Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Σάββατο 16 Απριλίου 2011

Ακόμα δεν τα γνωρίζουμε όλα για τα 26 δισ. ευρώ μέχρι το 2015


 
Ένα πρώτο πλάνο είδαμε χθες από τα μέτρα που ετοιμάζει η κυβέρνηση μέχρι το 2015. Οι εξειδικεύσεις αναμένονται μετά το Πάσχα.

Μέτρα 3 δισ. ευρώ εφέτος και συνολικά 26 δισ. ευρώ έως το 2015, περιλαμβάνει το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο.

Κεντρικό ρόλο στο πρόγραμμα έχει η μείωση της μισθολογικής δαπάνης.

Θα επιτευχθεί με εφαρμογή του «1 προς 5» στις προσλήψεις, μείωση συμβασιούχων, αύξηση του ωραρίου και υιοθέτηση της μερικής απασχόλησης και στο δημόσιο.

Θα προχωρήσουν επίσης οι............... καταργήσεις και οι συγχωνεύσεις φορέων ανοίγει και ο δρόμος για γενικευμένες μετατάξεις.

Σε ό,τι αφορά στις περικοπές των λειτουργικών δαπανών, αυτές αφορούν όλους τους δημόσιους οργανισμούς ενώ θα υπάρξουν μειώσεις και στις δαπάνες στον χώρο της Υγείας.

Ο στόχος είναι το 1,2 δισ. και θα επέλθει από συγχωνεύσεις νοσοκομείων, τη δημιουργία συστήματος κεντρικών προμηθειών, αλλά και τη μείωση των τιμών των ιατρικών πράξεων.

Στο χώρο της Υγείας θα αναζητηθεί επιπλέον 1,2 δισ. από την περικοπή στη φαρμακευτική δαπάνη μέσα από τα νοσοκομεία και τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Αναφορικά με τα επιδόματα, ο στόχος είναι η εξοικονόμηση 3 δισ. ευρώ, μέσω της μείωσης των επικουρικών συντάξεων ανάλογα με τις δυνατότητες του κάθε ταμείου, ενώ θα επιβληθούν κριτήρια και για τα διάφορα επιδόματα.

Επίσης θα υπάρξει και μείωση Φοροαπαλλαγών ενώ θα μπουν και εισοδηματικά κριτήρια στις εκπτώσεις φόρων.

Σύμφωνα με τα ΝΕΑ η μείωση των φοροαπαλλαγών θα αφορούν εισοδήματα άνω των 60- 70.000ων ευρώ το χρόνο.

Στόχοι τίθενται επίσης και για την πάταξη της εισφοροδιαφυγής, που θα πρέπει να φέρει στα ταμεία 3,5 δισ.

Και εδώ δεν καταγράφεται ο τρόπος, αλλά οι προθέσεις της κυβέρνησης. Δηλαδή η μείωση της ανασφάλιστης εργασία από το 26% στο 12%, με αύξηση των ελέγχων του ΣΕΠΕ και διενέργεια κοινών ελέγχων με το φοροεισπρακτικό σύστημα.

Τέλος, για τα ακίνητα δεν υπάρχουν συγκεκριμένες αναφορές με την κυβέρνηση απλά να ανακοινώνει τον επιμερισμό της αξιοποίησης σε τέσσερα χαρτοφυλάκια. Αρχικά θα ολοκληρωθεί η καταγραφή μέσα στον Απρίλιο.

Το πρώτο χαρτοφυλάκιο θα παραδοθεί τον Ιούνιο και αναμένεται να προωθηθεί στην διεθνή αγορά μετά τον Οκτώβριο. Αυτό σημαίνει ότι η Κυβέρνηση δεν αναμένει έσοδα καθόλου μέσα στο χρόνο, αλλά ίσως κάποια στιγμή μέσα στο 2012, ενώ για τα επόμενα τρία χαρτοφυλάκια δεν υπάρχει ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα για την εισροή κεφαλαίων στα ταμεία, αλλά ούτε και ποιες μορφές θα πάρουν οι πράξεις που θα γίνουν. Αν δηλαδή θα είναι πωλήσεις ή αξιοποιήσεις.

Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων περιλαμβάνει πώληση ποσοστών του ελληνικού δημοσίου σε ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ, καθώς και την πλήρη πώληση της ΛΑΡΚΟ.

Στρατηγικό επενδυτή στα Ελληνικά Ταχυδρομεία και στις εταιρίες Ύδρευσης και Αποχότευσης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Την πώληση ποσοστού στην Αγροτική Τράπεζα, αλλά με διατήρηση του πλειοψηφικού πακέτου από το Δημόσιο.

Επέκταση του σχεδίου αναδιάρθρωσης σε νέες δημόσιες επιχειρήσεις, όπως η ΕΡΤ και η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία. 

http://www.rthess.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: