Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

Από διυπουργική θα περνάνε μισθοί και προσλήψεις στις ΔΕΚΟ


Δυσκολεύουν οι προσλήψεις εργαζομένων στις ΔΕΚΟ, των οποίων η περιουσία ύψους 8 δισ. ευρώ μπήκε στο μάτι της κυβέρνησης, οδεύοντας προς αξιοποίηση μαζί με τη δημόσια περιουσία. Ερχεται νέα στήριξη των τραπεζών με εγγυήσεις 30 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας το συνολικό ύψος εγγυήσεων και δανείων στα 100 δισ. ευρώ, καθώς και νέες δουλειές για τις τράπεζες, αφού το διαχωρισμένο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων θα μπορεί να τους αναθέτει την παραλαβή παρακαταθηκών. Ανοίγει και ο δρόμος για παρέμβαση του ΟΔΔΗΧ στη δευτερογενή αγορά ομολόγων. Τα πάνω κάτω φέρνει σε... 


...δημόσιες επιχειρήσεις, Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, δημόσιο χρέος, καθώς και δημόσια περιουσία και εθνικά κληροδοτήματα το νομοσχέδιο «Αναμόρφωση πλαισίου λειτουργίας Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών, Σύσταση Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας και άλλες διατάξεις», που εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο και έχει αναρτηθεί για δημόσια διαβούλευση μέχρι την Τρίτη


Το νομοσχέδιο προβλέπει: 


1 Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠΚΔ) 

Χωριστή εταιρεία εμπορικής δραστηριότητας 

Η κυβέρνηση, επικαλούμενη την προσαρμογή στο κοινοτικό δίκαιο, διαχωρίζει την εμπορική (δάνεια και καταθέσεις) από τη δεσμευμένη (παρακαταθήκες, υποχρεωτικές καταθέσεις κ.λπ.) δραστηριότητα του Ταμείου


Ενώ παρέχει τη δυνατότητα δημιουργίας εταιρείας στο μέλλον για την εμπορική δραστηριότητα, με απλή απόφαση του διοικητικού συμβουλίου, που θα εγκρίνει ο υπουργός Οικονομικών. 


Ανοίγεται έτσι ο δρόμος για προσαρμογή των όρων δανεισμού στα δεδομένα της τραπεζικής αγοράς. Δηλαδή, οι δημόσιοι υπάλληλοι θα δανείζονται ακριβότερα. Ανοίγουν νέες δουλειές για τις τράπεζες, καθώς το Ταμείο θα μπορεί να τους αναθέτει την παραλαβή παρακαταθηκών, που θα του τις αποδίδουν. 


Βέβαια, το Ταμείο συνεχίζει να χορηγεί δάνεια σε ΟΤΑ, συνδέσμους, ενώσεις, νομικά πρόσωπα ιδρυθέντα από ΟΤΑ, καθώς και ΝΠΔΔ, εφ' όσον έχουν αποκλειστικό σκοπό την εκτέλεση έργων υποδομής για την περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας, με ή χωρίς σύμπραξη ιδιωτικού τομέα, ή εκτέλεση έργων κοινής ωφέλειας (ύδρευση, αποχέτευση, οδοποιία, ανανεώσιμες πηγές, προστασία περιβάλλοντος, προώθηση κοινωνικής στεγαστικής πολιτικής κ.λπ.). 



2 Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) 

Παρέμβαση και στη δευτερογενή αγορά ομολόγων 

Στο νέο Οργανισμό περνάει ο πλήρης έλεγχος της σύναψης των πράξεων δανεισμού και διαχείρισης επί του συνόλου του χρέους (όπως στρατιωτικά δάνεια, που περιέρχονται σε αυτόν, ή όσων έχουν πάρει οι ΔΕΚΟ) για λογαριασμό του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα. 


Η παρέμβασή του στη δευτερογενή αγορά ομολόγων είναι ο νέος ρόλος του ΟΔΔΗΧ, δεδομένης και της κυβερνητικής επιθυμίας για επαναγορά ομολόγων από τη συγκεκριμένη αγορά, ενώ δίνει βαρύτητα σε repos (πράξεις πώλησης ομολόγων με συμφωνία επαναγοράς) ή reverse repos (αντίστροφο) και εκδόσεις εμπορικών γραμματίων (European Commercial Paper). 


Θα εκδίδει δάνεια, θα διεξάγει δημοπρασίες τίτλων, θα οργανώνει παρουσιάσεις σε τράπεζες ή χρηματοοικονομικούς συμβούλους ή επενδυτές ή οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, θα προβαίνει σε ανακοινώσεις και παρουσιάσεις σε διεθνή έντυπα σχετικά με το χρέος και τις οικονομικές εξελίξεις και προοπτικές της χώρας. 


Στον ΟΔΔΗΧ περνούν και οι πράξεις διαχείρισης των ταμειακών διαθεσίμων του Δημοσίου, που έως τώρα τις είχε η διεύθυνση Χρηματοδοτικού Προγραμματισμού και Διαχείρισης Κρατικών Διαθεσίμων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. 


Μεταξύ των υποχρεώσεών του, η εκπόνηση ετήσιου προγράμματος δανεισμού ή τριετούς στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Διαχείρισης, η σύνταξη απολογιστικής έκθεσης στο πρώτο τρίμηνο του έτους, που θα καταθέτει στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών. 


Του ΟΔΔΗΧ, που θα έχει δύο διευθύνσεις (Διεύθυνση Δανεισμού και Διαχείρισης Διαθεσίμων, Διεύθυνση Διαχείρισης Χαρτοφυλακίου και Ανάλυσης Κινδύνων) προΐσταται γενικός διευθυντής και απασχολούνται 29 εργαζόμενοι, μόνιμοι (12) ή με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου (13) ή ορισμένου χρόνου (4), ακόμα και με απόσπαση μέχρι τρία έτη.



3 Δημόσιες Επιχειρήσεις και Οργανισμοί (ΔΕΚΟ) 

Ολα στα χέρια της κυβέρνησης 

Σφίγγει ο κυβερνητικός κλοιός έναντι των εργαζομένων, καθώς η μισθολογική πολιτική των ΔΕΚΟ θα εγκρίνεται από τη διυπουργική επιτροπή ΔΕΚΟ και αυστηροποιείται το σύστημα προσλήψεων


Στο μάτι της κυβέρνησης μπήκε και η ακίνητη περιουσία ύψους 8 δισ. ευρώ των ΔΕΚΟ, καθώς οι διοικήσεις τους θα υποβάλλουν επιχειρηματικό σχέδιο για την αξιοποίηση των ακινήτων τους, εκτός του καταλόγου με όλα τα στοιχεία της ακίνητης περιουσίας και της νομικής και πραγματικής κατάστασής τους, που θα καταθέτουν κάθε χρόνο. 


Οι ΔΕΚΟ θα υποβάλλουν ακόμα Επιχειρηματικά Σχέδια για τον περιορισμό του λειτουργικού κόστους, τριμηνιαία έκθεση πεπραγμένων στην Ειδική Γραμματεία ΔΕΚΟ, καθώς και Επιχειρησιακό Σχέδιο κατ' έτος ή τριετία στη διυπουργική επιτροπή ΔΕΚΟ, ενώ θα μπορούν να προχωρήσουν σε προσλήψεις υπαλλήλων μόνο αν υποβάλουν στη διυπουργική το σύνολο των σχεδίων και τεκμηριωμένη πρόταση ανάγκης πρόσληψης προσωπικού, προϋπολογιζόμενο κόστος και κάλυψή του. 


Περιορίζεται ο αριθμός των μελών του διοικητικού συμβουλίου σε 7 από 9 (συγκρότηση μέχρι 1.10.2011), με συμμετοχή ενός εκπροσώπου των εργαζομένων, ενώ ενισχύεται ο μηχανισμός εσωτερικού ελέγχου με τη σύσταση Επιτροπής Ελέγχου που εποπτεύει τη δημόσια επιχείρηση (χρηματοοικονομικά, οικονομικές καταστάσεις). 



4 Τραπεζικές εγγυήσεις 30 δισ. ευρώ 

Θα ελέγχεται πού πάει το χρήμα 

Στην περαιτέρω στήριξη των τραπεζών με νέες εγγυήσεις 30 δισ. ευρώ προχωράει η κυβέρνηση. Στόχος και αυτή τη φορά, έπειτα από 70 δισ. ευρώ (50 δισ. σε μετρητά), είναι η χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, δηλαδή των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. 


Κι επειδή δεν υπήρξε ανάλογη πολιτική μέχρι σήμερα από πλευράς τραπεζών, «σκληραίνουν» τα κριτήρια χορήγησης των εγγυήσεων, που θα δίνονται μόνο με την κατάθεση Σχεδίου Μεσοπρόθεσμων Αναγκών Χρηματοδότησης, που θα εγκρίνεται από την Τράπεζα της Ελλάδος και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. 


Σχετική επιστολή θα αποστείλει την επόμενη εβδομάδα ο υπουργός Οικονομικών στις διοικήσεις των τραπεζών, ζητώντας πλήρη ενημέρωση για το τι έκαναν τις εγγυήσεις ή το ρευστό που πήραν, καθώς και τι θα κάνουν τις νέες εγγυήσεις που θα λάβουν. 


Στο πλαίσιο αυτό διευρύνονται οι αρμοδιότητες του εκπροσώπου του Ελληνικού Δημοσίου, που θα έχει εκτός από τα βιβλία και στοιχεία και τις εκθέσεις αναδιάρθρωσης και βιωσιμότητας, καθώς και τα σχέδια για μεσοπρόθεσμες ανάγκες χρηματοδότησης κάθε τράπεζας, αλλά και χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας. 


Επίσης, επεκτείνεται και στη χρήση του 2010 η διανομή μερίσματος με τη μορφή μετοχών. 



5 Γ.Γ. Δημόσιας Περιουσίας (ΓΓΔΠ) 

Και ΚΕΔ και κληροδοτήματα 

Στη Γενική Γραμματεία περνάει ο πλήρης έλεγχος δημόσιας περιουσίας, ακινήτων και εθνικών κληροδοτημάτων


Εργο της νεοσυσταθείσας Γραμματείας είναι η εποπτεία, ο συντονισμός, ο έλεγχος εφαρμογής της κυβερνητικής πολιτικής από τις συναρμόδιες υπηρεσίες και τα νομικά πρόσωπα που είναι αρμόδια για τη διοίκηση, διαχείριση, αξιοποίηση και προστασία της δημόσιας, ιδιωτικής και κοινωφελούς περιουσίας, καθώς και η παρακολούθηση, ο συντονισμός και ο έλεγχος της λειτουργίας και του παραγόμενου έργου των υπηρεσιών και των συλλογικών οργάνων και επιτροπών, που υπάγονται σε αυτήν. 


Της ΓΓΔΠ προΐσταται μετακλητός γενικός γραμματέας και απασχολούνται ένας ειδικός σύμβουλος και ένας ειδικός συνεργάτης με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, καθώς και τρεις διοικητικοί υπάλληλοι. 


Σ' αυτήν υπάγονται και η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας και Εθνικών Κληροδοτημάτων του υπουργείου, με τις διευθύνσεις και τις Κτηματικές Υπηρεσίες, καθώς και η Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου



Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: