Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

 Ευκαιρία για σιτάρι

Σε θέση ισχύος θα επανέλθουν, όπως όλα δείχνουν, οι τιμές του σιταριού στη διεθνή αγορά, ανακάμπτοντας από την πρόσφατη πτώση - συνέπεια του σεισμού της Ιαπωνίας. Σύμφωνα με τους αναλυτές, τα παγκόσμια αποθέματα έχουν μειωθεί στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων χρόνων και για τον λόγο αυτό οι τιμές του σιταριού εκτιμάται πως θα επανέλθουν στα επίπεδα των 8 δολαρίων ανά μπούσελ, από τα 7,29 που βρίσκονται σήμερα. «Η καταστροφή στην Ιαπωνία δεν αναμένεται να προκαλέσει καμία ουσιαστική μεταβολή στην παγκόσμια αγορά αγροτικών προϊόντων και ο πρόσφατος πανικός που επικράτησε στην αγορά μπορεί να χαρακτηριστεί ως μια ευκαιρία για νέες αγορές», σύμφωνα με τον Μπιλ Γκάρυ, αναλυτή των αγροτικών εμπορευμάτων σε επενδυτική εταιρεία στην Οκλαχόμα, για περισσότερο από 50 χρόνια.
Εν τω μεταξύ, οι Ρώσοι αγρότες αναμένεται να σπείρουν τη μικρότερη έκταση των τελευταίων τεσσάρων χρόνων, μια αντίδραση που κατά κύριο λόγο οφείλεται στη διατήρηση των τιμών του σιταριού σε χαμηλά επίπεδα στη ρωσική αγορά, εξαιτίας της απαγόρευσης των εξαγωγών τον περασμένο Αύγουστο, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg. Επιπλέον, η περσινή παρατεταμένη ξηρασία έχει αποθαρρύνει αρκετούς παραγωγούς, οι οποίοι αναζητούν εναλλακτικές καλλιέργειες. Όσον αφορά την Κίνα, τη μεγαλύτερη χώρα παραγωγής σιταριού στον...... κόσμο, οι ξηρασίες που επικράτησαν τον περασμένο μήνα έχουν δημιουργήσει ορισμένες ανησυχίες στους αναλυτές, παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις των κινέζων αξιωματούχων πως τα φυτά αναπτύχθηκαν κανονικά και όπου χρειάστηκε αρδεύτηκαν.
 
Ελένη Δούσκα

http://www.agronews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: