Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

Η Ελλάδα στο επίκεντρο συνάντησης Μέρκελ-Σαρκοζί


Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα αναμένεται να βρεθεί σήμερα στο επίκεντρο της συνάντησης Μέρκελ - Σαρκοζί στο Βερολίνο, μια μέρα μετά την ανακοίνωση του Ευρωπαίου Επιτροπου Ολι Ρεν περί της εκταμίευσης της 5ης δοσης του δανείου, αλλά και αυτήν του ΔΝΤ, όπου τόνιζε ότι η συνέχιση της χρηματοδότησης της Ελλάδας εξαρτάται από τις μεταρρυθμίσεις της Αθήνας. Η καγκελαρία της Γερμανίας, επιβεβαίωσε πληροφορίες για .....
....επικοινωνία Παπανδρέου-Μέρκελ την Πέμπτη, κατά την οποία η Α. Μέρκελ εξέφρασε την υποστήριξή της στον Έλληνα πρωθυπουργό εν μέσω της πολιτικής κρίσης.

Σε ανακοίνωσή του το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών τονίζει ότι η Γαλλία έχει εμπιστοσύνη στην ικανότητα του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου να συνεχίσει το πρόγραμμα οικονομικής εξυγίανσης που άρχισε η Ελλάδα.

Η καγκελαρία του Βερολίνου επιβεβαίωσε ότι πράγματι έλαβε χώρα την Πέμπτη τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Γ. Παπανδρέου και της Άγκελα Μέρκελ, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες πληροφορίες για το περιεχόμενο της συνομιλίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Α. Μέρκελ πρόσφερε την στήριξή της στον κ. Παπανδρέου και ο Έλληνας πρωθυπουργός έδωσε την υπόσχεση ότι θα κάνει τα πάντα προκειμένου να ικανοποιηθούν οι προϋποθέσεις που θέτει το ΔΝΤ. Από την πλευρά της η καγκελάριος μετέφερε στον πρωθυπουργό την κατ΄ αρχήν πρόθεση της Γερμανίας να βοηθήσει στο θέμα του δεύτερου πακέτου στήριξης της Ελλάδας.

Η Ελλάδα έχει κάνει αξιοσημείωτες προόδους στην αντιμετώπιση της κρίσης του χρέους της αλλά είναι σημαντικό να συνεχίσει η ελληνική κυβέρνηση τις μεταρρυθμίσεις, δήλωσε ο Τζέι Κάρνεϊ, εκπρόσωπος του Αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα. Ο Λευκός Οίκος επανέλαβε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ικανή να ξεπεράσει την κρίση. Πάντως, ο πρώην διοικητής της ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Αλαν Γκρίνσπαν, εκτίμησε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg ότι είναι σχεδόν βέβαιη η χρεοκοπία της Ελλάδας, καθώς «είναι εξαιρετικά απίθανο να λειτουργήσει [αποτελεσματικά] το πολιτικό σύστημα».

Σημειώνεται ότι και η Κίνα εκφράστηκε επί του ζητήματος σήμερα, με ανακοίνωση στην οποία σημειώνει ότι είναι "ζωτικής σημασίας" η επίλυση της κρίσης χρέους της Ευρώπης.

Να «αναλάβουν τις ευθύνες τους» και να αποφύγουν «την κομματική πολιτική», κάλεσε την Πέμπτη του Έλληνες πολιτικούς ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπέι, τονίζοντας πως στην οικονομική κρίση στη χώρα προστίθεται και μια πολιτική κρίση.

Την πεποίθηση ότι την ερχόμενη Κυριακή το Eurogroup θα αποφασίσει για την εκταμίευση, στις αρχές Ιουλίου, της 5ης δόσης των δανείων, ύψους 12 δισ. ευρώ, προς την Ελλάδα, εξέφρασε χθες εκ νέου από τις Βρυξέλλες ο αρμόδιος για τις Οικονομικές Υποθέσεις Ευρωπαίος Επίτροπος, Ολι Ρεν, ενώ παράγοντες του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσαν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ότι στο επικείμενο συμβούλιο των υπ. Οικονομικών της ευρωζώνης αρκεί η συμφωνία στο βασικό πλαίσιο του νέου προγράμματος για την εκταμίευση της δόσης του Ιουλίου.

Ο κ. Ολι Ρεν σημείωσε πως το Eurogroup της Κυριακής και της Δευτέρας θα συζητήσει το περιεχόμενο, τους όρους και τον χαρακτήρα της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα, ώστε να ληφθούν αποφάσεις στο Eurogroup της 11ης Ιουλίου. Επιπλέον, κάλεσε ακόμη όλους υπουργούς οικονομικών της ευρωζώνης να ξεπεράσουν τις διαφορές τους την ερχόμενη Κυριακή και να καταλήξουν σε υπεύθυνη συμφωνία.

Βέβαια, όπως υπογραμμίζει ο Ολι Ρεν, μεγάλο μερίδιο ευθύνης «πέφτει στις πλάτες » των ελληνικών αρχών και όλων των Ελλήνων πολιτικών αρχηγών και αναφέρει ότι αναμένει από την Ελληνική Βουλή να εγκρίνει το πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων, όπως συμφωνήθηκε, έως το τέλος Ιουνίου. «Είναι λυπηρό ότι οι προσπάθειες για εθνική ενότητα απέτυχαν χθες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ολι Ρεν, ο οποίος τονίζει ακόμη ότι οι αναγκαίες προσπάθειες για την αποφυγή της χρεοκοπίας - η οποία θα αποτελούσε καταστροφή για την Ελλάδα - είναι ευθύνη όλων των πολιτικών δυνάμεων.

Παράλληλα, με χθεσινή ανακοίνωσή του, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναφέρει ότι η συνέχιση της δανειοδότησης της Ελλάδας εξαρτάται από το αν η Αθήνα θα υιοθετήσει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη συμφωνηθεί.

FT: Ελλάδα... σαν να λέμε Lehman Brothers


Με την κατάρρευση της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Lehman Brothers, που πυροδότησε την παγκόσμια οικονομική κρίση το 2008, συγκρίνει το πρακτορείο Reuters την οικονομική κρίση που μαστίζει την Ελλάδα. Μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης το Reuters, μετέδωσε σχετικό δελτίο καταγράφοντας την πορεία της Ελλάδας, που οδήγησε στην πολιτική και οικονομική κρίση.

Μεταξύ άλλων επισημαίνει τη στήριξη της Γερμανίδας Καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ ώστε να ξεπεραστεί η οικονομική κρίση της χώρας. Καταλήγει στο συμπέρασμα πως, σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, οι ηγέτες του κόσμου δεν θα επιτρέψουν η κρίση της Ελλάδας να ξεφύγει από κάθε έλεγχο, με αποτέλεσμα να επαναληφθεί μια παγκόσμια οικονομική κρίση παρόμοια με εκείνη που προκάλεσε η κατάρρευση της Λέμαν Μπράδερς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: