Με το ένα πόδι έξω από την Σχολή Ευελπίδων βρίσκεται ο αρχηγός των τεταρτοετών φοιτητών των Ευέλπιδων, ο οποίος λέγεται ότι χαρακτήρισε "μπούρδα" την επέτειο του Πολυτεχνείου και παρότρυνε ομάδα πέντε πρωτοετών σπουδαστών να τραγουδήσουν τον ύμνο της 21ης Απριλίου.
Η αποκάλυψη του περιστατικού αυτού από την εφημερίδα "το Βήμα", πυροδότησε μια αλυσίδα από γεγονότα.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος χαρακτήρισε το περιστατικό "προσβλητικό, προκλητικό και απαράδεκτο" και ζήτησε από τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας στρατηγό Μιχάλη Κωσταράκο "να διαμηνύσει προς το στράτευμα και να καταστήσει σαφές, ότι δεν θα γίνεται ανεκτή οποιαδήποτε συμπεριφορά παρέκκλισης από τις αρχές της Δημοκρατίας, των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και της Ελευθερίας. Αρχές, επί των οποίων είναι θεμελιωμένη η Ελληνική Δημοκρατία και Κοινωνία".
Το Γενικό Επιτελείο Στρατού, ανακοίνωσε ότι έπειτα από ένορκη διοικητική εξέταση, έχουν ήδη επιβληθεί αυστηρές πειθαρχικές ποινές, χωρίς όμως να διευκρινίζεται αν τιμωρήθηκαν και άλλοι φοιτητές πλην του μέχρι τις 17 Νοεμβρίου αρχηγού της Σχολής Ευελπίδων.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΣ, "ο πρωταίτιος έχει απαλλαχθεί από τα διοικητικά του καθήκοντα και παραπέμπεται στο Πειθαρχικό Συμβούλιο της Σχολής με το ερώτημα της αποπομπής του".
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, μετά την εκδήλωση για τον εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων όπου διαβάστηκε η ημερήσια διαταγή του κ. Αβραμόπουλου και προβλήθηκε βίντεο, ο τεταρτοετής φοιτητής που είναι αρχηγός της τάξης του και άρα επικεφαλής των υποψηφίων αξιωματικών (επειδή έχει τις καλύτερες επιδόσεις μεταξύ των συμμαθητών του), ζήτησε να κλείσουν οι πόρτες στο αμφιθέατρο της ΣΣΕ. Τότε -σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά- χαρακτήρισε "μπούρδα" το Πολυτεχνείο και παρότρυνε πέντε πρωτοετείς σπουδαστές να τραγουδήσουν ελαφρώς παραφρασμένο τον ύμνο της 21ης Απριλίου των πραξικοπηματιών.
Το πρωί της Δευτέρας, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Ζιάζιας πήγε στη Σχολή Ευελπίδων στην Βάρη με σκοπό να μιλήσει στους φοιτητές - υποψήφιους αξιωματικούς. Οι έρευνες για το τι ακριβώς συνέβη δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί και επί του παρόντος δεν έχει προσδιοριστεί η ημερομηνία σύγκλησης του Πειθαρχικού Συμβουλίου της ΣΣΕ προκειμένου να ληφθεί απόφαση αν ο νεαρός φοιτητής θα αποπεμφθεί από την σχολή Ευελπίδων πέντε μήνες προτού αποφοιτήσει.
Ως αρχηγός των τεταρτοετών φοιτητών και ολόκληρης της Σχολής ο Εύελπις, ο οποίος φέρεται να εξέφρασε συμπάθεια για τη χούντα και τους πραξικοπηματίες αξιωματικούς, είχε καλές πιθανότητες να σταδιοδρομήσει και να φτάσει στα ανώτατα αξιώματα των ενόπλων δυνάμεων. Κι αυτό με δεδομένο ότι οι αρχηγοί τάξεων γίνονται συνήθως αρχηγοί των γενικών επιτελείων ή στην χειρότερη περίπτωση αντιστράτηγοι.
Ο σπουδαστής που ύμνησε τη χούντα και εξέφρασε την απέχθειά του για το Πολυτεχνείο κατηγορείται ότι ήταν αυτός που παρακίνησε τους υπολοίπους φοιτητές να κάνουν βήμα τραγουδώντας την "Μακεδονία ξακουστή" στις 28 Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη, παρά το γεγονός ότι είχε εκδοθεί διαταγή για ακύρωση της παρέλασης.
Το εντυπωσιακό της υπόθεσης είναι ότι αντίστοιχες περιπέτειες με τον 22χρονο είχε και ο πατέρας του νεαρού Εύελπι το 1982, όταν κι εκείνος φοιτούσε στη ΣΣΕ. Ο τότε δόκιμος αξιωματικός και σημερινός διοικητής μηχανοκίνητης ταξιαρχίας στον Έβρο, ως αρχηγός τάξης κι εκείνος είχε κάνει καψώνια σε πρωτοετή φοιτητή τον οποίο θεωρούσε κομμουνιστή, μάζι με άλλους Ευέλπιδες μάλιστα είχαν ξυλοφορτώσει τον "ύποπτο" αριστερό αναγκάζοντας τον σε παραίτηση από την ΣΣΕ.
Για το περιστατικό που σημειώθηκε πριν από 29 χρόνια, είχε αποστρατευθεί ο παππούς του νεαρού αξιωματικού που σήμερα κατηγορείται ως υμνητής της χούντας -συνταγματάρχης τότε του στρατού- προκειμένου να τιμωρηθεί για την ακραία συμπεριφορά του γιου του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου