Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Ταξιάρχης Χαλκιδικής . Το χωριό των ελάτων

Στις αγορές των μεγάλων πόλεων βγήκαν και φέτος οι ελατοπαραγωγοί του Ταξιάρχη, καθώς από τις αρχές του Δεκέμβρη κόπηκαν τουλάχιστον 40.000 έλατα και μέχρι τις γιορτές αναμένεται να διπλασιαστεί ο αριθμός τους.


Σήμερα το 90% σχεδόν του ενεργού πληθυσμού των κατοίκων του Ταξιάρχη,

ασχολείται κατ' αποκλειστικότητα ή συμπληρωματικά με την καλλιέργεια των όμορφων κωνοφόρων. Τα ζωντανά έλατα, όχι μόνο δεν βλάπτουν τη φύση, αλλά τη βοηθούν. Στον Ταξιάρχη στη θέση ενός δέντρου που κόβεται φυτεύονται τουλάχιστον δύο νέα.


Τα φυτώρια στον Ταξιάρχη δημιουργούνται από τους ίδιους τους παραγωγούς, ενώ η προμήθεια των σπόρων γίνεται από το Άγιο Όρος, τον Όλυμπο ή το Περτούλι. Η ελατοπαραγωγή της Χαλκιδικής κατέχει σήμερα την πρώτη θέση καλύπτοντας το 50% της εγχώριας κατανάλωσης.



Πάνω από 150.000 χριστουγεννιάτικα δέντρα καλλιεργούνται στην ορεινή Χαλκιδική –και εκτός από τον Ταξιάρχη- στο Νεοχώρι, στο Παλαιοχώρι, στην Αρναία, στη Βαρβάρα, στην Παλαιόχωρα, στον Βάβδο. Χάρη στη βοήθεια που προσφέρουν οι μελετητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Τμήμα του οποίου εδρεύει στην κορυφή του Χολομώντα, η καλλιέργεια των ελάτων γίνεται με σύγχρονες και συστηματικές μεθόδους, για την παραγωγή νέων ανθεκτικότερων ποικιλιών και γρηγορότερης ανάπτυξης.


«Είμαστε ικανοποιημένοι γιατί ο κόσμος προτιμά πλέον να στολίσει φυσικό έλατο. Οι τιμές είναι ίδιες με πέρυσι, ωστόσο ο κόσμος λόγω της οικονομικής κρίσης είναι αρκετά «κουμπωμένος» ανέφερε στo halkidikinews.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελατοπαραγωγών του Ταξιάρχη Νίκος Παπακωνσταντίνου.


Ο συνολικός ετήσιος τζίρος των Ταξιαρχιωτών, από τις πωλήσεις των ελάτων, ανερχόταν τα περασμένα χρόνια, περίπου στα 750.000 ευρώ.


Στις άμεσες προτεραιότητες των Συνεταιρισμών Ελατοπαραγωγών Χαλκιδικής και των λοιπών αρμόδιων φορέων, εντάσσεται η εξεύρεση τρόπων μείωσης των εξόδων που επιβαρύνουν την τιμή πώλησης των ελάτων, αλλά και η αναζήτηση νέων αγορών τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού.



Από τον Ταξιάρχη που είναι το κέντρο της παραγωγής, φορτώνονται χιλιάδες έλατα για την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας. Οι αγρότες περιμένουν τούτες τις μέρες τους καρπούς των κόπων τους. Θέλουν τη σωστή ενημέρωση και όχι τη δυσφήμιση που τόσο τους έχει κοστίσει τα προηγούμενα χρόνια. Απευθυνόμενοι στον κόσμο λένε: "Καλά Χριστούγεννα με ένα έλατο στολισμένο χωρίς φόβο, χωρίς τύψεις αλλά με την ικανοποίηση ότι αυτή η καλλιέργεια προσφέρει στο περιβάλλον τα μέγιστα".



Της Κέλλυς Γρηγοριάδου - http://halkidikinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: