Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Ακόμα και τώρα (οριακά) μπορούμε να αποφύγουμε τον μεσαίωνα…

Ο Ντέσνερ (Karlheinz Deschner) έγραψε για τα τελευταία 2.000 χρόνια ανθρώπινης ιστορίας: «Ποτέ δεν υπερίσχυσε ο λαός. Πάντα κυριαρχούσε η λεγόμενη επιδίωξη της ασφάλειας και της εξουσίας, κυριαρχούσε μια μειονότητα, που καταπίεζε την πλειοψηφία, την εκμεταλλευόταν, την άφηνε να σφαγιάζεται και με τη βοήθειά της έσφαζε, περισσότερο ή λιγότερο, μάλλον περισσότερο, ας το παραδεχτούμε. Η ιστορία, με την οποία έχουμε να κάνουμε, συνίσταται σε όλους τους αιώνες από εξουσία και ταπείνωση, από μια ανώτερη τάξη που εκμεταλλεύεται και μια κατώτερη που αποτελεί αντικείμενο εκμετάλλευσης (σήμερα αυτό ονομάζεται «κυβερνητική ευθύνη»). Είναι και αυτό μες στην ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού, της ανθρώπινης κουλτούρας, και μάλιστα δικαίως οι «πολιτισμένοι λαοί» είναι σε αυτό πρωτοπόροι».
Ιδού αγαπητοί αναγνώστες τα «δεσμά» μας: η «ασφάλεια», η «εξουσία», η «κυβερνητική ευθύνη».
Αναλογιστείτε εάν μπορείτε να τα σπάσετε. Εάν μπορείτε με βεβαιότητα να αναφωνήσετε τα λόγια του Κυνικού φιλόσοφου Δημώνακτα (2ος αιώνας μ.Χ.): «Δεν φοβάμαι τίποτα, δεν ελπίζω σε τίποτα, είμαι ελεύθερος».
Εάν οι άνθρωποι δεν καταφέρουμε να ορθωθούμε, τότε να ξέρετε, είναι βέβαιο, ότι η μία τυραννία θα διαδέχεται την άλλη μέχρι εκείνη που θα την υποδεχθούμε ως σωτήρια και έτσι, πειθήνια, θα υποταχθούμε εις τους αιώνας των αιώνων… αμήν!
Στέφανος Μυτιληναίος

Δεν υπάρχουν σχόλια: