«Θα βοηθήσουμε και θα στηρίξουμε την περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών
Εάν εφαρμοστούν όλα όσα ψηφίστηκαν στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και υπάρχει
και η ανάλογη αντιμετώπιση του προβλήματος και από τις επιχειρήσεις και
από τα νοικοκυριά με υπευθυνότητα, η χώρα δεν χρειάζεται να πάρει άλλα
μέτρα, μπορεί να πετύχει τον στόχο τον δημοσιονομικό που έχει τεθεί για
το 2012, δήλωσε το Σάββατο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φίλιππος
Σαχινίδης, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega.
Ερωτηθείς συγκεκριμένα αν ληφθούν νέα μέτρα εφόσον -εφέτος- υπάρχει έλλειμμα του 9%, ο κ. Σαχινίδης είπε: «Και η απάντησή μου είναι κατηγορηματικά, όχι.»
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών είπε για το......
ενδεχόμενο νέων μέτρων:
Ερωτηθείς συγκεκριμένα αν ληφθούν νέα μέτρα εφόσον -εφέτος- υπάρχει έλλειμμα του 9%, ο κ. Σαχινίδης είπε: «Και η απάντησή μου είναι κατηγορηματικά, όχι.»
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών είπε για το......
«{...} όταν φθάσουμε στο τέλος του 2012 η χώρα μας και πάλι θα έχει ένα έλλειμμα. Για να μπορέσουμε λοιπόν να συνεχίσουμε την πορεία μας το 2013 και το 2014, η χώρα μας θα πρέπει να συνεχίσει τις δημοσιονομικές προσαρμογές. Όταν λοιπόν με ρωτάτε, αν η χώρα θα πρέπει να συνεχίσει την προσπάθεια, η απάντηση είναι μια και μόνο μια και είναι κατηγορηματική. Ναι, η χώρα θα πρέπει να συνεχίσει την προσπάθειά της μέχρι που να τιθασεύσει τα ελλείμματα. Διότι όσο υπάρχουν ελλείμματα, συσσωρεύεται νέο χρέος. Η χώρα λοιπόν δεν μπορεί να συνεχίσει να ζει με ελλείμματα τα οποία τροφοδοτούν το χρέος. Είναι επομένως φενάκη κάποιος να λέει, "ναι αλλά ξέρετε, εσείς θα πάρετε και άλλα μέτρα". Βεβαίως το 2013 θα πρέπει να προσπαθήσουμε κι άλλο. Βεβαίως το 2014 θα πρέπει να προσπαθήσουμε κι άλλο.»
«Το 2013 το πόσα μέτρα θα χρειαστεί να πάρουμε, σε ένα μεγάλο βαθμό θα εξαρτηθεί από την επιτυχή έκβαση των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου», συμπλήρωσε.
Ασφαλιστικά ταμεία
Για τα ασφαλιστικά ταμεία, υπογράμμισε ότι «δεν κινδυνεύουν, διότι όπως δήλωσε και ο υπουργός Οικονομικών, ο κ. Βενιζέλος, είχαμε πει πολύ πριν τη Σύνοδο της 26ης Οκτώβρη ότι θα πάρουμε όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες έξω από το PSI προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι οι Έλληνες συνταξιούχοι δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουν κανένα πρόβλημα με τις συντάξεις τους, ότι θα βοηθήσουμε και θα στηρίξουμε την περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων».
Ερωτηθείς αν τα Ταμεία θα χάσουν ένα 50% των ομολόγων που έχουν, ο κ. Σαχινίδης απάντησε «βεβαίως», ενώ απαντώντας στην ερώτηση αν αυτό σημαίνει ότι αν ένα ταμείο δεν έχει περιουσία να εκποιήσει ή να πουλήσει τα ομόλογά του, θα κόψει μισθούς, θα κόψει εφάπαξ, ανέφερε:
«Μισό λεπτό, μην μπερδεύετε τα ταμεία πρόνοιας με τα ασφαλιστικά ταμεία. Πάμε στα ασφαλιστικά ταμεία που είναι σημαντικοί διακρατητές ελληνικών ομολόγων. Τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν κάποια περιουσιακά στοιχεία. Κάποια από αυτά είναι σε ακίνητη περιουσία, κάποια από αυτά είναι σε ομόλογα. Τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου και η αντιμετώπιση που θα έχουν τα ομόλογα των ασφαλιστικών ταμείων δεν μπορεί να είναι διαφορετική για τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία, από ότι θα είναι τα ασφαλιστικά ταμεία των υπολοίπων χωρών για να μη δημιουργηθεί πρόβλημα.»
«Κούρεμα» σε ιδιώτες και αποζημιώσεις;
Αυτό που έχει επίσης μεγάλη σημασία σε ό,τι αφορά τη συνέντευξη του κ. Σαχινίδη είναι το σημείο όπου γίνεται αναφορά στα ομόλογα που διακρατούν ιδιώτες, καθώς και στις αποζημιώσεις των απολυμένων της Ολυμπιακής που δόθηκαν με τη μορφή ομολόγων.
Είναι πολύ πιθανό να υπήρξε κάποια σύγχυση σχετικά με τα ομόλογα των ιδιωτών-φυσικών προσώπων και των ιδιωτών-νομικών προσώπων (τράπεζες, ταμεία, εταιρείες κ.ά.), καθώς στη συνέντευξη δεν διευκρινίζεται αν οι ιδιώτες στους οποίους γίνεται αναφορά είναι φυσικά ή νομικά πρόσωπα.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, οι απολυμένοι της ΟΑ είναι φυσικά πρόσωπα.
Καθώς η διαδικασία της αναδιάρθρωσης του κρατικού χρέους είναι εθελοντική, δεν μπορεί να επιβληθεί «κούρεμα» σε οποιονδήποτε διακρατεί ελληνικά ομόλογα εφόσον δεν συναινέσει.
Διαφορετικά, θα έχουμε υποχρεωτική συμμετοχή και συνεπώς πιστωτικό γεγονός.
Ερωτηθείς συγκεκριμένα, «τι θα γίνει με τα ομόλογα που έχουν πάρει, έχουμε πολλά τηλεφωνήματα από ιδιώτες που έχουν αγοράσει ομόλογα του ελληνικού δημοσίου», ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών είπε:
«Δεν έχουμε διαμορφώσει τις τελικές προϋποθέσεις της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου. Από Δευτέρα ξεκινάμε. Θα καλέσουμε όλους τους κατόχους των ομολόγων.
Ακολούθησε ο εξής διάλογος:
«Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας το ρωτήσω αλλιώς Οι απολυμένοι της ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ πληρώθηκαν σε ομόλογα. Αυτοί θα χάσουν από το 50% της αποζημίωσης;
Φ. ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: Όλα αυτά είναι τα θέματα τα οποία θα διευκρινιστούν από τη Δευτέρα που θα ξεκινήσουμε τις συζητήσεις.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Άρα είναι ανοιχτό το θέμα.
Φ. ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: Βεβαίως και είναι ανοιχτό το θέμα.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Άρα μπορεί να χάσουν.
Φ. ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: Βεβαίως και μπορεί να χάσουν.
Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Με συγχωρείς, είναι κλειστό το θέμα, θα χάσουν.
Φ. ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: Δεν ισχυρίστηκα ότι δεν μπορεί να χάσουν.»
Ερωτηθείς στη συνέχεια αν «υπάρχει μια περίπτωση να πείτε ότι, σας λέω τώρα ένα παράδειγμα, ένας ιδιώτης που έχει ομόλογο σε καταθέσεις ή οι απολυμένοι της ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ υπάρχει μια περίπτωση να πάρουν τα λεφτά τους χωρίς κούρεμα;», ο κ. Σαχινίδης είπε:
«Δεν θέλω να αποκλείσω κανένα ενδεχόμενο, αλλά δεν θέλω και να διαμορφώσω προσδοκίες, οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στα πραγματικά δεδομένα. Είναι ξεκάθαρο.»
Επανακεφαλαιοποίηση τραπεζών
Στη συνέντευξη του ο κ. Σαχινίδης αναφέρθηκε και στο θέμα της κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών. Στο παρασκήνιο διεξάγεται μία σκληρή μάχη από την πλευρά των τραπεζών, προκειμένου η όποια ενίσχυση να γίνει μέσω προνομιούχων και όχι κοινών μετοχών, ώστε να αποφύγουν την κρατικοποίηση.
«Το εάν [σ.σ. η κεφαλαιακή ενίσχυση] θα γίνει από το Ελληνικό Ταμείο, ή εάν θα γίνει από το EFSF είναι ένα θέμα το οποίο είναι ανοιχτό. Σε περίπτωση όμως που γίνει από το Ελληνικό Ταμείο και γίνουν από τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου, δηλαδή το χρέος αυτό προσμετρηθεί στο ελληνικό χρέος», δήλωσε.
«Αυτό το οποίο λέμε εμείς είναι ότι, άλλοι οι τράπεζες και άλλο οι διοικήσεις των τραπεζών. Αυτή τη στιγμή το ελληνικό δημόσιο έχει δώσει εγγυήσεις πάνω από 100 δισ για να στηρίξει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Εμείς ενδιαφερόμαστε για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα πολύ περισσότερο…», υποστήριξε.
«Εάν οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών, οι μέτοχοι για την ακρίβεια, γιατί άλλο μέτοχος άλλο διοίκηση, εάν οι μέτοχοι των ελληνικών τραπεζών δεν προσέλθουν με δικά τους κεφάλαια για να στηρίξουν την κεφαλαιοποίηση των τραπεζών τους, τότε είναι πάρα πολύ πιθανό μια από τις
επιλογές και μια από τις εκδοχές, να έρθει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας…], συμπλήρωσε,
Ερωτηθείς τι σημαίνει κρατικοποίηση των τραπεζών, ο κ. Σαχινίδης ανέφερε:
«Οι τράπεζες θα παραμείνουν -σε περίπτωση που φθάσουμε σ' αυτό το σενάριο- δηλαδή τις κρατικοποιήσεις των τραπεζών, υπό τον έλεγχο του ελληνικού δημοσίου, μέχρι που να ολοκληρωθεί η διαδικασία εξυγίανσης και αμέσως μετά θα πουληθούν και πάλι στους ιδιώτες, διότι ο στόχος της χώρας, ο στόχος της κυβέρνησης δεν είναι η χώρα να έχει ένα τραπεζικό σύστημα υπό τον έλεγχο του κράτους, θα επαναληφθεί στη περίπτωση της Ελλάδος, ότι συνέβη και σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου.»
Newsroom ΔΟΛ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου