοντας πως η εκμετάλλευση κοιτασμάτων γίνεται σε βάθος 20ετίας και πριν από την εξόρυξη μεσολαβούν πολλά χρόνια προετοιμασίας. Πάντως, ο ίδιος υποστηρίζει πως «σε έναν χρόνο από σήμερα, το Δημόσιο θα γνωρίζει με ακρίβεια που και πόσους υδρογονάνθρακες έχει το κοίτασμα της Νότιας Κρήτης».

Τι να πει κανείς…



Joffrey Postman


Δεν υπάρχουν σχόλια: