Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Άμεση απόλυση και πρόστιμα για δημοσίους υπαλλήλους που παρανομούν

Αμεσα σε αργία θα τίθενται όσοι δημόσιοι υπάλληλοι υποπίπτουν σε σοβαρά πειθαρχικά παραπτώματα μέχρι να αποφασίσει η δικαιοσύνη...

Θα απολύονται άμεσα στις περιπτώσεις τελέσεως ποινικών αδικημάτων όπως είναι η δωροδοκία, η υπεξαίρεση, η ασέλγεια σε βάρος ανηλίκου, η ασέλγεια με κατάχρηση εξουσίας και τα παραπτώματα σχετικά με την παιδική πορνογραφία και το εμπόριο ναρκωτικών.

Επίσης, το σχέδιο νόμου για το νέο πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων, προβλέπει:


Κατ' αρχήν, αφορά στο σύνολο των εργαζομένων στα υπουργεία και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, αλλά και τους υπαλλήλους των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και τους εργαζόμενους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου.


Θα επεκταθεί σε δεύτερη φάση στο σύνολο των εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, αλλά και στα κρατικά Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, ενώ θα ισχύει ακόμα και για συμβούλους - συνεργάτες που αναλαμβάνουν με σύμβαση έργου να φέρουν σε πέρας για λογαριασμό του κράτους μια συγκεκριμένη δουλειά.


Εξω από τα πειθαρχικά οι συνδικαλιστές


Με τις ρυθμίσεις για το νέο πειθαρχικό δίκαιο διαχωρίζονται τα πρωτοβάθμια πειθαρχικά συμβούλια από τα υπηρεσιακά συμβούλια, τα οποία μέχρι τώρα είχαν τις σχετικές αρμοδιότητες.


Στη σύνθεση των νέων πρωτοβάθμιων πειθαρχικών συμβουλίων συμμετέχουν τρεις δικαστικοί λειτουργοί ή μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και δύο υπηρεσιακοί παράγοντες με το βαθμό του Διευθυντή με τη θέσπιση «ασυμβίβαστων», ώστε να μην προέρχονται από την ίδια υπηρεσία στην οποία υπηρετεί ο κρινόμενος.

Δεν συμμετέχουν αιρετοί εκπρόσωποι των εργαζομένων.

Μέχρι σήμερα στα πρωτοβάθμια πειθαρχικά συμβούλια που είναι και υπηρεσιακά συμμετείχαν τρεις υπηρεσιακοί παράγοντες και δύο αιρετοί εκπρόσωποι των εργαζομένων.


Στο δευτεροβάθμιο πειθαρχικό καθήκοντα Προέδρου ασκεί ένας Αντιπρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, όπως γινόταν και μέχρι τώρα, και συμμετέχουν δύο μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και δύο υπηρεσιακοί παράγοντες με το βαθμό του Γενικού Διευθυντή.


Επίσης, ορίζεται τι είναι πειθαρχικό παράπτωμα κάτι που δεν ήταν ξεκάθαρο μέχρι σήμερα.


Προβλέπεται, παράλληλα, μεγαλύτερος χρόνος παραγραφής αναλόγως των πειθαρχικών παραπτωμάτων αντιστοίχως από δύο σε πέντε χρόνια, από πέντε σε επτά χρόνια και σε δέκα χρόνια για ορισμένες περιπτώσεις που αφορούν σοβαρότατα παραπτώματα, όπως πράξεις μη αναγνώρισης του Συντάγματος, αδικαιολόγητη αποχή από την άσκηση των καθηκόντων, παράνομο οικονομικό όφελος κ.ά.


H πειθαρχική διαδικασία θα ολοκληρώνεται σε 3 μήνες και για πρώτη φορά ο παραβάτης θα έχει και οικονομικές κυρώσεις. Μάλιστα, οικονομική κύρωση μπορεί να επιβάλλεται και μετά τη συνταξιοδότηση του δημοσίου υπαλλήλου.


Για παραπτώματα με οικονομικό αντικείμενο ο χρόνος παραγραφής αρχίζει από την ημερομηνία που η υπηρεσία έλαβε γνώση του παραπτώματος.

newsit

Δεν υπάρχουν σχόλια: