Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Σάββατο 14 Μαΐου 2011

Πρώτα στο ΚΤΕΟ και μετά για ασφάλιση το αυτοκίνητο

Ακριβά θα πληρώνουν σε λίγες μέρες την αμέλειά τους όσοι οδηγοί ξεχνούν να περάσουν από έλεγχο ΚΤΕΟ και δεν διαθέτουν το δελτίο τεχνικού ελέγχου, καθώς θα κληθούν να πληρώσουν αυξημένο κατά 200% το παράβολο καθυστέρησης, ενώ τα...


αυτοκίνητα δεν θα μπορούν να ασφαλιστούν μέχρι να περάσουν από τεχνικό έλεγχο. Αυτό σημαίνει ότι αυτοκίνητο που δεν έχει περάσει ΚΤΕΟ θα κυκλοφορεί ανασφάλιστο, με ό,τι αρνητικό σημαίνει αυτό. Συγκεκριμένα, από τις 10 Ιουνίου που τίθεται σε ισχύ ο νέος νόμος, οι οδηγοί που θα πηγαίνουν τα οχήματά τους για εκπρόθεσμο έλεγχο, εκτός από το παράβολο ελέγχου, το οποίο κοστίζει 40 ευρώ σε δημόσιο ΚΤΕΟ και από 48 έως 55 ευρώ σε ιδιωτικό,
θα επιβαρύνονται με 17 ευρώ για καθυστέρηση έως 30 ημερών (22 ευρώ για φορτηγά), 34 ευρώ για καθυστέρηση από 30 ημέρες έως έξι μήνες (44 ευρώ για φορτηγά) και 68 ευρώ για καθυστέρηση άνω των έξι μηνών (88 ευρώ για φορτηγά).

Τα δελτία ΚΤΕΟ περιλαμβάνουν και κάρτα ελέγχου καυσαερίων για ένα χρόνο. Μέχρι τώρα το παράβολο καθυστέρησης υπέρ του Δημοσίου για τον εκπρόθεσμο έλεγχο στα ΚΤΕΟ ήταν 17 ευρώ για καθυστέρηση έως 15 ημερών και 34 ευρώ για καθυστέρηση από 15 ημέρες και πάνω. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με ανθρώπους της αγοράς, το ποσοστό των ανασφάλιστων αυτοκινήτων αυξάνεται σταθερά εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.


Ο ακριβής αριθμός των ανασφάλιστων αυτοκινήτων στη χώρα μας δεν είναι εύκολο να προσδιοριστεί, με τις προβλέπεις να συγκλίνουν προς το ένα εκατομμύριο.
Αναφέρεται, επίσης, χαρακτηριστικά πως το τελευταίο χρονικό διάστημα το ποσοστό των ανασφάλιστων επιβατικών αυτοκινήτων έχει ξεπεράσει το 17%. Το φαινόμενο αυτό αναμένεται να αυξήσει τα ήδη μεγάλα προβλήματα των ασφαλιστικών εταιρειών, καθώς εκτιμάται ότι θα ακολουθήσουν «λουκέτα» σε ασφαλιστικές εταιρείες μικρομεσαίου μεγέθους και θα σημειωθούν συγχωνεύσεις.

Σημειώνεται πως η οδήγηση ανασφάλιστου αυτοκινήτου τιμωρείται με αφαίρεση άδειας και πινακίδων κυκλοφορίας για δώδεκα μήνες, ενώ η οδήγηση ανασφάλιστου αυτοκινήτου και η πρόκληση ατυχήματος, με αφαίρεση άδειας και πινακίδων κυκλοφορίας για είκοσι τέσσερις μήνες.

espreso

Δεν υπάρχουν σχόλια: