Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2010

Πώς να απορρίψεις «φίλους» στο Facebook χωρίς να τους προσβάλεις


FREE photo hosting by Fih.grΤο «θες να γίνουμε φίλοι;» λειτουργούσε μια χαρά για τα παιδάκια του δημοτικού, φέρνει όμως ενίοτε σε αμηχανία τους χρήστες του διαδικτύου.
Το Facebook είναι ένας εύκολος τρόπος διατήρησης των κοινωνικών επαφών με τους φίλους. Συχνά όμως οι χρήστες έρχονται σε δύσκολη θέση όταν λαμβάνουν μια “πρόσκληση φιλίας” από κάποιον που δεν θεωρούν φίλο ή δεν θέλουν να μοιραστούν μαζί του τα προσωπικά τους δεδομένα.
Όταν το αίτημα φιλίας προέρχεται από κάποιον που γνωρίζεις ελάχιστα, τα πράγματα είναι απλά. Το δέχεσαι αν πιστεύεις ότι θες να τον γνωρίσεις καλύτερα, το απορρίπτεις αν δεν σου «γεμίζει το μάτι».
Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα βρίσκεται στον εργασιακό χώρο. Ακόμα και για τα άτομα που δεν έχουν πρόβλημα με το να προσθέτουν αγνώστους στη λίστα φίλων τους, οι συνάδελφοι αποτελούν σχεδόν πάντα την εξαίρεση.
Οι περισσότεροι δεν θέλουν να μοιραστούν με τους «σοβαρούς» τους συνάδελφους, τις φωτογραφίες από τις διακοπές ή τα άθλια αποτελέσματα από τα τεστ IQ. Πολύ περισσότερο κανείς δεν θέλει να βλέπουν οι συνάδελφοί του κάθε πότε κάνει ένα «διάλειμμα» από το φορτισμένο του ωράριο για να ρίξει μια ματιά στις σελίδες των φίλων του στο Facebook.


Τι κάνεις όμως όταν κάποιος από αυτούς που συναντάς καθημερινά στον εργασιακό χώρο σου κάνει αίτημα φιλίας; Πως τον απορρίπτεις χωρίς να τον προσβάλεις;
Οι άνθρωποι που θέλουν να κρατήσουν απόσταση ανάμεσα στην προσωπική και επαγγελματική τους ζωή μπορούν να το κάνουν χωρίς να προσβάλουν το συνάδελφό τους.
Μία επιλογή είναι ο χρήστης να δεχθεί το αίτημα φιλίας και στη συνέχεια να αλλάξει τις ρυθμίσεις απορρήτου του Facebook, έτσι ώστε να περιορίσει τις πληροφορίες που ανταλλάσσονται μεταξύ αυτού και του “φίλου” του. Οι νέες ρυθμίσεις απορρήτου επιτρέπουν μέσα από τις ρυθμίσεις στις «Πληροφορίες Προφίλ» να ελέγξει κανείς τις πληροφορίες που μπορεί κάθε “φίλος” του να βλέπει.
Εναλλακτική λύση αποτελεί για το χρήστη να συνδεθεί σε κάποιο άλλο κοινωνικό δίκτυο, όπως το LinkedIn, που αφορά σε εργασιακές σχέσεις και να στείλει στο συνάδελφό του πρόσκληση από αυτό, ελπίζοντας ότι θα ξεχάσει την πρόσκληση στο Facebook.
Τέλος, μία, όχι και τόσο εύκολη λύση, που είναι όμως σχετικά δημοφιλής είναι η δημιουργία δύο λογαριασμών. Αρκετοί είναι οι χρήστες που δημιουργούν ένα λογαριασμό με τα πραγματικά τους στοιχεία (που παραμένει σε σοβαρό προφίλ και απευθύνεται σε όλους) και ένα λογαριασμό με ψευδώνυμο, τον οποίο οι “ανεπιθύμητοι” δεν θα μπορούν να βρουν αλλά οι φίλοι θα γνωρίζουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: