Περιμένουμε Ειδήσεις, τις δικές σας αναρτήσεις, τα δικά σας σχόλια, τις δικές σας παρατηρήσεις στη διεύθυνση: simantra.xalkidikis@gmail.com



Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010

Ξεκίνησε η επίγεια ψηφιακή τηλεόραση στην Θεσσαλονίκη...

Πρεμιέρα στα μεγάλα αστικά κέντρα έκανε χθές η επίγεια ψηφιακή τηλεόραση, αφού οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής εμβέλειας άρχισαν να εκπέμπουν με το νέο μοντέλο εκπομπής το πρόγραμμά τους στη Θεσσαλονίκη. Παρά ωστόσο το ουσιαστικό αυτό βήμα προς το τεχνολογικό μέλλον, η πιλοτική λειτουργία της νέας μορφής εκπομπών θα προκαλέσει μπλακ άουτ στο τηλεοπτικό σήμα πολλών νοικοκυριών των δυτικών συνοικιών της πόλης, αφού στις περιοχές αυτές δεν θα είναι δυνατή η παράλληλη εκπομπή αναλογικού και ψηφιακού σήματος.












Νέα τεχνολογία εκπομπών
Με την εκπομπή στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, η Digea -η εταιρεία που έχουν συστήσει οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής εμβέλειας για την ψηφιακή τηλεόραση- κάνει την πρώτη ουσιαστική πρόβα, πριν την επέκταση της ψηφιακής τεχνολογίας και στην Αθήνα, αφού οι μέχρι τώρα εκπομπές στην περιοχή του Κορινθιακού κόλπου, απευθύνονταν σε σαφώς μικρότερο αριθμό κοινού και σε αραιοκατοικημένο αστικό περιβάλλον.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα οι ψηφιακές εκπομπές αναμένεται να αρχίσουν στην Αττική περί το Μάιο, ενώ επισημαίνεται ότι και εδώ θα υπάρξουν προβλήματα, αφού σε κάποιες περιοχές θα διακοπεί η παράλληλη εκπομπή αναλογικού σήματος.
Οι ψηφιακές εκπομπές εξασφαλίζουν τη βέλτιστη ποιότητα εικόνας και ήχου του σήματος, ωστόσο θα πρέπει να επισημανθεί ότι το τελικό αποτέλεσμα, εξαρτάται σαφώς και από την ποιότητα του σήματος που εκπέμπει ο τηλεοπτικός σταθμός.
Αξίζει να αναφερθεί επίσης ότι οι ψηφιακές εκπομπές των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας (Alpha, Alter, Antenna Μακεδονία, Mega, Star και ΣΚΑΪ), χρησιμοποιούν για την κωδικοποίηση του σήματος το μοντέλο mpeg4, ενώ αντίθετα η ψηφιακή τηλεόραση της ΕΡΤ χρησιμοποιεί το μοντέλο mpeg2.
Στο προσεχές χρονικό διάστημα, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται και η ΕΡΤ να περάσει στο μοντέλο mpeg4, το οποίο επιτρέπει και τη μετάδοση τηλεοπτικού σήματος υψηλής ευκρίνειας HD.
Διακοπή σήματος
Σημαντικά προβλήματα, πάντως, αναμένεται να δημιουργηθούν ειδικά στις περιοχές της Δυτικής Θεσσαλονίκης (Πολίχνη, Συκιές κ.λπ.), στις οποίες θα διακοπεί το αναλογικό σήμα, λόγω έλλειψης συχνοτήτων.
Παρά το ότι η ψηφιακή εκπομπή είναι πιλοτική και επιβάλλεται από την Ε.Ε., η παράλληλη εκπομπή και με τους δυο τρόπους (αναλογικό και ψηφιακό), κάτι τέτοιο για τις συγκεκριμένες περιοχές είναι τεχνικά αδύνατο.
Κατόπιν αυτού, ενδέχεται από σήμερα, αρκετά νοικοκυριά να μην μπορούν να δουν τους τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας, εάν δεν έχουν τον κατάλληλο εξοπλισμό.
Στο πλευρό των καταναλωτών
Ο διευθύνων σύμβουλος της Digea, Γιώργος Μαθιός, σε δηλώσεις του, επεσήμανε σχετικά ότι η Digea, αντιλαμβανόμενη το μέγεθος της αλλαγής που καλείται να διαχειριστεί, έχει δεσμευθεί να αναλάβει ενεργό ρόλο για την υπεύθυνη και συστηματική ενημέρωση του κοινού.
Στο πλαίσιο αυτό περισσότερες και πιο εξειδικευμένες πληροφορίες μπορεί κανείς να αναζητά και στην ιστοσελίδα της Digea, www.digea.gr http://www.digea.gr , η οποία ανανεώνεται διαρκώς και δίνει πληροφορίες για τους τηλεθεατές, αλλά και τους τεχνικούς, καθώς και στο τηλεφωνικό κέντρο (2113007402) όπου οι πολίτες μπορούν να απευθυνθούν για περισσότερες πληροφορίες.
Προϋποθέσεις
Για τη λήψη του επίγειου ψηφιακού σήματος -εφόσον η τηλεοπτική συσκευή δεν είναι νέας τεχνολογίας και δεν έχει ενσωματωμένο decoder για σήμα DVB-T- απαιτείται ειδικός αποκωδικοποιητής, τον οποίο οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθευτούν από τα καταστήματα ηλεκτρονικών, έναντι χαμηλού τιμήματος (με τιμή εκκίνησης τα 50 ευρώ).
Οι κάτοχοι παλαιότερων αποκωδικοποιητών -όπως αυτοί που χρησιμοποιούνται για λήψη του προγράμματος των ψηφιακών καναλιών της ΕΡΤ- θα πρέπει να προχωρήσουν στην αντικατάστασή τους με νέους που να είναι συμβατοί με το mpeg4.
Επισημαίνεται ότι δεν χρειάζεται να αλλάξει το κεραιοσύστημα, ενώ η λήψη του τηλεοπτικού σήματος θα μπορεί να πραγματοποιηθεί ακόμα και με εσωτερικές κεραίες. 


2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

xalkidiki na doume pote tha exoume psifiako sima. pantos kalo to vlepo!

Ανώνυμος είπε...

Κάνοντας τι δουλειά μας πιο απλή , πολύ καλό σίτε με φθηνές τιμές… http://www.byron-shops.com/