Η εκτίναξη της ανεργίας στη χώρα μας, τον τελευταίο περίπου ενάμιση χρόνο, έχει καταστήσει δυσεύρετα τα μεροκάματα και για τους αλβανούς οικονομικούς μετανάστες
Πλήγμα σε μια από τις βασικότερες κινητήριες δυνάμεις της έχει υποστεί η αλβανική οικονομία, συνεπεία των δημοσιονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει πρωτίστως η ελληνική και...
...λιγότερο η ιταλική οικονομία.
Η εκτίναξη της ανεργίας στη χώρα μας τον τελευταίο περίπου ενάμιση χρόνο, έχει καταστήσει δυσεύρετα τα μεροκάματα και για τους αλβανούς οικονομικούς μετανάστες, με αποτέλεσμα να μειωθούν δραστικά και τα εμβάσματα που αποστέλλουν στους οικείους τους στη γειτονική χώρα.
Αν και μερίδιο ευθύνης για την εξέλιξη αυτή, σε ένα βαθμό φέρουν και οι εξελίξεις στην ιταλική οικονομία, όπου επίσης διαβιεί μεγάλη κοινότητα αλβανών μεταναστών, εντούτοις η επιρροή της ελληνικής κρίσης, όπως προκύπτει κι από προθύστερη μελέτη της αλβανικής κεντρικής τράπεζας, είναι πολύ σημαντική.
Έτσι, παρατηρείται πως στη διάρκεια του 2010 η συνολική αξία των εμβασμάτων που έφθασαν στην Αλβανία από πηγές του εξωτερικού διαμορφώθηκαν σε 690 εκ. ευρώ, εμφανίζοντας μεγάλη μείωση σε ποσοστό 11%, σε σχέση με το 2009, όταν το αντίστοιχο ποσό είχε ανέλθει στα 781 εκ. ευρώ.
Σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα της «χώρας των Αετών», πρόκειται για την πιο απότομη ποσοστιαία μεταβολή στην αξία των εμβασμάτων που έχει καταγραφεί τα τελευταία δέκα έτη και αποδίδεται στις σοβαρές δυσκολίες τις οποίες αντιμετωπίζουν, πλέον, οι περίπου 1 εκ. αλβανοί οικονομικοί μετανάστες οι οποίοι ζουν στην Ελλάδα και στην Ιταλία.
Η καλύτερη επίδοση, όσον αφορά στις εισροές εμβασμάτων προς την αλβανική οικονομία, είχε καταγραφεί, βάσει των ίδιων στατιστικών της κεντρικής τράπεζας, το 2007, όταν το ποσό έφθασε στα 951 εκ. ευρώ.
Σε γενικές γραμμές τα εμβάσματα από το εξωτερικό αντιπροσωπεύουν περί το 10% του ΑΕΠ της χώρας και μοιάζουν με «σανίδα σωτηρίας» για τις φτωχές αλβανικές οικογένειες, αλλά και ως «μηχανή» για την ανάπτυξη της χώρας, αφού χρησιμοποιούνται για επενδύσεις σε ακίνητα, όπως και ως κεφάλαιο κίνησης για μικρές επιχειρήσεις.
voria.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου