Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

Ξηλώνουν τις ροδακινιές οι παραγωγοί


Σε απόγνωση βρίσκονται οι ροδακινοπαραγωγοί της κεντρικής Μακεδονίας, ιδίως όσοι ασχολούνται με την ποικιλία του συμπύρηνου, που προορίζεται για κονσερβοποίηση…



…Άλλωστε, οι τιμές που τους δίνουν οι βιομηχανίες, τα τελευταία χρόνια, θεωρούνται ιδιαίτερα χαμηλές, ενώ η παραγωγή τους βαίνει διαρκώς μειούμενη και οι εκριζώσεις των δέντρων αποτελούν πλέον σύνηθες φαινόμενο, όπως υποστήριξαν, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκπρόσωποί τους.

Επιπλέον, όπως ισχυρίστηκαν, η χθεσινή συνάντηση των εκπροσώπων των παραγωγών του συμπύρηνου με την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεν έφερε αποτέλεσμα. Οι παραγωγοί εμμένουν στα 35 λεπτά/κιλό, θεωρώντας την προπέρσινη τιμή των 26 λεπτών/κιλό ως το χαμηλότερο δυνατό όριο και χαρακτηρίζουν καταστροφική την περσινή χρονιά με τα 18 λεπτά/κιλό.

Όπως ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, το κόστος παραγωγής υπερβαίνει τα 20 λεπτά, κι έτσι το ποσό που βάζουν στην τσέπη είναι ελάχιστο. Η φετινή παραγωγή συμπύρηνου αναμένεται να φτάσει τις 370 με 380 χιλιάδες τόνους και οι μεταποιητές υπολογίζουν ότι - όπως και πέρσι έτσι και φέτος - δε θα υπερβούν τα 10 εκατομμύρια κιβώτια κομπόστας.

Κι όλα αυτά ενώ προοιωνιζόταν μια «θαυμάσια» χρονιά για τους ροδακινοπαραγωγούς στο δήμο Βελβεντού Κοζάνης, μέχρι που η χαλαζόπτωση της περασμένης Παρασκευής οδήγησε σε ολική καταστροφή της «σοδειάς» τους και των προσδοκιών τους για μια θετική χρονιά.

Οι παραγωγοί από τη Δευτέρα ξεκίνησαν την υποβολή δηλώσεων και τα συνεργεία του ΕΛΓΑ πιάνουν δουλειά με την έναρξη της νέας εβδομάδας. Το έργο τους αναμένεται να κρατήσει περί τους δύο μήνες, όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Επεξεργασίας, Πώλησης Οπωροκηπευτικών Προϊόντων (ΑΣΕΠΟΠ) Βελβεντού, Νίκος Κουτλιάμπας

"Ξεκινούσε μια πολύ καλή χρονιά και τώρα τέλος", τόνισε ο κ. Κουτλιάμπας, προσθέτοντας πως "η ζημιά εκτείνεται και στα 10.000 στρέμματα που υπάρχουν οι δενδρώδεις καλλιέργειες, με αποτέλεσμα να μένουν ξεκρέμαστοι οι σταθεροί μας πελάτες, σε εξωτερικό και εσωτερικό, ενώ τα λειτουργικά έξοδα του συνεταιρισμού παραμένει άγνωστο πως θα πληρωθούν".

Η ετήσια παραγωγή ροδάκινου στην περιοχή ανέρχεται στα 15 εκατομμύρια κιλά και σύμφωνα με τον κ. Κουτλιάμπα, φέτος, το 65% της παραγωγής θα τροφοδοτούσε το εξωτερικό, κυρίως Ρωσία, Ουκρανία, Σλοβακία, Τσεχία και Πολωνία. Μάλιστα, ο ίδιος επεσήμανε ότι η τιμή που πέτυχαν φέτος οι παραγωγοί ήταν κατά 15% υψηλότερη έναντι της περσινής.

Σε εκριζώσεις των δέντρων τους προχωρούν από το 2007 οι ροδακινοπαραγωγοί στο νομό Πιερίας και σήμερα η ετήσια παραγωγή δεν υπερβαίνει τους 1.000 τόνους, όταν στα μέσα του 2008 έφθανε σε 3.000 τόνους, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Ροδακινοπαραγωγών της περιοχής, Σωτήρης Τολιόπουλος. Μάλιστα, το 95% της παραγωγής τους οι ροδακινοπαραγωγοί συμπύρηνου της Πιερίας το εξήγαγαν μέσω της ΕΛΒΑΚ, στη Λάρισα, σε Ευρώπη, Αμερική, Ιαπωνία και Ρωσία.

Για το νομό Πέλλας ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δημοκρατικού Αγροτικού Συλλόγου, Κώστας Τσαουσκάς, είπε ότι "εάν και φέτος δεν πετύχουμε την τιμή που διεκδικούμε, δηλαδή 35 λεπτά/κιλό, θα προχωρήσουμε σε εκριζώσεις", προσθέτοντας οτι "η κατάσταση είναι τραγική, αφού τα τελευταία χρόνια όχι μόνο δεν κερδίζουμε από το συμπύρηνο, αλλά βγαίνουμε και ζημιωμένοι".

Υπενθυμίζεται ότι η καλλιεργήσιμη έκταση συμπύρηνων ροδάκινων στο νομό Πέλλας ανέρχεται σε 150.000 στρέμματα και η ετήσια παραγωγή διαμορφώνεται σε 400.000 τόνους με τους 280.000 τόνους να πηγαίνουν για κομπόστα, 70.000 στην κατάψυξη και το υπόλοιπο γίνεται χυμός.

Πάντως, "ευτυχώς που υπάρχουν και τα επιτραπέζια", επεσήμανε ο ίδιος, τονίζοντας ότι οι εξαγωγές πάνε καλά. Η ετήσια παραγωγή επιτραπέζιου ροδάκινου στο νομό φθάνει σε 200.0000 τόνους, με την καλλιεργήσιμη γη να φθάνει σε 60.000 στρέμματα. Σε ποσοστό 70%-75% εξάγονται στη Ρωσία, 6%-7% στη Ρουμανία και ακολουθούν και άλλες χώρες, όπως Βουλγαρία και Πολωνία. Η υπόλοιπη παραγωγή απορροφάται από την εσωτερική αγορά - αν και φέτος είναι αρκετά μειωμένη σε ποσοστό ως και 30% - και από χώρες της ΕΕ, κυρίως Γερμανία και Αγγλία.

"Ούτε στον αιώνα τον άπαντα", δε βλέπει να πετυχαίνουν την τιμή των 35 λεπτών κιλό οι παραγωγοί συμπύρηνου, όπως είπε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της ΕΑΣ Νάουσας, Δημήτρης Μίχος.

Ο ίδιος ανέφερε ότι η ετήσια παραγωγή επιτραπέζιου ροδάκινου στο νομό Ημαθίας ανέρχεται σε πάνω από 160.000 τόνους, σε 60.000 τόνους εκείνη του νεκταρινιού και 265.000 τόνους του συμπύρηνου. Ποσοστό 40% της παραγωγής επιτραπέζιου ροδάκινου διαχέεται στην ελληνική αγορά και το υπόλοιπο 60% εξάγεται (το 20% προς δυτική Ευρώπη και το 80% προς τις πρώην ανατολικοευρωπαϊκές χώρες).

ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
karatzova.blogspot.

Δεν υπάρχουν σχόλια: