Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΑ ΒΕΝΖΙΝΕΣ, ΑΕΡΙΟ

Ρεπορτάζ : Δήμητρα Σκούφου
(από
ΤΑ ΝΕΑ)
Ράλι κάνουν τις τελευταίες ηµέρεςοι διεθνείςτιµές του πετρελαίου πυροδοτώντας αυξήσεις στις τιµές των καυσίµων. Ηδη η αµόλυβδη ξεπέρασε το 1,7 ευρώτο λίτρο σεπρατήρια της Αττικής,ενώ σε άλλες περιοχές της Ελλάδας φτάνει ακόµα και το 1,8 ευρώ, ενώ...
το πετρέλαιο θέρµανσης έφτασε τα 0,80 λεπτά το λίτρο.

Την ίδια ώρα, µε αυξήσεις επιβαρύνονται οι καταναλωτές και για την αγορά φυσικού αεριού, καθώς η Εταιρεία Παροχής Αερίου Αττικής (ΕΠΑ Αττικής) προχώρησε σε αναπροσαρµογές των τιµολογίων της από τις αρχές του έτους.


Παράγοντες τηςαγοράς είναι ιδιαίτερα προβληµατισµένοι, καθώς οι εξελίξεις στην Αίγυπτο και την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής µπορεί να πυροδοτήσουν περαιτέρω αυξήσεις. Χθες η τιµή του αργού πετρελαίου σκαρφάλωσε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο ετών φτάνονταςτα 102,3 δολάρια το βαρέλι.


Οι αναταραχέςπου έχουν ξεσπάσει προκαλούν φόβους ότι µπορεί να υπάρξουν εµπόδια στις µετακινήσεις εµπορευµάτων µέσω της ∆ιώρυγας του Σουέζ, κάτι που θα πιέσει ακόµα περισσότερο τηντιµή του πετρελαίου.


ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ. Την ίδια ώρα, στο µικροσκόπιο της Επιτροπής Ανταγωνισµού βρίσκεται η αγορά των καυσίµων στην Κρήτη. Την περασµένη Τρίτη κλιµάκιο της Επιτροπής έκανε αιφνιδιαστικούς έλεγχους σε πρατήρια, εταιρείες εµπορίας, αποθηκευτικούς χώρους ακόµα και στα γραφεία των τεσσάρων οµοσπονδιών βενζινοπωλών του νησιού αναζη τώντας έγγραφα και αλλά στοιχεία σχετικά µε τον τρόπο πουδιαµορφώνονται οι τιµές στην αγοράτης Κρήτης αλλά και τον τρόπο που λειτουργεί ο ανταγωνισµός.


ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ. Και ενώ βενζίνη και πετρέλαιο καίνε τις τσέπες των καταναλωτών, από την 1η Ιανουαρίου 2011 ακριβότερα πληρώνουν τα νοικοκυριά και τοφυσικό αέριο. Η Εταιρεία Παροχής Αερίου Αττικής (ΕΠΑ Αττικής) προχώρησε σε αναπροσαρµογή της τάξεως του 1,2% στη χρέωσηισχύος (πάγιο) των διµηνιαίων λογαριασµών φυσικού αερίου και σε αυτήν προστέθηκε και η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ του φυσικού αερίουαπό το 11% στο 13%, γεγονός που συνέβαλε στη σχετική αναπροσαρµογή του ποσοστού εξοικονόµησης του φυσικού αερίου σε 18%, σεσχέση µε το πετρέλαιο θέρµανσης,από 20% που ήταν.


Φόβοι ότι οι εξελίξεις στην Αίγυπτο θα φέρουν και άλλες αυξήσεις


Στον αέρα 2.000 αιτήσεις αγροτών για φωτοβολταϊκά


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ∆ΗΜΗΤΡΑ ΣΚΟΥΦΟΥ


ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ βρίσκονται περίπου 2.000 αιτήµατα αγροτών για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθµών στην ηπειρωτική Ελλάδα καθώς, σύµφωνα και µε το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιµατικής Αλλαγής, υπάρχει δυσκολία απορρόφησης της παραγόµενης ισχύος. Το πρόβληµα αναδείχθηκε στις αρχές της περασµένης εβδοµάδας, όταν η ∆ΕΗ ανέφερε σε επιστολή της ότι τα δίκτυα σε 16 νοµούς της χώρας είναι κορεσµένα και δεν υπάρχει δυνατότητα απορρόφησης της προσφερόµενης ισχύος. Οι νοµοί αυτοί είναι οι Βοιωτίας, Καρδίτσας, Φθιώτιδας, Ευρυτανίας, Καστοριάς, Κιλκίς, Κοζάνης, Ξάνθης, Φλώρινας, Αιτωλοακαρνανίας, Αρτας, Πρέβεζας, Μεσσηνίας, Ηλείας, Αρκαδίας και Λακωνίας.


Η Ρυθµιστική Αρχή Ενέργειας ζήτησε διευκρινίσεις και χθες το υπουργείο ανέφερε ότι µέχρι στιγµής έχουν υποβληθεί συνολικά 6.200


αιτήσεις για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών από αγρότες, από τις οποίες µόνο 2.000 θα ικανοποιηθούν χωρίς πρόβληµα. Για άλλα 2.000 αιτήµατα υπάρχουν δυσκολίες, οι οποίες όµως µπορούν να ξεπεραστούν µε την εκπόνηση τεχνικών µελετών αναφορικά µε τις δυνατότητες απορρόφησης της ενέργειας από τα δίκτυα. Οµως, για τα τελευταία 2.000 περίπου αιτήµατα παρουσιάζεται δυσκολία απορρόφησης της ισχύος.
fimotro.blogspot.com
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: