«Θέσεις μάχης» έχουν πάρει ήδη έμποροι, βιομήχανοι βιοτέχνες, κυβέρνηση, αλλά και οι κάθε είδους κερδοσκόποι που δε θα χάσουν την «ευκαιρία» να βάλουν φωτιά...
...στην αγορά με αφορμή τις υπερβολικές και αναπάντεχες ανατιμήσεις στις τιμές των υγρών καυσίμων.
Το ρόλο του «άμαχου πληθυσμού» θα διαδραματίσουν και αυτή τη φορά οι καταναλωτές, που βλέπουν το πορτοφόλι τους να αδειάζει χωρίς να μπορούν να κάνουν τίποτα άλλο εκτός από το περικόψουν ακόμη και τις πλέον αναγκαίες αγορές, έως ότου ομαλοποιηθεί και πάλι η αγορά.
«Συναγερμός» έχει ήδη σημάνει στην κυβέρνηση από τη ραγδαία αύξηση των τιμών των καυσίμων, αλλά η εμπειρία του παρελθόντος(πρόσφατου και απώτερου) δεν είναι ενθαρρυντική για την αποτελεσματικότητα των όποιων δράσεων. Η μοναδική ρεαλιστική λύση θα ήταν η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, αλλά στην κυβέρνηση και ειδικά στο οικονομικό επιτελείο δεν θέλουν ούτε να ακούνε για μια τέτοια επιλογή!
Tη Δευτέρα ενδέχεται, να γίνει σύσκεψη στο υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης με τη συμμετοχή των παραγόντων της αγοράς πετρελαιοειδών, αλλά εμπλεκόμενοι φορείς εκφράζουν επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα τέτοιων πρωτοβουλιών.

Το μεσημέρι της Παρασκευής, στην Αθήνα η μέγιστη τιμή ήταν 1,749 ευρώ/λίτρο, στη Θεσσαλονίκη 1,699 ευρώ, ενώ σε Πειραιά, Μαγνησία, Κυκλάδες, Χανιά, Σάμο Ρέθυμνο και Κεφαλονιά ξεπέρασε το 1,80 ευρώ, με υψηλότερη τιμή στη Σάμο (1,84 ευρώ/λίτρο).
Οι παράγοντες της αγοράς καυσίμων φοβούνται ότι τις επόμενες ημέρες η μέση πανελλαδική τιμή θα ξεπεράσει το 1,70 και θα αγγίξει ακόμα και το 1,80 ευρώ/το λίτρο.
Οι επιπτώσεις
Οι ανατιμήσεις στα καύσιμα συμπαρασύρουν μια σειρά από προϊόντα, οι τιμές των οποίων θα κινηθούν ανοδικά και μάλιστα έντονα. Αυτά που εμφανίζουν το πλέον κρίσιμο ενδιαφέρον είναι τα τρόφιμα, που ως είδη πρώτης ανάγκης δεν μπορεί να εξαιρεθούν από το καλάθι της νοικοκυράς.
«Οι υπηρεσίες του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας είναι έτοιμες να

Η πρώτη μάχη δίνεται για να συγκρατηθεί η τιμή του ψωμιού και του γάλακτος, που θεωρούνται από τα βασικότερα είδη διατροφής. Ήδη έχουν αρχίσει οι αναμενόμενες συναντήσεις με τους φορείς του κλάδου των δημητριακών (έμπορους δημητριακών, ζωοτροφών, αλευροβιομήχανους, αρτοποιούς), αλλά και αυτοί αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα από το κόστος μεταφοράς, επεξεργασίας, τυποποίησης και εμπορίας των προϊόντων τους.
Είναι χαρακτηριστική η προειδοποίηση που απευθύνει ο κ. Ρόβλιας ότι «σε περίπτωση, που παρουσιαστούν εκτεταμένες και συντονισμένες πρακτικές αισχροκέρδειας ή εναρμονισμένες πρακτικές, το υπουργείο δεν θα διστάσει να παρέμβει δυναμικά ακόμη και με την επιβολή πλαφόν ή ποσοστού κέρδους, όπως ο νόμος ορίζει».

Κανείς όμως δεν μπορεί να προβλέψει την εξέλιξη των τιμών στο κρέας και τα τυριά, που αναμένεται περισσότερο «βίαιη» και λόγω της επερχόμενης Σαρακοστής, που η κατανάλωσή τους εμφανίζει κάθε χρόνο σημαντική κάμψη. Το οπωροκηπευτικά θεωρείται σίγουρο ότι θα γίνουν ακριβότερα από ποτέ καθώς η τιμή τους συνδυάζεται εκτός από το τσουχτερό κόστος των καυσίμων και με την κακοκαιρία που πλήττει εδώ και ώρες σχεδόν ολόκληρη την Ελλάδα. Οι αγρότες, που θα μπουν στα λασπωμένα χωράφια για να κόψουν κηπευτικά, απαιτούν να πληρωθούν σε καλύτερες τιμές και οι μεσάζοντες μετακυλύουν το κόστος στους καταναλωτές, βρίσκοντας πάντα ευκαιρία να αυξήσουν και τα δικά τους κέρδη από τον πραγματικό κόπο άλλων.
Σημαντικές επιβαρύνσεις θα πρέπει να αναμένονται και σε όλα τα εισαγόμενα προϊόντα (τρόφιμα ή μη) που θα φθάσουν στη χώρα μας από την ερχομένη Δευτέρα.
zougla
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου