Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Οικολόγοι: Η κυβέρνηση καλύπτει τον Ψωμιάδη για τη λίμνη Κορώνεια

Για «έμμεση παραδοχή της αποτυχίας της διοίκησης Ψωμιάδη να αποκαταστήσει τη λίμνη Κορώνεια και για ποινικές, πειθαρχικές και αστικές ευθύνες των εμπλεκομένων, οι οποίες τώρα δεν αναζητούνται και στην ουσία η κυβέρνηση προσπαθεί να συγκαλύψει τη διοίκηση Ψωμιάδη»,
κάνει λόγο ο περιφερειακός σύμβουλος της Αυτοδιοικητικής Κίνησης «Οικολογίας-Αλληλεγγύης», ευρωβουλευτής Μιχάλης Τρεμόπουλος.
Αιτία, η βεβιασμένη ενέργεια του αναπληρωτή περιφερειάρχη Διονύση Ψωμιάδη να φέρει προς έγκριση στο περιφερειακό συμβούλιο την ένταξη των έργων αποκατάστασης της λίμνης Κορώνεια στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον-ΕΠΕΡΑΑ (ΕΣΠΑ). «Ομολογείται έτσι ότι διακόπτεται οριστικά η χρηματοδότηση του σχεδίου αποκατάστασης (master plan) της Κορώνειας από το Ταμείο Συνοχής, όμως ταυτόχρονα αποφεύγουν να ενημερώσουν ότι πολλά από τα έργα έχουν ήδη εκτελεστεί με εθνικούς πόρους!», σημειώνει σε δήλωσή του ο Μ. Τρεμόπολος και θέτει μια σειρά από ερωτήματα:
  • Πώς, λοιπόν, θα πάνε τα έργα στο ΕΠΕΡΑΑ και πώς έργα που έχουν υλοποιηθεί και έχουν αποπληρωθεί από το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων, εντάσσονται ξανά για να χρηματοδοτηθούν από ευρωπαϊκό πρόγραμμα;
  • Δε σημαίνει τίποτε ότι περιμένουμε απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στο οποίο μας παρέπεμψε η Ε.Ε. σχετικά με τα έργα αποκατάστασης της λίμνης Κορώνειας;
«Είναι σημαντικό ότι από το 1994 έως σήμερα έχουν δαπανηθεί για τη δήθεν "σωτηρία" της Κορώνειας πάνω από 10 εκατ. ευρώ χωρίς θετικό αποτέλεσμα, αφού, όπως επισημαίνουν και οι επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης σε πρόσφατο πόρισμα, όλα τα λεφτά δαπανήθηκαν για μελέτες οι οποίες τις περισσότερες φορές δεν εφαρμόστηκαν και για προμήθειες υλικών -υδρόμετρα, όργανα μέτρησης νερών, ρύπανσης κ.ά.- τα οποία δε χρησιμοποιήθηκαν ποτέ», τονίζει ο Μ. Τρεμόπουλος.
Η υπάρχουσα κατάσταση δεν επιτρέπει καμιά αισιοδοξία για το μέλλον της λίμνης. Το Δημόσιο, π.χ., χάνει εκατομμύρια γιατί οι λιμνοδεξαμενές δε λειτουργούν, αφού η εκτροπή των χειμάρρων στέλνει τα νερά στο πουθενά. Το έργο της Ενωτικής Τάφρου με τη Βόλβη -παρόλο που αμφισβητήθηκε επιστημονικά- έγινε πρώτο, καταπατώντας την εγκριτική απόφαση της ΕΕ, αλλά και τους περιβαλλοντικούς όρους.
«Δεν υπάρχει νομική ευθύνη εκτός της πολιτικής για όλες τις άστοχες και αδιαφανείς ενέργειες και αποφάσεις; Είναι καιρός στο όνομα της διαφάνειας και να αποδοθούν ευθύνες για όλα τα χρήματα που σκορπίστηκαν άστοχα, εξέθεσαν τη χώρα μας διεθνώς και συνεχίζουν να καταστρέφουν το περιβάλλον  αναδεικνύοντας την υπόθεση της Κορώνειας σε έγκλημα χωρίς τιμωρία», υπογραμμίζει ο περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας.
«Γνωρίζοντας τα σκάνδαλα με τα περιβόητα "45άρια", μας ανησυχεί και η απόφαση του Διονύση Ψωμιάδη να διορίσει υπεύθυνη ιδιώτη μηχανικό, που επέβλεψε και πλήρωσε τα "45άρια" με ψευδή στοιχεία ότι είναι δημόσιος υπάλληλος.Επιπλέον, μας ανησυχεί το ότι αυτοί που μπαίνουν τώρα ως Φορείς υλοποίησης (Δ/ση Τεχνικών έργων Περιφ. Ενότητας Θεσσαλονίκης και Δ/ση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού) είναι οι διάδοχες καταστάσεις των υπευθύνων και υπολόγων για το σημερινό αδιέξοδο», καταλήγει ο Μ. Τρεμόπουλος.

http://www.aftodioikisi.gr/perifereies/16372

Δεν υπάρχουν σχόλια: