Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

Εχετε υψηλή πίεση;


Σήμερα, το 20% των ενήλικων Ελλήνων εμφανίζει υπέρταση. Το ποσοστό αυτό φαίνεται να αυξάνεται πολύ σε ηλικία άνω των 60 ετών, καθώς περίπου ένας στους δύο έχει υπέρταση.

Οταν κάποιος έχει τιμές πίεσης πάνω από 14 (η μεγάλη) και πάνω από 9 (η μικρή), τότε λέμε ότι έχει υπέρταση. Πρέπει όμως να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και με τιμές πάνω από 12 και πάνω από 8 αντιστοίχως, καθώς αυτό έχει οριστεί πλέον από τον ιατρικό κόσμο ως προϋπέρταση και χαίρει ιδιαίτερης παρακολούθησης.

Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό το γεγονός ότι αρκετοί από εμάς δεν ελέγχουμε συχνά την.......... πίεσή μας, με αποτέλεσμα να επιβαρύνουμε τη λειτουργία της καρδιάς μας. Δύο απλές αλλά βασικές αλλαγές με τις οποίες επιτυγχάνεται ο έλεγχος της υψηλής πίεσης είναι η μείωση του νατρίου και η αύξηση του καλίου στη διατροφή μας.


Οι περισσότεροι είμαστε εξοικειωμένοι με τον όρο «νάτριο», που αποτελεί το κύριο συστατικό του αλατιού (χλωριούχο νάτριο) και είναι υπεύθυνο για την πρόκληση υπέρτασης. Υπάρχει σε πληθώρα επεξεργασμένων τροφίμων, σε κατεψυγμένα λαχανικά, κονσερβοποιημένα τρόφιμα και διάφορες συσκευασμένες σάλτσες, καθώς αποτελεί πολύ καλό συντηρητικό. Ετσι, φαίνεται πως χωρίς να προσθέσουμε καν αλάτι στο φαγητό μας έχουμε καλύψει τις ημερήσιες ανάγκες μας σε νάτριο. Είναι σημαντικό λοιπόν να ελέγχουμε τις ετικέτες των τροφίμων για να δούμε την περιεκτικότητά τους σε νάτριο και να επιλέξουμε το καλύτερο. Επίσης, μπορούμε να αποφύγουμε να προσθέτουμε επιπλέον αλάτι στο φαγητό μας. Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούμε διάφορα μπαχαρικά, μυρωδικά, λεμόνι και ξύδι, καλύπτοντας έτσι την ανάγκη μας για επιπλέον αλάτι.


Οσον αφορά στο κάλιο, λίγοι φαίνεται να είναι αυτοί που γνωρίζουν τις ευεργετικές του ιδιότητες στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Είναι σημαντικό ιχνοστοιχείο, καθώς βοηθάει στην αποβολή του επιπλέον νατρίου από τον οργανισμό μας, ρυθμίζοντας έτσι την πίεσή μας. Οι περισσότεροι από εμάς έχει φανεί ότι καταναλώνουμε μόνο τη μισή από την ενδεδειγμένη ποσότητα καλίου που χρειάζεται ο οργανισμός μας. Για να αυξήσουμε λοιπόν την πρόσληψη καλίου (εφόσον δεν έχουμε κάποια πάθηση ή δεν μας έχει συσταθεί από τον γιατρό μας ο περιορισμός του καλίου) πρέπει να αυξήσουμε την κατανάλωση φρέσκων φρούτων, όπως οι μπανάνες ή ο χυμός πορτοκαλιού, φρέσκων λαχανικών (ιδιαίτερα να προτιμάτε τα πράσινα σκουρόχρωμα λαχανικά) πατάτες, ντομάτες, ψάρια (τόνος), γαλακτοκομικά χαμηλά σε λίπος (γάλα, γιαούρτι).



Δέκα απλές συμβουλές για να ελέγξουμε την πίεσή μας


1. Καταγράφουμε την πίεσή μας καθημερινά ή επισκεπτόμαστε κάποιον ειδικό

2. Μειώνουμε το αλάτι στη διατροφή μας
3. Αυξάνουμε την πρόσληψη καλίου
4. Χάνουμε βάρος με υγιεινό τρόπο, αργά και σταθερά
5. Βάζουμε την άσκηση στην καθημερινότητά μας
6. Περιορίζουμε το αλκοόλ σε 1-2 ποτήρια την ημέρα
7. Επιλέγουμε ποικιλία φρούτων και λαχανικών καθημερινά
8. Παίρνουμε αδιαλείπτως τη φαρμακευτική αγωγή που μας έχει συστήσει ο γιατρός
9. Κόβουμε το κάπνισμα
10. Λέμε «όχι» σε οτιδήποτε μας προκαλεί άγχος

Δεν υπάρχουν σχόλια: