Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010

Στο κυνηγι του ρευστου οι τραπεζες


Ξεκινά εκ νέου μετά από ανάπαυλα ενός περίπου έτους ο «πόλεμος» των τραπεζών για την προσέλκυση προθεσμιακών καταθέσεων, καθώς οι συνθήκες ασφυξίας που επικρατούν στην ελληνική οικονομία έχουν αυξήσει κατακόρυφα τις ανάγκες πρόσβασης των τραπεζών σε ρευστότητα.
Καθώς το φθηνό χρήμα από το εξωτερικό αρχίζει να αποτελεί παρελθόν για τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα, η ανάγκη εξεύρεσης πόρων από τους εγχώριους καταθέτες προβάλλει ως επιτακτική ανάγκη ιδιαίτερα για τις μικρότερες τράπεζες, οι οποίες έχουν μικρότερη κεφαλαιακή βάση και επάρκεια.



Με γνώμονα τις συνθήκες αυτές, οι τράπεζες επιδίδονται στο κυνήγι καταθετών με θέλγητρο – τι άλλο – τα επιτόκια των καταθέσεων. Πολλές τράπεζες ρίχνουν στην αγορά κλιμακωτά επιτόκια που φτάνουν έως 6,5% για 12 μήνες. Από το παιχνίδι αυτό δεν λείπουν αντίθετα με το παρελθόν ούτε οι «μεγάλοι» του κλάδου, καθώς πληροφορίες φέρουν μεγάλη τράπεζα της χώρας να έχει στείλει εγκύκλιο στα καταστήματά της, με την οποία δίνει κίνητρα στα στελέχη της για να μην φύγει ούτε ένα ευρώ καταθέσεων προς άλλη τράπεζα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: