Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Ξεκινούν από τον Ιούλιο αιτήσεις για τα βιολογικά

Μέσα στις επόμενες μέρες θα προκηρυχθεί το πρόγραμμα για την ενίσχυση της Εμπορίας και Μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, ενώ μέχρι το τέλος Ιουλίου το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει σκοπό να προκηρύξει όλες τις γεωργοπεριβαλλοντικές δράσεις (βιολογικά, απονιτροποίηση κ.λπ.). Αυτά ήταν τα πιο βασικά σημεία στα οποία στάθηκε ο υπουργός, Κώστας σκανδαλίδης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε στα γραφεία της Ειδικής Γραμματείας Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών, την Τετάρτη 1 Ιουνίου.
Από την πλευρά του, ο Ειδικός Γραμματέας, Βαγγέλης Διβάρης, επιβεβαίωσε και το δημοσίευμα της Agrenda για την παράταση των συμβάσεων ενός ποσοστού δικαιούχων ενίσχυσης για την αντιμετώπιση της......
.... νιτρορύπανσης και τη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία.
Όσον αφορά τα Σχέδια Βελτίωσης, ο κ. Σκανδαλίδης επέμεινε στην καταληκτική ημερομηνία της 20ής Ιουνίου και δήλωσε ότι τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει η καταβολή της πρώτης δόσης (50% της ενίσχυσης) σε όσους υποψηφίους εγκριθούν.
Αν και δεν έχει τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα που είχε εξαγγείλει στις αρχές Νοεμβρίου του 2010 για την υλοποίηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», ο κ. Σκανδαλίδης επανήλθε μετά από επτά μήνες καταστρώνοντας πάλι ένα χρονοδιάγραμμα σύμφωνα με το οποίο:
- Μέχρι το τέλος του 2011 η απορρόφηση του Π.Α.Α. θα αγγίξει το 50%
- Μέχρι το τέλος του 2011 προκηρύσσονται 150 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας. Υπογραφή συμβάσεων με τράπεζες μέσα στο καλοκαίρι.
- Εντός Ιουλίου θα προκηρυχθούν οι εξής γεωργοπεριβαλλοντικές δράσεις: α) 140 εκατ. ευρώ για βιολογική γεωργία, β) 45 εκατ. ευρώ για βιολογική κτηνοτροφία, γ) 125 εκατ. ευρώ για απονιτροποίηση, δ) 20 εκατ. ευρώ για προστασία υγροτοπικών συστημάτων, ε) 60 εκατ. ευρώ για την αλλαγή χρήσης των καπνοχώραφων, στ) 60 εκατ. ευρώ για την ολοκληρωμένη διαχείριση του καπνού, ζ) 7 εκατ. ευρώ για την προστασία του ελαιώνα της Άμφισσας και του αμπελώνα της Σαντορίνης, η) 20 εκατ. ευρώ για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, εκ των οποίων 10 εκατ. ευρώ για τη διατήρηση αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων και θ) 8 εκατ. ευρώ για την εκτατικοποίηση της κτηνοτροφίας στα νησιά.
- Τον Ιούνιο θα προκηρυχθούν 100 εκατ. ευρώ για μικρά δημόσια έργα στις ορεινές, μειονεκτικές και νησιωτικές περιοχές.
- Μέχρι το τέλος Ιουνίου ολοκληρώνεται η πληρωμή της πρώτης δόσης για το Μέτρο 144 των πρώην και νυν καπνοπαραγωγών.
- Μέχρι το τέλος του 2011 θα προκηρυχθούν τα Μέτρα 132 και 133, που αφορούν αντίστοιχα την ποιότητα και την προώθηση των αγροτικών προϊόντων με προϋπολογισμό 16 και 30 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.
- Μέχρι τον Σεπτέμβριο θα έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση όλων των επενδυτικών σχεδίων που θα χρηματοδοτηθούν από τον Άξονα 3 (Βελτίωση της ποιότητας ζωής στις αγροτικές περιοχές και διαφοροποίηση της αγροτικής οικονομίας – πρώην ΟΠΑΑΧ).
«Περισσότερα από 2 δισ. ευρώ διατίθενται φέτος για την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας με την εκτέλεση χιλιάδων έργων στην ελληνική περιφέρεια», δήλωσε ο υπουργός Κώστας Σκανδαλίδης και επεσήμανε ότι «απλοποιώντας διαδικασίες και επιτυγχάνοντας τις απαραίτητες εγκρίσεις, πετύχαμε μία απορροφητικότητα 39,1%, που είναι η μεγαλύτερη στα πλαίσια του ΕΣΠΑ».
agronews.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: