Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Τρίτη 3 Μαΐου 2011

ΟΙ ΝΕΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΥΣΟ

Στα χωριά του χαλκού, τα γνωστά Μαντεμοχώρια ταξίδεψαν οι Νέοι Φάκελοι της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ και ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου, για να αναζητήσουν την τύχη του χρυσού που έβγαινε από την μακεδονική γη ήδη από τα χρόνια του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Στην εκπομπή μίλησαν εκπρόσωποι της πολιτείας, ακτιβιστές, εργαζόμενοι στα μεταλλεία, επιστήμονες, αλλά και κάτοικοι που τονίζουν την αγωνία τους για το.......
..... περιβάλλον και το εργασιακό τους μέλλον.

Σήμερα, η εταιρία «Ελληνικός Χρυσός», που βγάζει ασήμι, περιμένει εδώ και επτά χρόνια να καταφέρει να παράξει και χρυσό επεκτείνοντας τις δραστηριότητές της, αλλά ακόμα δεν έχει λάβει την απαραίτητη άδεια από το κράτος.

Πάντως, ακόμα και να βγει τελικά ο χρυσός, το ερώτημα είναι τι θα μείνει στο κράτος, καθώς ο επί δικτατορίας θεσμοθετημένος μεταλλευτικός κώδικας δεν προσέβλεπε για το κράτος την παραμικρή αποζημίωση και το ελληνικό κράτος εισπράττει μόνο τους φόρους.
Στο μεταξύ, πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκρινε ότι τα μεταλλεία Χαλκιδικής πουλήθηκαν στην «Ελληνικός Χρυσός» στα 11 εκατ. ευρώ, δηλαδή 14 εκατ. ευρώ κάτω από την αξία τους.

Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ και σημερινός δήμαρχος του Δήμου Αριστοτέλη Χρήστος Πάχτας, που είχε την ιδέα του τρόπου μεταβίβασης, τόνισε στην εκπομπή ότι μεταλλεία χωρίς άδεια δεν είχαν και μεγάλη αξία.

Ο Γιάννης Δριβελέγκας, Βουλευτής Χαλκιδικής ΠΑΣΟΚ και παλιός εσωκομματικός αντίπαλος του κ. Πάχτα, είχε μιλήσει προ δύο μηνών κατά της επένδυσης. Απαντώντας στον Τάσο Τέλλογλου για το αν είναι υπέρ ή κατά της επένδυσης σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «κανείς σοβαρός άνθρωπος ιδιαιτέρα αυτή την εποχή δεν μπορεί να είναι εναντίον μιας επένδυσης, με τις εξής βέβαια προϋποθέσεις που νομίζω ότι είναι λογικές. Πρώτον να υπάρχει προστιθέμενο όφελος και για το ελληνικό δημόσιο και για την τοπική κοινωνία. Δεύτερον να υπάρχει εργασία. Τρίτον να υπάρχει ασφάλεια και τέταρτον να υπάρχει σεβασμός στο περιβάλλον».

Σχολιάζοντας την πορεία της επένδυσης, η Μαργαρίτα Καραβασίλη, Ειδική Γραμματέας των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, τόνισε ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση κυριάρχησαν οι μικροπολιτικές σκοπιμότητες και η πόλωση. «Πολίτες που ήταν έτσι κι αλλιώς αρνητικοί για την επένδυση είτε με κριτήρια και επιχειρήματα είτε χωρίς επιχειρήματα βρήκανε το επιχείρημα ότι τελικά μας κοροϊδεύει η πολιτεία» σημείωσε η κα. Καραβασίλη.

Στην εκπομπή μίλησε και ο Τόλης Παπαγεωργίου, ο πιο γνωστός ακτιβιστής των κινήσεων περιβάλλοντος στο τρίτο πόδι της Χαλκιδικής και πρόεδρος του Μεταλλευτικού Παρατηρητηρίου.

Όπως επεσήμανε ο κ. Παπαγεωργίου, ένας από τους λόγους για τον οποίο αντιτίθεται σθεναρά στην επέκταση της μεταλλευτικής δραστηριότητας είναι το κυάνιο και οι περιβαλλοντικές του επιπτώσεις.

Η Μαργαρίτα Καραβασίλη επεσήμανε ότι από πλευράς νομοθεσίας δεν απαγορεύεται η χρήση του κυανίου και αν τηρηθούν σωστά οι προϋποθέσεις που θέτει η νομοθεσία, δε θα υπάρχει πρόβλημα αυτό. Ωστόσο και από την ευαισθησία της ίδιας της υπουργού και από τις ανησυχίες των κατοίκων, υπόκειται στην εταιρία να διερευνηθεί η δυνατότητα της μη χρήσης κυανίου.

Από την πλευρά της, η «Ελληνικός Χρυσός» αποφάσισε να προχωρήσει στη υιοθέτηση μιας λύσης που θα απέκλειε τη χρήση κυανίου αν και ενδεχομένως να χρησιμοποιήσει κυάνιο σε πολύ μικρές ποσότητες.

Πάντως, τονίζεται ότι ούτε αυτή η κυβέρνηση, ούτε η προηγούμενη είχαν πολιτική για τον ορυκτό πλούτο, αλλά και ούτε ένα καθαρό κριτήριο για το τι ακριβώς σταθμίζουν απέναντι στις ζημιές που θα προκληθούν στο περιβάλλον.
http://halkidikinews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: