Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Επιστροφή φόρου στο πετρέλαιο με τιμολόγια αγοράς


Το μοντέλο της επιστροφής ΦΠΑ φαίνεται να επιλέγει η κυβέρνηση και για τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης του αγροτικού πετρελαίου. Σύμφωνα με όσα έχουν ειπωθεί στο περιθώριο των υπουργικών συμβουλίων, μετά την επιστροφή ύψους 160 εκατ. ευρώ του Αυγούστου, το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε ότι πρέπει να αλλάξει τον τρόπο κατανομής του Ειδικού Φόρου στους δικαιούχους αγρότες. Πηγές της Agrenda αναφέρουν ότι αυτό που προωθείται είναι να επιστρέφεται στον αγρότη το.....
ποσοστό του φόρου που δικαιούται με βάση τα τιμολόγια που προσκομίζει από την αγορά καυσίμων.
Γι' αυτόν το σκοπό θα υπάρχει ένα πλαφόν το οποίο θα ορίζεται με βάση τα στρέμματα και τις δραστηριότητες που έχει δηλώσει στο ΟΣΔΕ. Πάνω από αυτό το όριο δεν θα μπορεί να αξιώνει επιστροφή φόρου.
Το σχέδιο αυτό δεν προβλέπει την κάρτα του αγρότη, ούτε κάποιας άλλης μορφής «κάρτα» καυσίμων, όπως στο μοντέλο της Κύπρου, που εξέταζε να προτείνει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Σκοπός της κυβέρνησης είναι να εξοικονομήσει χρήματα, πάντως, δηλαδή να διαθέσει λιγότερα από 160 εκατ. ευρώ σε επιστροφή φόρου.
Πως θα γίνεται η υποβολή
Από κει και πέρα θα πρέπει να αποσαφηνιστούν στη νέα υπουργική απόφαση το πού και πότε θα καταβάλλονται τα παραστατικά, αν και μάλλον θα υιοθετηθεί και σ' αυτή την περίπτωση η πρακτική που ακολουθείται για το ΦΠΑ. Δηλαδή μία φορά το χρόνο στις κατά τόπους Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών ή, τέλος πάντων, στις νέες μορφές συνεταιριστικών οργανώσεων που θα προκύψουν μετά την ισχύ του νόμου για τους Συνεταιρισμούς, που ψηφίστηκε στη Βουλή.
Θεωρείται πάντως από πολλούς ότι αυτό το σύστημα θα είναι πιο δίκαιο από το υπάρχον, αλλά και πάλι αφήνει περιθώρια σε ορισμένους επιτήδειους. Ειδικά εάν δεν γίνουν έλεγχοι των παραστατικών από το υπουργείο Οικονομικών, ενδεχομένως να έχουμε τα ίδια φαινόμενα πλαστών τιμολογίων που υποβάλλονταν για την επιστροφή του ΦΠΑ.
Πηγή: agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: