Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2010

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ Έρχονται νέες αποκαλύψεις για το σκάνδαλο με το πετρέλαιο

“Αυτή η δουλειά δεν μπορεί να γίνει μόνον από δύο - τρεις ανθρώπους, θέλει σχέδιο”. Εισαγγελική πηγή, μιλώντας στη “ΜτΚ”, δίνει το “στίγμα” του μεγάλου σκανδάλου που αποκαλύφτηκε στο Α.Π.Θ., με την υπεξαίρεση περισσότερων από 10 εκατομμυρίων λίτρων πετρελαίου σε πέντε ακαδημαϊκά έτη, που φαίνεται πως ζημίωσε το Πανεπιστήμιο με ποσό που φτάνει τα 15 εκατομμύρια ευρώ.
Για την υπόθεση ήδη έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε βάρος 21 ατόμων, μεταξύ αυτών οκτώ υπάλληλοι, ορισμένοι εκ των οποίων συνταξιοδοτήθηκαν, του πρώην πρύτανη Γ. Αντωνόπουλου που μετά την απολογία του αφέθηκε ελεύθερος χωρίς όρους, αλλά και δώδεκα ιδιωτών, οι οποίοι τις επόμενες ημέρες θα περάσουν κατηγορούμενοι ως άμεσοι συνεργοί του σκανδάλου την πόρτα του 2ου ειδικού ανακριτή Θεσσαλονίκης Σωτήρη Μπακαΐμη. Φέρονται πως είναι αυτοί, ως ιδιοκτήτες και οδηγοί εταιριών και βυτιοφόρων αναλάμβαναν τις “μυστικές” μεταφορές πετρελαίου που προορίζονταν για το πανεπιστήμιο.
Ωστόσο κύκλοι της Εισαγγελίας Εφετών, όπου θα διαβιβαστεί η δικογραφία, δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο “το μαχαίρι να μπει βαθύτερα”, καθώς όπως χαρακτηριστικά έλεγαν “υπάρχουν κενά για όσα είχαν καταγγελθεί πριν από την περίοδο που περιλαμβάνεται στο κατηγορητήριο”. Αλλωστε εκτός της δικογραφίας που χειρίζεται ο ανακριτής, μία παράλληλη έρευνα που αφορά τους ιδιώτες είναι σε εξέλιξη από την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων, από την πλευρά της οποίας το έλλειμμα εκτινάσσεται στα 15 εκατομμύρια ευρώ, παρ’ ότι στο κατηγορητήριο έχει προσδιοριστεί ως “τουλάχιστον 7 εκατομμύρια ευρώ”.
“Η ιστορία με το πετρέλαιο συζητείται εδώ και πάρα πολλά χρόνια στο Πανεπιστήμιο”, επιβεβαίωσε από την πλευρά του καθηγητής του Α.Π.Θ., ο οποίος ενημερώθηκε για όλες τις λεπτομέρειες του σκανδάλου. Η αποκάλυψή του μπορεί να θεωρηθεί και τυχαία. “Εγινε ένας διαγωνισμός με τον οποίο αλλάξαμε καυστήρα από μικτής καύσης σε αερίου. Για να γίνει η αλλαγή έπρεπε να αφαιρέσουμε όλο το πετρέλαιο που υπήρχε μέσα, αφού ούτως ή άλλως καίγαμε αέριο”, περιγράφει στη “ΜτΚ” ο αντιπρύτανης, αρμόδιος για τα οικονομικά, Ανδρέας Γιαννακουδάκης. “Τότε είδαμε πως οι δεξαμενές ήταν σχεδόν άδειες, ενώ έπρεπε να ήταν γεμάτες και ξεκίνησε η Ενορκη Διοικητική Εξέταση”, συμπλήρωσε.
Το πόρισμα της ΕΔΕ, που συνέταξε η καθηγήτρια Νομικής Καλλιόπη Μακρίδου, διαβιβάστηκε στην εισαγγελία τον Οκτώβριο του 2008 και ασκήθηκαν πολύ γρήγορα διώξεις. Ο κ. Γιαννακουδάκης, ήταν αυτός που χέρι - χέρι, προκειμένου να κινηθούν γρήγορα οι διαδικασίες, παρέδωσε το πόρισμα στον εισαγγελέα. Το περιεχόμενό του άφησε άφωνους αρκετούς καθηγητές του Α.Π.Θ., όταν διαπιστώθηκε ότι από τον Οκτώβριο του 1999 μέχρι τον Απρίλιο του 2004 μεγάλες ποσότητες πετρελαίου θέρμανσης αντί για τις τρεις κεντρικές δεξαμενές του Πανεπιστημίου, κατέληγαν στο… εμπόριο. Όπως και ότι οι οκτώ τεχνοκράτες υπάλληλοι, που είναι κατηγορούμενοι, ενέκριναν παραλαβές πολλαπλάσιες απ’ αυτές που χωρούσαν οι δεξαμενές. Στο πόρισμα περιλαμβάνονται περιστατικά για μεταφορές ημέρες γιορτών Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, αλλά και Σαββατόβραδων, που ασφαλώς το ίδρυμα ήταν κλειστό.


Στο αρχείο με συνοπτικές διαδικασίες παλιότερη έρευνα
Καταγγελία για ατασθαλίες με τις προμήθειες πετρελαίου στις κεντρικές δεξαμενές του Α.Π.Θ. είχαν γίνει και παλιότερα από υπάλληλο του ιδρύματος. Ωστόσο η Ενορκη Διοικητική Εξέταση που είχε γίνει τότε, για την περίοδο πριν το 1999, τέθηκε με συνοπτικές διαδικασίες στο αρχείο, παρ’ ότι αφορούσε ποσότητα 140.000 λίτρων πετρελαίου. “Η ΕΔΕ εκείνη ολοκληρώθηκε μέσα σε… οκτώ ημέρες”, παρατηρεί ακαδημαϊκός, ο οποίος θεωρεί πως η εισαγγελική έρευνα έπρεπε να επεκταθεί και για εκείνο το χρονικό διάστημα. “Αυτό είναι θέμα των εισαγγελικών αρχών”, παρατήρησε ο κ. Γιαννακουδάκης.
Πάντως, η έρευνα της ΥΠΕΕ, δεν περιορίζεται μόνο για το επίμαχο διάστημα του σκανδάλου που αποκαλύφτηκε και περιλαμβάνεται στη δικογραφία, αλλά γενικότερα για τις δραστηριότητες των εμπλεκομένων. “Μπορεί να βγάλει λαβράκι όχι μόνον για όσα αφορούν τις τρεις κεντρικές δεξαμενές αλλά και για τα περίπου 15 λεβητοστάσια που βρίσκονται διάσπαρτα στο πανεπιστήμιο και λειτουργούν και σήμερα με πετρέλαιο”, παρατήρησε έγκυρη πηγή της διωκτικής αρχής του υπουργείου Οικονομικών.
Ακαδημαϊκοί λένε πως σε άλλα μικρότερα λεβητοστάσια κυκλοφορούσε η φήμη πως υπήρχαν υπερβάσεις στις προμήθειες της τάξης του 250%, χωρίς όμως ποτέ να γίνει έρευνα γι’ αυτό. Αλλωστε επιρρίπτουν ευθύνες στη σημερινή ηγεσία του Α.Π.Θ., ότι παρ’ ότι κινήθηκε ταχύτατα για την αποκάλυψη του σκανδάλου, στη συνέχεια δεν φρόντισε να μπλοκάρει με δικαστικές διαδικασίες τα περιουσιακά στοιχεία των εμπλεκομένων και να εγείρει αξιώσεις σε βάρος τους.
Ηδη ο βασικός κατηγορούμενος, που ήταν θερμαστής το μεγαλύτερο μέρος της επίμαχης περιόδου, έχει συνταξιοδοτηθεί από το 2003, όπως έπραξαν και άλλοι τρεις κατηγορούμενοι συνάδελφοί του. Για τους υπόλοιπους το Πανεπιστήμιο δεν έλαβε αυστηρά διοικητικά μέτρα, αλλά αντιθέτως ορισμένοι προήχθησαν στις θέσεις τους. Όλοι τους πάντως, στις μέχρι τώρα απολογίες τους στον ανακριτή, έχουν αρνηθεί την εμπλοκή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: